jégkorong

2019.09.19. 21:01

A légióskérdés megoldása nagyon fontos

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöksége a közelmúltban szakmai bizottságot hozott létre id. Kovács Csaba vezetésével.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A testület szeptember 17-én megtartotta alakuló ülését. A bizottság tagjai első körben a következők lettek: id. Kovács Csaba, Kovács Zoltán, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, dr. Géczi Gábor, Egri Gergely és Fekti István. Augusztusban egy pozíciót nyitva hagytak az Erste Liga magyarországi csapatai által delegált jelöltnek. Ezt most betöltötték, a testület hetedik tagja Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom csapatának vezetőedzője lett. Az alakuló ülésen az ügyrendi kérdések mellett egy stratégiai jelentőségű téma került napirendre. Az MJSZ honlapja szerint a szakmai bizottság célul tűzte ki, hogy alaposan, minden részletre kiterjedően megvizsgálja a honosított jégkorongozók szerepeltetésének szükségességét egyrészt a magyar válogatottban, másrészt a magyar bázisú, illetve a nemzetközi bajnokságokban részt vevő klubokban. Ezzel kapcsolatban indokolt esetben felmerülhet a kettős állampolgársággal rendelkező, de nem a magyar utánpótlás rendszerében képezett játékosok számának csökkentése, valamint vele párhuzamosan több fejődési lehetőség biztosítása a tehetséges hazai fiatalok számára.

Keegan Dansereau kanadai–magyar kettős állampolgár, a Dunaújvárosi Acélbikáknál és a válogatottban is szerepel
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A mostani szabály azt mondja ki, hogy az a kettős állampolgár, aki nem játszott a magyar utánpótlásban zsinórban legalább két évet, nem kap automatikus játék­engedélyt a magyar válogatottban, hiszen az ilyen státuszú jégkorongozók számát korlátozza. Jelenleg öt honosított jégkorongozó vehet részt Magyarország színeiben világbajnokságon.

De nemcsak a válogatottat érinti a kérdés, hanem a klubcsapatokat is. Hiszen a magyar hoki akkor profitál a szlovák, illetve az osztrák bajnokságban induló klubjainkból (DVTK Jegesmedvék, MAC Újbuda, Fehévár AV19), ha ott nem légiósok, hanem a magyar nemzeti csapatban számításba vehető, elsősorban fiatalok játszanak.

A szakmai bizottság szándéka, hogy a helyzet felmérését, illetve a felmerülő érvek és ellenérvek mérlegelését követően konkrét javaslatokat tegyen a szövetség elnöksége részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában