Eb-szereplésük dicséretes

2021.06.06. 20:00

Le a kalappal teljesítményük előtt

Két olimpiai kenus számban is ott voltak a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület versenyzői a vasárnap befejeződött kajak-kenu Európa-bajnokság hétvégi fináléiban. Hajdu Jonatán és Kiss Balázs edzője, Molnár Gergely abszolút elégedett a fiúk eredményeivel és teljesítményével, bizonyítottak és büszkék lehetnek magukra. Amiért Poznanba utaztak, azt elérték. S ami fontos, a fejlődésük töretlen, lesznek még ennél jobbak is.

Gallai Péter

Fekete Ádám és Hajdu Jonatán az erős mezőnyben az ezer méter döntőjében ötödik helyet szerzett vasárnap Fotó: Dömötör Csaba/NS

Fotó: Domotor Csaba

Pénteken Hajdu Jonatán az újpesti Fekete Ádámmal szerzett negyedik helyet C-2 500 méteren, hogy aztán vasárnap újabb fináléban szoríthassunk értük, illetve szombaton Kiss Balázsért C-1 1000 méteren.

Utóbbi döntőjében többek között a világ- és Európa-bajnok cseh Martin Fuksa, a szintén világbajnok német Conrad Scheibner, vagy a szintén világ- és többszörös Eb-aranyérmes orosz Kirill Shamshurin is ellenfele volt a DKSE versenyzőjének. Végül ők ebben a sorrendben is állhattak dobogóra, Kiss végül a kilencedik helyen zárt.

Vasárnap aztán Hajduék következtek, ahol szintén nagyon erős mezőny jött össze. A magyar páros féltávnál hatodik helyen lapátolt, hogy aztán a második ötszázat megnyomva, az ukrán egységet megelőzve végül ötödikként érjenek célba. A futamot németek nyerték, a hajó egyik tagja a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel volt.

A helyszínről Molnár Gergely vezetőedző foglalta össze lapunknak az Európa-bajnokságot. Azzal kezdte, nagyon dicséretes, hogy ötkarikás számokban, C-1 1000 és C-2 1000 méteren megmérettették magukat és mindkettőben döntős egységük volt.

– Kiss Balázs az egyesben féltávig nagyon jól ott volt a mezőnyben, utána picit lemaradt, de nagy dolognak tartom, hogy felnőtt-világversenyen olimpiai számban finalista lett. Balázsnak ötszáz méter egyesben minimálisan múlt, hogy nem jutott be a döntőbe, de kiadta magából a maximumot. Hajdu Jonatánék esetében látható, hogy az utóbbi időszakban nagy fejlődésen mentek keresztül, mert most már ezer méteren is felnőnek a feladathoz. Azt gondolom, ilyen erős mezőnyben nagyon jó teljesítmény az ötödik hely, úgy, hogy a korábbi években az ötszáz méterre készültek. Az Eb-n a fél kilométeren még háromszáz méternél is nagyon jó helyen voltak, ha erőben tovább fejlesztjük őket, akkor a vége még jobb lehet, de így is nagyon minimális volt a különbség a dobogósokhoz képest. Azért hozzáteszem, ha előtte két és fél órával nem kell ezer méteren középfutamot menniük, akkor könnyen lehet, hogy érem lett volna belőle. Ilyen ellenfelekkel és ilyen hajszálnyi különbséggel nincs ok szégyenkezni. A srácok mindent kiadtak, jó eredményeket értek el, sikeresnek ítélem a szereplésünket. Azt pedig nagy dolognak tartom, hogy a két kenus olimpiai számot a DKSE versenyzői fedték le, ez önmagáért beszél – nyilatkozott a szakember.

Mindent kiadtak magukból, így tett Kiss Balázs is
Fotó: Tumbász H.

Molnár Gergely hangsúlyozta, a nagy nevek is elindultak az Eb-n, tehát erős volt a mezőny. S érdekességként megemlítette, azt az ukrán párost, amelyet most legyőztek ezer méteren, ők a világkupán megelőzték az olimpiai indulási jogot kapott Adolf, Fejes párost.

– Amit a verseny előtt mondogattunk, ez a verseny amolyan becsületbeli ügy legyen, hogy megmutassák ezer méteren is jól tudnak szerepelni, teljesítették. A szövetség szakvezetése gratulált nekik és nekünk is, azt gondolom, nagyot léptek előre Jonatánék egy kilométeren is. Mondjuk, ha csak abban indulnak, valószínű még ennél is előrébb végeztek volna. S azért az is tudni kell, az elmúlt hetekben folyamatosan versenyek voltak, így nem csak az Eb-re kellett kihegyezniük magukat a fiúknak, már fáradtabbak voltak. Sokat utaztunk és még a pihenőnapon is tesztre kellett menni, ami a kiutazáshoz kellett. De újra csak azt tudom mondani, mindhármuk – mert Ádámot is ide veszem – előtt le a kalappal. A fiúkat ez a folytatásban arra kell sarkallja, érdemes keményen dolgozni, mert van keresnivalónk a nemzetközi mezőnyben is, és tovább fejlődve még szebb eredményeket érhetnek el – tette hozzá.

Ami pedig a magyar válogatott szereplését illeti, a küldöttség összesen tizennyolc dobogós hellyel, kilenc elsővel, hét másodikkal és két harmadikkal zárta a kontinensviadalt, ezzel fölényesen nyerte az éremtáblázatot a németek előtt. Az olimpiai számokban 4-2-1 volt a mieink mérlege.

Szombaton K-1 1000 méteren megvédte Európa-bajnoki címét Kopasz Bálint, aki ezzel bejelentkezett egy tokiói dobogós helyezésért a legelismertebb férfi kajakos versenyszámban. 500 párosban Kozák Danuta és Bodonyi Dóra elképesztő versenyben verte meg a nagyon erős fehérorosz párost, női K-1 200 méteren Lucz Dóra értékes ezüstérmet szerzett, a Balla Virág, Takács Kincső pedig harmadik lett C-2 500 méteren. A nem olimpiai versenyszámok közül női K-1 1000 méteren szerepeltünk a legjobban, ott az Európa-bajnok Gazsó Dorka lett.

Fekete Ádám és Hajdu Jonatán az erős mezőnyben az ezer méter döntőjében ötödik helyet szerzett vasárnap
Fotó: Dömötör Csaba/NS

A vasárnapi éremszerzők

A vasárnap délelőtti döntőkben a kajakos Tótka Sándornak (200 m) és a Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású 500 méteres kajaknégyesnek sikerült nyernie, mindkét egység óriási csatában diadalmaskodott. Délután 5000 méteres távokkal zárult az Eb. A leghosszabb távon, a kajakosoknál Noé Bálint bizonyult a legjobbnak. A szolnokiak világbajnoka, Bodonyi Dóra magabiztosan utasította maga mögé riválisait, és az 500 méteren párosban, valamint négyesben szerzett elsősége után három aranyérmével ő lett a magyar küldöttség legeredményesebbje. A kenusoknál az MTK 19 éves, Eb-újonca, Fodor Nicholas a német Brendel mögött második helyen ért célba, és az ugyancsak 19 éves újpesti Horányi Dóra is ezüstérmet szerzett – ő a gyorsasági szakágban szintén első felnőtt Eb-jén szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában