olimpia

2021.07.26. 22:00

Hiába vezetett a hajráig a magyar válogatott, az oroszok pontot mentettek

Bár a meccs első felében dominált a magyar női vízilabda-válogatott első mérkőzésén az olimpián, az oroszok az utolsó percig ledolgozták hátrányukat, így Gurisattiék döntetlennel kezdtek Tokióban.

Szabó Szabolcs

Tokió, 2021. július 26. Keszthelyi-Nagy Rita, a magyar válogatott csapatkapitánya beszél csapattársaihoz a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi vízilabdatornája elsõ fordulójában az Orosz Olimpiai Csapat ellen játszott mérkõzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 26-án. Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 10-10. MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Az oroszok elleni rangadóval kezdte a csoportmérkőzések sorát hétfőn reggel a japán fővárosban a magyar női pólócsapat, amely hiába vezetett már három góllal is, végül döntetlenre végzett az orosz csapattal.

Magyarország–Oroszország 10–10 (2–1, 5–3, 1–3, 2–3)

Magyari – Szilá­gyi 2, Vályi, Szücs 1, Parkes 1, Keszthelyi 1, Garda 1 – cserék: Gurisatti, Illés 1, Leimeter 2, Gyöngyössy 1.

Az orosz csapat gólszerzői: Prokofjeva 4, Ivanova 2, Karimova, Timofejeva, Vahitova, Glizina 1-1.

Az első negyed elején nem igazán találták a ritmust támadásban a csapatok. Több mint öt perc után aztán Ivanova avatta fel Magyarit, ám a fordítás hamar összejött. Előbb Keszthelyi fejezett be egy szép támadást, majd a szintén általa kiharcolt ötméterest értékesítette Leimeter. A második nyolc percben aztán beindult Bíró Attila válogatottja, amely tudatos és eredményes játékkal uralta a találkozót, és meg is lépett 7–3-ra. A második félidőben aztán visszajöttek a meccsbe az oroszok, akik kihasználták a magyarok pontatlanságait, és remekül játszottak emberelőnyben is. Az utolsó két perc minimális magyar előnyről indult. A hajrában két véleményes fórt is kaptak az oroszok, akik végül a négygólos klasszis, Prokofjeva találatával döntetlenre mentették a mérkőzést (10–10).

Az akarattal ezúttal sem volt probléma Fotó: KT/MTI

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint főként a védekezésben kell javulni a következő összecsapásokra: – Talán kicsit közelebb álltunk a győzelemhez. Volt tartása a csapatnak, a végére talán kissé elfáradtunk, ez is tanulság, hogy talán többet kell cserélni – mondta a kapitány. Hozzátette, többet kellett volna dolgozni védekezésben, hogy több szerencséjük legyen.

A B csoport másik mérkőzésén az USA a papírformának megfelelően 12–7-re verte Kínát. Gurisattiék magyar idő szerint szerdán reggel hét órakor az amerikaiak ellen folytatják a tornát.

Higgadtság és türelem kellene

A dunaújvárosi női póló éveken át meghatározó játékosa volt Brávik Fruzsina, akik jelenleg a szentesi klub utánpótlásában dolgozik edzőként. Fruzsina ott volt a pekingi olimpián 4. helyezett csapatban: – Egy olimpiai torna a vízilabdában a csúcsot jelenti, ennek megfelelő téttel is bír minden találkozó. Bár már tizenhárom éve történt, még mindig fájó emlék az ausztrálok ellen büntetőkkel elveszített bronzcsata. Keszthelyi Ritának, Szücs Gabriellának, Gangl Edinának ez már a 3. olimpiája, nagyon szurkolok nekik és a csapatnak, hogy a negyedik helyek után végre sikerüljön fellépni a dobogóra. Ami a hétfő reggeli, oroszok elleni meccset illeti, a találkozó egészét látva joggal lehet némi hiányérzetünk, hiszen a lányok szinte végig uralták a találkozót. Sajnos előjött egy régi magyaros betegség, hogy a biztos vezetés tudatában is tovább pörgetjük a játékot, siettetjük a támadások befejezését. A folytatás szempontjából fontos lenne megszerezni a csoport második helyét az USA mögött, ehhez magabiztosan kellene legyőzni Kínát, amely bizony már a világelithez tartozik. Az sem lesz könnyű feladat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában