asztalitenisz

2020.11.24. 20:00

„Az utánpótlás miatt is nagyon fontos az első csapat sikere”

DASE néven fennállásának első NB I-es bajnoki szezonját kezdte meg szeptemberben a Dunaújvárosi Asztalitenisz Sportegyesület megerősített férficsapata, amely az elmúlt fordulókban bizonyította: megérett az osztályváltásra. Az eddigi tapasztalatokról, az egyesület jelenlegi helyzetéről, valamint a járványhelyzet okozta kihívásokról kérdeztük a DASE elnökét és játékosát, dr. Hanák Tamást.

Szabó Szabolcs

A 2019/2020-as szezon a járványhelyzet miatt a vége előtt sajnos félbeszakadt. Az utóbbi években rendre az élmezőnyben végeztünk az NB II-ben, így történt ez a csonka idényben is. A harmadik helyen álltunk, így szövetségi döntéssel lehetőséget kaptunk arra, hogy eggyel magasabb osztályba léphessünk, ami esetünkben az NB I nyugati csoportját jelenti. Efelett még egy osztályban versenyeznek a csapatok, ez férfi Extraliga, ám itt már a professzionális játékosoké és csapatoké a terep. Az NB I nyugati és keleti csoportja inkább félprofi ligának felel meg, kiváló asztaliteniszezőkkel, nívós csapatokkal. A két NB I-es csoportot területi alapon osztották fel, a Duna jelenti a képzeletbeli választóvonalat. Az 1989-ben alakult egyesületünk életében az egyik legnagyobb siker a mostani NB I-es szereplés – nyilatkozta dr. Hanák Tamás.

A DASE klubjának első osztályú asztalitenisz-csapata: Németh Márton, Furka Attila, Kovács Domonkos valamint Szabó Attila
Fotó: Dunaújvárosi ASE

– Eddig négy fordulón van túl a DASE, a mérlege eddig ötvenszázalékos, ami egészen jó rajtnak számít egy újonc gárdától.

– Valóban, összességében mi is elégedettek vagyunk az eddigi teljesítménnyel. A feljutásról szóló döntést követően elkezdtünk építkezni. Tudtuk, ahhoz, hogy továbbra is versenyképesek legyünk, meg kellett erősíteni a játékosállományunkat. Helyemre első számú játékosnak érkezett hozzánk Kovács Domonkos, aki a BVSC-ben nevelkedett. A magyar serdülő és ifjúsági válogatottként Európa-bajnokságon is járt, ifjúsági országos 2. és Európa-bajnoki csapat 5. helyezéssel a háta mögött, 27 évesen, 7 évi ausztriai és németországi 2. ligás légióskodás után választott bennünket. Igazi sportember, aki kiválóan illeszkedett be a ­DASE közösségébe. A csapatvezetés terhei egyik rutinos húzójátékosunkra Furka Attilára hárulnak, aki rendre remekül oldja meg e feladatokat. A szövetségi szabályzat szerint minden csapatnak szerepeltetnie kell egy tehetséges ifjúsági korú játékost is a bajnokságban, ő nálunk Németh Márton, aki Pécsről érkezett hozzánk, és a tavalyi feljutó csapat meghatározó játékosa volt. Negyedikként – de természetesen nem utolsósorban – Szabó Attila erősíti a gárdát, akinek már van NB I-es múltja, mi több, a korosztályos ranglistán jelenleg is az élmezőnyben szerepel. Az esetleges beugrásra kész tartalékunk pedig Fógel Szilárd. Célunk a tisztes helytállás és az NB I-es tagság megőrzése. Ehhez sikeres rajtot vetettek a fiúk. A DASE neve mellett két győzelem (a nyitó fordulóban a szintén újonc High Life ellen sikerült megszerezni a három pontot, majd a Dunakeszi csapatát is legyőzték Furka Attiláék – a szerk.) és két vereség áll a táblázaton. Az ötvenszázalékos mérleggel most a középmezőnyben állunk, ám amíg nem játszottunk minden riválisunkkal, addig nehéz a pontos erőviszonyokról beszélni.

– A következő ellenfelekre azonban még várni kell, hiszen a vírushelyzet miatt szünetelnek az asztalitenisz-bajnokságok.

– Mint az előző, úgy az idei szezon terveit is alaposan átírja a koronavírus. Nem tehetünk mást, ahogy tudunk, alkalmazkodunk. A Móricz iskola lezárása miatt az NB I-es mérkőzéseinknek is új helyszínt kellett keresnünk. Úgy tűnik, a város határait át kell lépnünk. Amennyiben újra játszhatunk, de a Móriczban lévő versenytermünk nem áll rendelkezésre, akkor a hazai mérkőzéseinket Tolnán játsszuk majd. Ami az edzésmunkát illeti, Dunaújvárosban találtunk egy megfelelő termet, ám jelenleg nem tudunk közösségi edzést felvállalni, így most egyéni munkát végeznek a sportolók. Két megyei felnőttcsapatunk is van. Sajnos, az ismert körülmények miatt, itt még el sem kezdődtek a bajnoki küzdelmek. Nincs könnyű helyzetben az asztaliteniszsport ma Magyarországon, hiszen több más sportághoz hasonlóan a taorendszer mostohagyerekének számít, így az egyesületeknek egyre szűkülő lehetőségek mellett kell biztosítani a működéshez elengedhetetlen forrásokat, szerencsére vannak akik megbecsülik eredményeinket, hiszen szép 1 százalék jut el hozzánk. A ­DASE magját egy ötvenfős, elhivatott közösség alkotja. A felnőttegyütteseink mellett büszkék vagyunk az utánpótlásunkra (diákolimpiákon felettébb sikeresek), valamint az idősebb, szenior korosztály is megtalálja nálunk a lehetőségeit, többünk az országos ranglista élvonalába tartozik, és vannak aktív amatőreink is. Bár DASE néven most szerepelünk először az első osztályban, mégis fontos megemlíteni, hogy a 2000-es években még Linde néven extraligás csapatunk is volt, a ma már Ausztriában edzősködő és játszó Szabó Krisztián vezérletével, aki ma is szívesen látogat el hozzánk.

– Mire számítanak a jövőben?

– Egy klasszikussá vált mondatot idézve: Márciusban újra kezdjük! Csak reméljük, hogy a lehető leghamarabb minden visszatér a normális kerékvágásba. Az asztalitenisz fejben és fizikálisan is meglehetősen összetett sportág, így kiemelten fontos a folyamatos, tudatos edzésmunka, hiszen egy-két tréning kihagyása után már nagyon nehéz újra felvenni a ritmust. Főként az utánpótlás-korosztályoknál jelent nagy problémát a leállás, hiszen fontos hetek, hónapok esnek ki, ez pedig hosszabb távon is befolyásolhatja fejlődésüket. Szeretnénk, ha az első csapat sikere az utánpótlásunkra is hatással lenne. Ha ismét nyugodtan dolgozhatunk, szeretnénk újra telt házas edzéseket és versenyeket rendezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában