nagyszerű teljesítménnye

2021.09.07. 21:11

Veretlenül nyert a korosztályuk az olaszországi vízilabdatornán

Három csapattal is képviseltette magát a dunaújvárosi vízilabda-egyesület azon a vasárnap befejeződött, nagyszabású olaszországi nemzetközi tornán, ahol az U14-es lány együttes – amely menet közben fiúkkal is meccselt – nagyszerű teljesítménnyel megszerezte az első helyet.

Gallai Péter

Hatalmas élmény volt a játékosoknak a fesztivál, ahonnan aranyéremmel térhetett haza az U14-es lány együttes Fotó: DFVE

Egy év kihagyás után rendezték meg a tornát, amelyen a DFVE klubjából az U14-es lányok Brávik Henrietta, az U14-es fiúk Ábrahámovics Gábor, az U12-es vegyes csapat pedig Schmidt Tamás és Uitz Csaba vezetésével vett részt. A HaBaWaBa fesztiválnak Lignano adott otthont, és a rendezvény honlapja szerint ez a világ legnagyobb és -fontosabb ifjúsági vízilabda-eseménye.

Egyébként már maga a helyszín is lenyűgöző, közvetlenül a tengerparton található a teljesen elkerített, gyerekbarát és hatalmas komplexum, ahol csak medencéből van hat, ezekben zajlottak folyamatosan a vízilabdameccsek. Mellette más sportágak képviselői is ott edzőtáboroztak ezen idő alatt.

A győztes együttes edzője, Brávik Henrietta kissé rekedtes hanggal – nyilván ebben a nagy ünneplés és énekelés is közrejátszott – lapunknak így nyilatkozott: – A torna méreteit érzékeltetve, két évvel ezelőtt csak a korosztályunkban 112 csapat szerepelt, most azért a járvány miatt kevesebb résztvevő volt. Ennek ellenére megadják a módját az olaszok, nagyszabású záró ceremóniával, komoly eredményekkel bíró edzőkkel és korábbi nagy játékosok részvételével, akik díjátadóként működnek közre. Tulajdonképpen egy óriási nagy fesztivál volt ez a nyolc nap, nekem már az elejétől kezdve hatalmas élmény volt, de a játékosoknak is. Ahogyan elkezdődtek a meccsek, amolyan karneváli hangulat alakult ki, egy nagy hangfalat magunkkal hozva, kezeket rázva, tombolva, a nótáinkat énekelve vonultunk fel a találkozóinkra. Annyira jó volt látni ezt a felszabadultságot és örömet, az egész folyamatot remekül sikerült felépíteni.

Hozzátette, a tornán kicsit más a szabályrendszer, mint a megszokott. Most az volt a változtatás, amivel gyorsították a játékot, hogy nem volt szabaddobás, csak kiállítást ítéltek a bírók, ugyanis nem lehetett a másikhoz érni, minden testi kontaktot kerülni kellett. Ehhez próbáltak gyorsan alkalmazkodni a csapattal, ami tisztán lányokból állt, korábban vegyes volt az összetétel.

Brávik Henrietta is a medencében ünnepelt
Fotó: habawaba.com

– Önbizalommal telve és sikerre éhesen indultunk el, mert ez a korosztály nagyon tehetséges, azt gondolom, az országos bajnokságban is egészen jó helyen tudunk velük végezni. Nekünk összesen tizennégy meccsünk volt, mivel kevesebb volt a lány együttes, minket is beforgattak a fiúk közé. Végül a lány vonalat veretlenül nyertük meg, ahol csak olasz ellenfeleink voltak, a fiúkkal egyesítve pedig mi jutottunk a legtovább, az ezüst ágon zártunk.

Brávik Henrietta megjegyezte, arra a Padovára készültek a döntőben, ahol két olyan lány játszott, akik az olasz válogatottal a 2006-os korosztály Eb-jén is szerepeltek fiatalabbként.

– Nálam azért nincsenek még válogatottak, de ezt a csapatot a csoportban 4–4-es fél­idő után 14–4-re győztük le, ennek ellenére rájuk készültünk a fináléban. Aztán ők az elődöntőben váratlanul két góllal kikaptak a Locatellitől, amelyet viszont csak 6–5-re vertük meg korábban. Akkor újraterveztünk, de próbáltam nem nagyon túlgondolni a dolgot, annak ellenére, hogy nekem ez volt az első döntőm a gyerekekkel. Úgy mentünk ki, hogy ez a nyolc nap egyfajta jutalomút, az egész éves kemény munkát, amit belefektetnek az edzésekbe, meccsekbe, azt kicsit játékosan, önfeledten tudják kiélvezni a fiatalok. Persze, ha már egy jó csapattal szerepeltünk és meneteltünk, akkor mindenki úgy állt hozzá, nyerjük is már meg a tornát. Azért azt tudni kell, hogy aznap reggel nyolckor még egy, fiúk elleni találkozónk is volt, korán keltünk, és rajtunk kívül nem sok csapat játszott ilyenkor.

A finálét aztán az addigi legrosszabb meccsükkel nyerték meg két góllal, mert a lányok és edzőjük is kicsit túlizgulta a dolgot. Ám a győzelmet nem kell magyarázni, ami után jöhetett az ünneplés. Brávik Henrietta hiába próbált menekülni, őt is belökték a medencébe. Sőt, a többi dunaújvárosi, akik végig szurkoltak nekik, szintén csatlakozott a bulihoz, így közösen szólt az Újváros! Újváros! kórus és a többi nóta.

Hatalmas élmény volt a játékosoknak a fesztivál, ahonnan aranyéremmel térhetett haza az U14-es lány együttes
Fotó: DFVE

A győztes U14-es együttes tagjai: Szabó Imola, Schrick Amira, Markó Eszter, Reiter Rebeka, Szalai Szimonetta, Molnár Luca Sára, Lang Fanni, Uitz Kata, Szopori Nóra, Rend Viola, Lipták Flóra, Lovász Janka, Oravecz Dóra, Darnai Gréta, Erdélyi Janka.

Megalapozták a szezont a sikerrel

Brávik Henrietta fontosnak tartotta, hogy a gyerekek ilyen pozitív élményben részesültek, amiből a továbbiakban sokat profitálhatnak, és ezekre mindig örömmel gondolhatnak vissza.

– Miután hazaérkeztünk, az első szokásos napon azt vettem észre, hogy le vagyok törve, mert ebből az élményből és nagy adrenalinlöketből vissza kellett csöppenni a szürke hétköznapokba. Valahol sajnáltam, hogy haza kellett jönni. Mihók Attila is kijött néhány játékossal a tornára, s azt beszéltük, hogy azért bizonyítani majd most kell az országos gyerekbajnokságban, ahol végre debütálhatunk. Először szerepelünk ilyen szinten ezzel a társasággal, majd kiderül, a Ferencváros, a BVSC, vagy az Újpest ellen mit játszunk, azok lesznek az igazi fokmérők. Persze, ezzel a tornasikerrel, amire büszkék lehetünk, megalapoztuk a szezonunkat – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában