A tornászok döntősök lettek

2021.01.12. 20:22

A lányoknak már az is nagy szó, hogy a legjobb háromban voltak

A szavazatok nyilvánosságra hozatala után kiderült, a nőknél második lett a 2020-as év sportolója választáson a Dunaújvárosi Központi Sport­egyesület tornásza, Kovács Zsófia. Szintén ebben a pozícióban végzett az egyéni sportágak csapatversenyében a válogatottal, ahol klubtársa, Makovits Mirtill is érdekelt volt. Edzőjük, Trenka János ötödik lett a trénereknél, a női vízilabda-válogatott hetedik a hagyományos csapatsportágakban.

Gallai Péter, Morva Dávid

Fotó: TSH Photo_Szucs Attila

Dunaújváros

A Magyar Sportújságírók Szövetsége által 63. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport – Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban hirdették ki hétfőn este, a díjátadóra a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül került sor.

Sohasem tapasztalt, szerteágazó szervezési feladatokat kellett ellátnia a gála háziasszonyának, Berkesi Juditnak, Szabó Lászlónak, a gála kreatív producerének, és Szöllősi Györgynek, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökének, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, ugyanis a járványhelyzet miatt a díjazottak és a díjátadók nagy része is csak az internet segítségével jelentkezett be.Az ünnepségen két kategóriában voltak érdekeltek a dunaújvárosi tornászok, Kovács Zsófia és Makovits Mirtill révén. Ekkor már csak az első három helyezett közül hirdették ki a győzteseket az előtte nyilvánosságra hozott tizes listákról. A mostani szavazáson 412 sportújságíró adta le voksát, az első helyért három, a másodikért kettő, a harmadikért egy pont járt.

Karakas Hedvig törzsőrmester, a Magyar Honvédség sportszázadának tagja lett 2020 női sportolója. Beszédében gratulált a többi jelöltnek, így Kovács Zsófiának, és a díjazottaknak
Fotók: MSÚSZ/Szűcs Attila

A női egyénit végül a cselgáncsozó Karakas Hedvig nyerte 650 ponttal, Kovács Zsófia 574-et kapott, a harmadik Kapás Boglárka úszó pedig 320-at.

Az egyéni sportágak csapatversenyében a Babos Tímea, Kristina Mladenovic teniszpáros 974 ponttal végzett az élen, a női tornászválogatott 305-öt gyűjtött, a férfi teniszválogatott pedig 303-at.

Az est „ezüstlánya”, a decemberben kétszeres egyéni Európa-bajnok, csapatban harmadik Kovács Zsófia röviden így értékelte a döntést: – Izgatott voltam a gála előtt, de amikor kiderült az eredmény, kicsit sem voltam csalódott. Nekem már az is hatalmas szó volt, hogy a legjobb háromban lehettem kiváló sportolók mellett. Szeretném, hogy az idei év is jól sikerüljön, és ismét felkerüljek erre a listára, és akár már a csúcsra jutni.

Az első nagy felnőtt világversenyén szereplő dunaújvárosi Makovits Mirtill, aki az Eb-bronzos csapat tagja volt, büszke a tornacsapat második helyezésére: – A hétfői eredményhirdetés után bennem igazából hatalmas öröm volt még így is, hogy a második helyen zártunk. Nekem ez személy szerint roppant nagy szó, én nagyon örülök neki.

Rajtuk kívül a tizes listákon további dunaújvárosi érdekeltségek voltak, az edzők közé bekerült Zsófia mestere, Trenka János, aki az előkelő ötödik helyen zárt 109 ponttal. Az év edzője díjat a labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi nyerte (829 pont), az FTC vezetőedzője, Szerhij Rebrov (541) és a férfivízilabda-válogatott kapitánya, Märcz Tamás (468) előtt.

A labdarúgó-válogatott nevében Könyves Norbert vette át a díjat

A hagyományos csapatsportágakban a labdarúgó-válogatott lett az év legjobbja 855 ponttal, a Ferencváros labdarúgói (547) és a férfivízilabda-válogatott (532) előtt. Ebben a kategóriában az újságírók voksai alapján a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics több játékosát sorában tudó női vízilabda-válogatott a hetedik lett 65 ponttal.

A további végeredmények az MSÚSZ honlapja alapján.

Az év férfi sportolója: 1. Szoboszlai Dominik (labdarúgó) 563 pont, 2. Fucsovics Márton (teniszező) 364, 3. Gulácsi Péter (labdarúgó) 349.

Az év fogyatékos sportolója: Berente Judit (szervátültetett sífutó, sílövő) – a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksoltak.

Az év sportpillanata: Szo­bosz­lai Dominik gólja az Izland elleni pótselejtezőn – az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb három közül pedig szakmai zsűri döntött a győztesről.

MSÚSZ-életműdíj: Keleti Ágnes (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka – az MSÚSZ elnökségének döntése alapján.

Az év E-sportolója: Bereznay Dániel (Formula–1). Az év szabadidős sporteseménye: Streetball Challenge Hungary. Utóbbi két kategóriában pályázni lehetett, a győztesről az MSÚSZ elnöksége döntött.

A Mediaworks díjait is átadták

Kovács Péter a Kézisek kézise szavazás férfinyertese

A gálán adták át a Mediaworks három orgánuma, a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet és az Origo közös Kézisek kézise szavazásának díjait is. Gódorné Nagy Marianna Zsiga Gyulától, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatójától vehette át az elismerést. A férfiaknál győztes Kovács Péter pedig Ballai Attilától, a Mediaworks Hungary Zrt. sportfőigazgatójától. A hasonló Pólósok pólósa-szavazás győztese, Faragó Tamás egy későbbi időpontban kapja meg a díjat. Az ünnepségen megemlékeztek a magyar sportélet 2020-ban elhunyt szereplőiről is. Az eseményre a sportvilág sztárjai közül többen videoüzenetet küldtek és a nemzetközi sportvilág vezetői közül is jelentek meg digitálisan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában