vízilabda

2021.07.28. 20:00

És akkor jöttek a Magyarock!

Azért erre kevesen számítottak. Az olimpiai tornákon több mint egy évtizede veretlen amerikai válogatottat győzte le az a magyar csapat, amely ezzel biztosan bejelentkezett az éremért folyó harcba. A neheze azonban még hátravan. Ám a látottak alapján aggódásra semmi ok.

Szabó Szabolcs

Tókio 20210728 Olimpia Vízilabda 2021 Tokio2020 nõk nõi Magyarország USa Egyesült Államok Fotó Tumbász Hédi Nemzeti sport

Fotó: Nemzeti Sport

Tokió Kezdjük a szikár tényekkel: a Bíró Attila vezette, négy dunaújvárosi pólóst (Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Magyari Alda, Szilágyi Dorottya) felvonultató válogatott remek játékkal, az utolsó negyedben mínusz kettőről győzte le a szinte a szakma egésze által verhetetlennek vélt amerikai csapatot, amely kétszeres olimpiai címvédőként érkezett a tokiói játékokra.

Jogos öröm – Bíró Attila, Magyari Alda, Leimeter Dóra és Parkes Rebecca Fotó: TH/MW

Magyarország – Egyesült Államok 10–9 (2–2, 3–3, 1–3, 4–1)

Gólszerzők: Parkes 3, Vályi, Keszthelyi 2-2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi 1-1, illetve Musselman 3, M. Fischer, Fattal 2-2, Steffens, Seidemann 1-1.

A B csoport rangadóján a magyar csapat végig méltó ellenfele volt az amerikaiaknak, többször vezetett is. A harmadik harmadban az USA két góllal (6–8) meglépett, ám erre is érkezett csattanós válasz a negyedik játékrészben, amelyet Gardáék 4–1-re megnyerték, így bő tizenhárom év után az USA együttese vereséggel hagyhatta el a medencét egy olimpiai mérkőzésen.

Primász Ágnes: a negyeddöntő gyilkos kihívás lesz
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Lapunknak Primász Ágnes athéni és pekingi olimpikon értékelte a találkozót:

– Le a kalappal a lányok előtt, fantasztikus, tudatos munkát végeztek. A sport egyik nagy igazsága, hogy egyszer minden sorozat véget ér, ám számunkra fontos, hogy ezt a kisiklást mi okoztuk a még továbbra is a legfőbb esélyesnek számító amerikaiaknak. Biztató, hogy összességében az oroszok és az USA ellen is képesek vagyunk egyenletes minőségi teljesítményt nyújtani. Lépésről lépésre kell haladni, de ezzel a lányok elintézték, hogy aki velünk szembe jön, legalább némi gyomorgörccsel szálljon be a medencébe. Japán és Kína van hátra a csoporttalálkozókon. Papíron könnyebbnek tűnhet, de baromi nehéz lesz. Egy olimpián nincs előre lefutott meccs. A másik ág küzdelmeit figyelve elmondható, az ausztráloknál és a spanyoloknál is jól sikerült a formaidőzítés. Ha behúzzuk az előttünk álló két találkozót és az A csoportban sem borult a papírforma, akkor Kanada jönne a negyeddöntőben. Talán a legjobb választás lenne számunkra.

A kapitány szerint

„Az a helyzet, hogy ma két-három pozícióban, főleg center- és kapusposzton jobbak voltunk az amerikaiaknál, ez nagyon ritkán fordult elő, már-már a lehetetlen kategóriája volt az utóbbi időben. Felvettük azt a gyors, átlag feletti ritmust, amit diktálnak, illetve néha nagyon jól le tudtuk lassítani a játékot, amikor nekünk volt erre szükségünk. Ennek kifejezetten örültem” – fogalmazott Bíró Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában