ökölvívás

2021.03.04. 21:04

Most az ifjúsági olimpia a cél, majd jöhet a felnőtt mezőny

A közelmúltban rendezték meg Budapesten az ifjúsági korú ökölvívók egyik legfontosabb hazai erőpróbáját, az Énekes István-emlékversenyt. Ezen szép dunaújvárosi siker született, Horváth Máté, a Dunai Ökölvívó SE versenyzője remek bokszolással megnyerte a viadalt.

Agárdy Csaba

2021.03.04. Sulák András( Csubi) edzős és Horváth Máté a Dunaújvárosi Ökölvívó sportegyesület boxolója Nyers László csarnok Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az ifjúsági korcsoport idei első megmérettetése az Énekes István-emlékverseny volt. Ebben az évben többen neveztek a korábbi esztendőkhöz képest.

A viadalt ezúttal a Vasas Sport Club Gedó György-ökölvívótermében rendezték meg, amit minden bokszoló már nagyon várt a junior és az ifjúsági magyar bajnokságot követően. A 2003-ban és 2004-ben született női és férfi ökölvívóink vehettek részt február 24. és 27. között az Énekes István-emlékversenyen, amely egyben válogató is volt az ifjúságiak részére. Az ifjúsági korosztálynak áprilisban világbajnokságot, majd ősszel Európa-bajnokságot is rendeznek.

Mester és tanítványa: Sulák András edző, és Horváth Máté
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Horváth Máténak minden esélye megvan arra, hogy a különböző nemzetközi versenyeken ő képviselje Magyarországot. Az Énekes-emlékversenyen mindössze tizenhat évesen nyert a váltósúlyban, 69 kilogrammban.

Sikerének értékét nagyban növeli, hogy novemberben megsérült, meg is kellett műteni, és csak január elején kezdhette újra az edzéseket.

Sulák András, a DÖSE szakmai vezetője, aki egyben Horváth Máté edzője is, nagyon elégedett volt a tanítványával.

– A mezőnyben Máté súlycsoportja volt a legnépesebb, négyszer kellett bokszolnia az aranyéremért. Összességében harminchét egyesület nyolcvankilenc ökölvívója indult a viadalon. Ellenfeleinek egyetlenegy meccsen sem volt esélyük ellene, nem véletlen, hogy a torna legjobb férfi ökölvívójának járó különdíjat ő kapta meg. Előbb a kőbányai Szűcs Richardot győzte le döntő fölénnyel, majd az Újpest sportolóját, Simon Attilát egyhangú pontozással. Ezután következett egy újabb döntő fölény a balatonlellei Csiszár Zalán ellen. A fináléban aztán a kőszegi Búza Rómeónál bizonyult jobbnak egyhangú pontozással.

Sulák András elmondta még, hogy Horváth Máté kimagaslik itthon súlycsoportjának a képviselői közül, ha nem jön közbe semmi, akkor április 10. és 24. között a lengyelországi Kielcében ő képviseli majd hazánkat az ifjúsági világbajnokságon, majd októberben az Európa-bajnokságon, ennek még nincs kijelölve a helyszíne.

Sulák Andrástól megtudtuk, lefutott meccseket vív itthon az ellenfeleivel a tanítványa, bár a riválisok próbálnak felzárkózni hozzá. A hazai szakembergárdának egyöntetű a véleménye, ha tudja tartani a most meglévő távolságot Horváth Máté a riválisaival szemben, vagyis folyamatos lesz a fejlődése, nemzetközi szinten is éremesélyes lehet a legkomolyabb viadalokon is.

A fiatal tehetséget is szóra bírtuk, kiderült, 2015-ben kezdte az ökölvívást, édesapja vitte le egy edzésre, azóta szenvedélyesen gyakorol.

– Az áprilisi ifjúsági világbajnokságra éremért megyek, de a legjobb nyolc közé mindenképpen szeretnék bekerülni, mert akkor kvalifikálnám magam az ifjúsági olimpiára.

A rácalmási sportolónak egyébként merész tervei vannak, nem kisebb a célja, mint a 2024-es párizsi olimpián részt venni.

Ez nem egyszerű dolog, mivel az olimpiákon egyre kevesebb férfisportoló vehet részt, leginkább azért, mert a hölgyeknek egyre nagyobb szerepet szánnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői. Az idei tokiói nyári játékokon például súlycsoportonként csak tizenhat versenyző indulhat. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az olimpiára kijutni nehezebb, mint ott sikeresen szerepelni.

A legközelebbi hazai erőfelmérő a korosztálya számára május 17. és 21. között lesz Egerben, a 70. Bornemissza Gergely Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny.

A magyar ökölvívás nagy alakja

Énekes István a magyar ökölvívás egyik legnagyobb alakja, a verseny egyben emlékezés az ő bokszsikereire is, amelyeket 1927 és 1934 között ért el a Budapesti Vasutas SC színeiben. Az 1928-as olimpiára még nem jutott ki, a válogatón a későbbi olimpiai bajnok Kocsis Antaltól vereséget szenvedett. Az 1930-as budapesti Európa-bajnokságon tizenkilenc évesen már a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét, Énekes István aranyérmes lett légsúlyban. Az 1932-es Los Angeles-i olimpián már esélyesnek számított, és sorra győzte le ellenfeleit, és a magyar bokszsport második olimpiai aranyérmét szerezte meg. 1940-ben tragikus körülmények között, mindössze huszonkilenc évesen hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában