kötelez a tradíció is

2020.03.09. 09:30

Búvárok: gyümölcsöző, közös szakmai munka

Korábbi lapszámunkban már hírt adtunk a Búvársuli és a DVCSH ­UBSE egyesülési folyamatáról, a tervekről, elképzelésekről. Az első körben a Búvársulinál mondták el, miként látják a közös jövőt, mostani írásunkban pedig az UBSE részéről Gurisatti Gyulát kérdeztük.

Horváth László

Gurisatti Gyuláék is hisznek a közös munka eredményében. A gyerekek pedig nagyon örülnek egymás társaságának

Fotó: Horváth László

– Hasonlóan látjuk az előrelépés lehetőségét. Nagyon sok versenyen például nem tudtunk mi és az öcsémék sem kiállítani váltót. A szétváláskor más szakmai elképzelések mentén dolgoztunk, de rá kellett jönnünk, hogy az egyesüléssel sokkal erősebbek, elismertebbek tudunk lenni. Erre egyébként az 1967 óta létező búvárklub tradíciója is kötelezhet. Továbbá a városvezetés is kifejezte a közös csapat igényét, hiszen így sokkal átláthatóbb, támogathatóbb, és a gyerekek is rendkívül örülnek. Az egyesüléssel egészen biztosan több lehetőségük lesz majd az úszóinknak. Átlagban 30-35 gyerekkel foglalkozunk, akik versenyszerűen űzik a sportágat. Tíz-tizenöten pedig most ismerkednek a versenyhangulattal – mondta.

Gurisatti Gyuláék is hisznek a közös munka eredményében. A gyerekek pedig nagyon örülnek egymás társaságának
Fotó: Horváth László

– Milyen újdonságokkal találkozhatnak a sportolók?

– Új sportágként a gumiuszonyos úszást vezették be nálunk a közelmúltban. Itt nem delfin-, hanem monouszonnyal úsznak, ami nagyban hasonlít a hagyományosra. Több versenyzőnk második vonalbeli, vagy idősebb korosztályhoz tartozik, és nem tud az élvonalban érvényesülni. Fontosnak tartjuk, hogy ők is megtalálják a számításaikat. Magyarországon szerencsére beindultak a szenior sportok, pontosan azért, hogy részükre is legyenek alternatívák. Nem utolsósorban ezzel a fiatalok elé tárhatunk követendő példát. Tehát látják, hogy érdemes sportolni, meg kell is!

– Mire koncentrálnak?

– Mindig a korosztályos bajnokságokra, és a nyári idővel beinduló bányatavas tájolós versenyekre. Nálunk nemcsak medencés viadalok vannak, hanem szabadvízi versenyek is. Sajnos egyre kevesebb gyereket lehet rávenni a küzdelemre, a munkára, az élsportra. Talán az élménydús táborok ígérete meghozza a kedvet. Természetesen ezek az ingergazdag programok közösségerősítő szerepet is betöltenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában