A Dunaferr SE versenyzői is harcban lesznek az ötkarikás pótkvalifikáción való indulásért

2020.01.07. 20:57

Ezen az úton juthatnak kenusaink az olimpiára

Rendkívüli izgalmakat tartogat a 2020-as felnőtt gyorsasági kajak-kenu szezon.

duol.hu

Budapest 20190809 Kajak kenu 2019 válogatott portré Fotó MKKSZ Kiss Balázs

Fotó: Laszlo Balogh

Az olimpiai menetelés már április végén elindul, a kvalifikációs időszak májusban zárul, a június első hétvégéjén lezajló Eb után pedig kialakul a Tokióba utazó magyar kajak-kenu-csapat – számolt be róla a szövetség honlapja. Mindez azért fontos számunkra, mert a Dunaferr SE két kenusa, Hajdu Jonatán és Kiss Balázs is egyaránt harcban van az olimpiai kvóta megszerzéséért.

A dunaújvárosi Kiss Balázs is pályázik a tokiói kvótára
Fotó: archív

Egyébként az összesen adható 18 olimpiai kvótából 13-at gyűjtött be a válogatott tavaly augusztusban a szegedi vb-n. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség vezetői azóta többször is elmondták, hogy ennyi indulói hellyel a sportág nyugodtan várja a 2020-as szezont. Ennek ellenére a májusi pótkvalifikációs eseményekre gőzerővel készülnek azok a sportolók, akik még nem szereztek kvótát az olimpiára. Az európai pót­kvalifikációs versenyt egyes és páros egységeknek május 6–7. között rendezik meg Racicében (K-4-ben kvalifikálni csak Szegeden lehetett), az olimpiai egyes számokban még további egy-egy indulói helyet osztanak ki május 21–24. között a II. felnőtt gyorsasági világkupán, Duisburgban.

A minket legjobban érdeklő férfi kenuban a pótkvalifikációs viadalra mindkét számban (C-1 1000, C-2 1000) az az egység utazhat, amelyik április végén itthon megnyeri a szegedi pótkvalifikációs válogatót.

Akkor, ha Racicében nem jut a versenyzőnknek egyesben kvóta, akkor a világkupán (amelynek győztese C-1 1000 méteren szintén olimpiai indulási helyhez juttatja országát) a pótkvalifikációs válogató második helyezettje is rajthoz állhat. Ha a magyarok csak egyesben szereznek indulási helyet, akkor a kvótát szerző versenyző automatikusan készülhet az olimpiára, ha pedig párosban, akkor a pótkvalifikációs válogató első két helyezettje a világkupákon meccselheti le, hogy melyik egység kerüljön az olimpiára utazó csapatba. Két férfikenus kvóta megszerzése esetén a nemzetközi erőviszonyokat figyelembe véve valószínűleg a páros élvez majd prioritást, de a csapatba került duó egyik, vagy akár mindkét tagja kipróbálhatja magát C-1-ben is, amennyiben a kapitány döntése szerint ez a páros eredményességére nem lesz negatív hatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában