Dave Leger boldog és büszke volt, amikor ajánlatot kapott a folytatásra a DAB-tól

2020.06.19. 20:45

Az első naptól fel kell áldozni magukat az együttes céljaiért

A 2020/2021-es szezonban is Dave Le­ger irányítja a Dunaújvárosi Acélbikák felnőtt együttesének szakmai munkáját. A kanadai szakemberrel szerződésének aláírása után készített interjút a klub honlapja, amelyből több fontos kérdésre is választ kaptunk.

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Először is gratulálunk ahhoz, hogy visszatér! Milyen érzésekkel jön majd vissza Dunaújvárosba?

– Köszönöm szépen, és nagyon várom a visszatérésemet Dunaújvárosba a következő szezonra. Örülök, hogy megállapodást kötöttünk a klubbal és visszatérhetek, mint a DAB vezetőedzője.

– Dave, mi ismerjük, hiszen dolgozott a csapatnál másod­edzőként a 2014/2015-ös szezonban. Akkor a szezon felénél a családi ügyek hazaszólították, tavaly azonban visszatért, ezúttal a szezon második felére és vezetőedzőként. Megkönnyítette a döntését, hogy tudta hova jön? Ezek szerint tetszett a város és a csapat?

– Ez minden bizonnyal a legfőbb oka volt annak, hogy januárban visszatértem a csapathoz. Szerettem a klubban a munkával töltött időt, és tetszett a város, az egész ország is, szabadidőmben csupa jót tapasztaltam. Ez nagyon megkönnyítette a döntésemet.

– Mikor ideérkezett januárban, azonnal fel tudta mérni a csapat erősségeit és gyengeségeit?

– Az első benyomásom az volt, hogy javult a Liga játékának minősége és fejlődtek a magyar meghatározó játékosok. Szintén szembetűnő volt, hogy kiváló légiósok szerepeltek a keretben, a kapusunk szenzációs formában védett, de azt is láttam, hogy a csapatnak megújult szemléletre van szüksége a védekezés terén. A támadó sorunk elég erős volt, egyértelműen a csapatvédekezésben volt javítani való.

– Konkrét stratégiával érkezett, vagy edzésről edzésre, meccsről meccsre forrt ki, hogy milyen irányba kell tovább haladni és fejlődni?

– Megpróbáltam az általam favorizált játékrendszert a csapat karakteréhez igazítani kicsit. Egyszóval a kérdésre a válasz, hogy a kettőt próbáltam vegyíteni. A támadásaink rendben voltak, de a korong nélküli játéknál felelőtlenek voltak a srácok. Az én tapasztalataim szerint, a támadó harmadban való játékunk alapvetően meghatározza, hogy mennyit van a mi birtokunkban a pakk, ezért az edzéseken a legtöbb energiát a korongbirtoklási idő növelésére fordítottuk.

– Mennyire volt könnyű vagy esetleg nehéz megtalálni a fiúkkal a közös hangot?

– A csapatot nagyon éhesnek találtam, hogy egy igazán strukturált hokit játsszon. Sikerült olyan oktatóvideókat mutatni a srácoknak, ahol világosan látszódik, hogy milyen szisztémát várunk a csapattól, úgy öt az öt elleni játéknál, mint az emberelőnyös és hátrányos szituációknál. A játékosok nagyon profin álltak az egyéni képzésekhez is. Volt egy kiváló csoport a vezető személyiségekből, és a középszakaszban sikerült kialakítani jól működő párbeszédet a játékosok és edzők között.

A gyerekek is teljes komolysággal álltak a nem megszokott edzésekhez

– A vírushelyzet miatt hirtelen szakadt félbe a bajnokság. Milyen érzésekkel tért haza Kanadába? Hogyan értékeli a közös munkát?

– Váratlanul jött ez a hirtelen víruspánik. Nagy köszönet Azari úrnak és feleségének, villámgyorsan reagáltak és mindenkinek segítettek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt hazarepülhessünk. Ez nekünk sajnos a második hirtelen jött véget jelentette, mert annak ellenére, hogy a középszakasz befejezésével Csíkszeredán kivívtuk a második helyet, az Újpest kiejtett minket a negyeddöntőben. Ez mindannyiunknak keserű pirula volt, amit le kellett nyelni, de személy szerint így is pozitívnak ítélem meg az elmúlt szezont. Izgatottan várom, hogy visszatérhessek és folytathassam!

Dave Leger tudja, mindenkinek hatalmas csalódás volt a kiesés, így nem is lehet más a cél: tovább kell jutni a rájátszásban

– Hazatérése után miként folytatódott a munka a klubbal?

– Két feladatom volt, amíg Dunaújvárosban dolgoztam, a felnőtt csapat vezetése mellett az utánpótlásedzőket kellett mentorálnom. Amíg a városban voltam, személyes találkozók keretein belül zajlott az edzőképzés, miután Kanadába értem, felkészültünk technikailag, hogy videóértekezleteken beszéljük meg, milyen edzésekkel tudjuk a gyerekeket a sportágban tartani, és biztosítani nekik azt a programot, amivel a karantén alatt is fejlődhetnek. Köszönöm a kollégáknak, hogy ennyire partnerek voltak és együttműködtek mindenben. A visszacsatolásokból kiderült, a gyerekek is teljes komolysággal álltak a nem megszokott edzésekhez. Természetesen mindemellett értékeltük az előző szezont, levontuk a tanulságokat és megkezdtük a jövő évi keret tervezését.

– Számított a DAB újbóli felkérésére?

– Mielőtt hazarepültem, több átfogó és őszinte megbeszélést folytattam az elnökkel. Felvázoltam neki az elképzeléseimet, hogy hogyan tudnánk a klubot fejleszteni, növelni a hatékonyságot és a legújabb, legjobb módszertanokat bevezetni a különböző korosztályokba. Nagyon boldog és büszke voltam, amikor ezek után ajánlatot kaptam, hogy folytassam a munkát az Acélbikáknál, és könnyű volt meghozni a döntésemet. Minden munkatárssal szívesen dolgoztam és dolgozok majd együtt a szervezetben, fontos, hogy egy nagy család, igazán jó csapat legyünk! Szintén nagy dolog, hogy a feleségem és a két lányom támogat a döntésemben, és engedik, hogy otthonról távol dolgozhassak szeretett szakmámban. A családom megérti, hogy ez nekem a hitvallásom, folytatni a munkát a Dunaújvárosi Acélbikák szervezetének fejlesztésén.

– Mik a céljai a következő szezonra a csapattal? Az előzőben két hónap alatt sikerült némi alapot lefektetni, vagy teljesen a nulláról kell kezdeni az építkezést?

– Túl hamar kiestünk tavaly, és aki sportban jártas, az tudja, hogy ilyenkor egész nyáron azon töprengsz, hogy történhetett ez. Mindenkinek hatalmas csalódás volt a playoff, így nem is lehet más a célunk: tovább kell jutni az első körnél a rájátszásban! A legfontosabb feladatunk az lesz a szezon elején, jó alapot építsünk, jó szokásokat kialakítva, hogy erre tudjunk építkezni a szezon előrehaladtával. A filozófiám nagyon egyszerű: „minden nap jobban és jobban”, ami számomra azt jelenti, hogy a stáb és a csapat is apró lépésekkel halad majd a cél felé. Meg kell értenie az összes játékosnak, hogy az edzőtábor első napjától mindent bele kell adniuk, és feláldozni magukat a csapat céljaiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában