se edzés, se meccs

2020.05.17. 20:00

Bizonytalanok a Gorillák

Bár május 4-től, különböző óvintézkedések mellett lehet ugyan sportolni Magyarországon, városunk amerikaifutball-csapata a Dunaújváros Gorillaz egyelőre kivár.

Morva Dávid

2019.09.13. Dunaújváros Gorillaz Amerikai Futball Klub edzése Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Legutóbb március végén adtunk helyzetjelentést a helyi amerikaifutball-csapatról. Ahogy akkor írtuk: „a játékosok otthon, a négy fal között készülnek az idényre, amelyről nem tudni, mikor rajtol, vagy elrajtol-e egyáltalán” – nos hat héttel később az összkép nem sokat változott. A Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) honlapján a legfrissebb elnökségi határozat még mindig csupán a mérkőzések elhalasztását taglalja.

Arról, hogy az idei szezont milyen körülmények között rendezik meg, megtartják egyáltalán, ez idáig nem érkezett semmilyen hír (május 15-ig biztosan nem rendeznek bajnoki találkozókat, online versenyt azonban elindított a liga, erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatnak).

Ilyet egy jó darabig biztosan nem láthatunk: edzésben lévő játékosok Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap/archív

Edzeni is lehet(ne)

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár május 3-án tett bejelentése alapján sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel.

A rendelet alapján mind a versenyrendszerben szervezett, mind pedig a versenyrendszeren kívüli, tehát a szabadidős, illetve diáksport-rendezvények megtartása engedélyezett, amennyiben a szervezők biztosítani tudják, hogy arra zárt körülmények között, zárt létesítményben vagy nézők elől elzárható területen kerül sor, és arra nézők nem léphetnek be.

A hazai versenyrendszerek, bajnokságok, kupasorozatok újraindításáról, azok kereteiről és formájáról az egyes országos sportági szakszövetségek jogosultak dönteni. Ahogy a fenti bekezdésben már megírtuk a MAFSZ ez idáig nem hozott döntést a bajnokságról, így az olyan amatőr egyesületek, mint a Dunaújváros Gorillaz is, egyelőre kivár:

„Nem lehet rákényszeríteni az amatőr játékost, hogy pályára lépjen. Persze a profi játszik, mert az a dolga, de mi ezt elengedtük, a bizonytalanság miatt egyáltalán nem edzünk. Egyeztetések vannak ugyan, de szerintem ősznél előbb nem lesz semmi. Annak pedig nem látjuk értelmét, hogy elkezdünk edzeni, aztán néhány hét múlva a nyári szünet miatt mindenkit szélnek eresztünk.”

Jelenleg Bachrathy Kornél sem tudja, merre tovább Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

fogalmazott Bachrathy Kornél, a csapat vezetője. A szakember hozzátette anyagi nehézségeik is vannak, ugyanis a koronavírus miatt a város önkormányzatától semmilyen tájékoztatást nem kaptak arra vonatkozóan, hogy a jövőben támogatják-e az egyesületet. A radari sporttelep bérlése, akárcsak edzés idejére is, természetesen pénzbe kerül. Emiatt tervezni sem tudnak.

 

„A koronavírus miatt az önkormányzat jegeli a sportkoncepciót, és nem tudjuk, kapunk-e pénzt a pályára, működésre – és május van. Nyilván nem könnyű az önkormányzatnak sem ez a jelenlegi helyzet, kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem egy amatőr sportegyesülettel illetve annak támogatásával foglalkozzanak.”

A fenti sorokból is kitűnhet, jelenleg csak a bizonytalanság ami biztos. Ez pedig nem csak a Gorilláknál, hanem a magyarországi amerikaifutballt illetően is így van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában