Fókuszban a víz alatti hoki

2020.02.20. 08:30

Egyesül a Búvársuli és a DVCSH UBSE – egy új fejezet kezdődik

Több fontos esemény miatt is kerestük az elmúlt héten Gurisatti Róbertet, a Búvársuli vezetőjét.

Horváth László

A víz alatti hoki ifjú titánjai a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában Fotó: a szerző

Dunaújváros

A legújabb hírek szerint egyesül a Búvársuli és a DVCSH UBSE. A jogi procedúra lefutása után az új nevük DVCSH-Búvársuli lesz. Magasabb szakmai tartalmat, jobb támogatási lehetőségeket várnak az összeolvadástól. Szintén nagyszerű hír, hogy a február 22–23. között Egerben a Bitskey Aladár Uszoda ad otthont a XV. CMAS Uszonyos úszó Világkupának. A kétnapos versenyre 18 országból összesen 559 résztvevő jelentkezett. A viadalon négy kontinens is képviselteti magát, az európai országok mellett érkeznek sportolók az Egyesült Államokból, Indonéziából és Tunéziából is – olvasható a hivatalos oldalakon. Öröm, hogy a Búvársuli három tagja is érdekelt a versenyekben. Gurisatti Róbert így kommentálta a helyzetet:

– Három olimpikon úszónk, Takács Krisztián, Balogh Gábor és Gyárfás Bence képvisel bennünket. A gumiuszonyos gyorsúszásban ötven és száz méteren állnak rajtkőre. Nem titkolt céllal, mert jövő évben világjátékok vannak. Ez a nem olimpiai sportágaknak egy olyan versenye, mint az olimpia. Ezt is négyévente rendezik, amelyre megpróbálják kvalifikálni magukat. Az idei Európa-bajnokság a határ­idő, amíg teljesíteni lehet a nevezés kritériumait – kaptuk a nem mindennapi információt Gurisatti Róberttől.

További fejlemény a Búvársulinál, hogy beindult a korábbi riportunkban említett víz alatti hoki, amelyről kicsit bővebben is kértünk tájékoztatást.

A víz alatti hoki ifjú titánjai a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában Fotó: a szerző

– A búvársportnak több szak­ága van, mint az uszonyos úszás, a tájékozódási búvárúszás, a víz alatti hoki, a szabad tüdőzés és a víz alatti rögbi. Mi is elkezdtük a gyerekekkel a víz alatti hokit, ahol a játék a medence alján történik. Egy ólommal töltött korongot kell a kapuba juttatni egy kis ütővel. Gyakorlatilag játékos körülmények között ugyanazt teszik a gyerekek, mint úszóedzésen, csak nem faltól falig úsznak monoton módon, hanem egy élvezetes játékkal érik el a napi úszóedzésadagot. Szinte nem is veszik észre, hogy jobban elfáradnak, mint egy rendes edzésen. Minden alkalommal kipirulva, élményekkel telve fejezik be a programot. A szabad tüdős víz alatti hoki rendkívül jól fejleszti a gyerekek tüdejét, ami az úszósportban nagyon fontos feltétel a jó eredményekhez. Ilyenkor magam is bemegyek közéjük, és ott irányítom őket. Különleges csapatjátékot és összetartást követel, mivel nem egyszerre jönnek fel levegőért a játékosok, valamint komoly stratégiát kell alkalmazni – mondta a különleges sportágról az edző.

A folytatásban a jövő terveinél azt is elmondta Gurisatti Róbert, hogy szeretné kialakítani az úszósportágak közötti átjárhatóságot. Továbbá szeretne a nem A kategóriás versenyzőkből, úszókból, gyerekekből nagyobb vízihokicsapatot, illetve bajnokságot létrehozni. A célokhoz segítséget adhat, ha sikerrel szerepelek a szövetség közelgő tisztújító választásán, ahol megpályáztam az alelnöki posztot – hallhattuk a legújabb fejleményeket Gurisatti Róberttől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában