hatalmas lehetőség

2019.06.27. 11:30

A dunaújvárosi tornász és edzője is bizakodó a világbajnoki rajton

Csütörtökön elkezdődik Győrben a junior torna-világbajnokság. A rendezvény hivatalos szerdai megnyitó sajtótájékoztatóján a magyar és nemzetközi szakemberek egyaránt sok szempontból sporttörténelmi léptékűnek ítélték a megmérettetést, amelyen a Dunaferr SE is képviselteti magát.

Morva Dávid

Bár a magyar csapat tagjai – köztük a dunaújvárosi Makovics Mirtillel – már jó ideje a Rába-menti városban edzenek, igazán ezen a héten vált „élessé” a felkészülés számukra. Hétfőn és kedden még a 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak is otthont adó, győri Olimpiai Sportparkban tréningeztek. Ekkor nyilatkozott lapunk tudósítójának a Dunaferr SE tornaszakosztályának kiválósága, Makovics Mirtill. A fiatal tornász elmondta, sérülése immár a múlté, és teljes erőbedobással a versenyre tud koncentrálni: – Szerencsére már semmi probléma nincs a lábammal, sikerült kipihenni, így egyáltalán nem hátráltat a gyakorlatok közben. A biztonság kedvéért ugráson még teszünk rá kötést, hogy a leérkezésnél biztosan ne nyomjam meg.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere (jobbra), valamint dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke a világbajnokságot megnyitó szerdai sajtótájékoztatón
Fotók: Freschli József/matsz.hu

 

Makovics Mirtill egyébként mind a négy szeren indul, így az egyéni összetett mellett a szerenkénti döntőkbe is bekerülhet. A dunaújvárosi tornász izgatottan várja a verseny kezdetét: – Fantasztikus érzés itt lenni most Győrben és hatalmas megtiszteltetés, hogy az első ilyen világversenyt Magyarországon, hazai közönség előtt tartják. Szeretnék minél jobban teljesíteni, és azokat a gyakorlatokat, amiket ide elhoztam lehetőleg hiba nélkül bemutatni.

A magyar női csapatot Makovics Mirtill mellett, Szujó Hanna, Szilágyi Nikolett és a tartalék Szmirnov Anna alkotja. A válogatás már tavasszal elkezdődött, ahol két versenyen a junior keret tizenkét tornásza küzdött a négy helyért. A csapat kiválasztását követően a lányok Tatán, illetve Győrben készültek. A csapatot a megmérettetésen Török Dániel, a Dunaferr SE edzője irányítja.

– Nagyon jó itt lenni és tanúja lenni annak, hogy ennyien kíváncsiak a fiatalokra. Emellett hatalmas eredmény pusztán a részvétel is, hiszen én magam is tanúja voltam annak, hogyan készültek, mennyi áldozatot hoztak a fiatalok ezért a világbajnokságért – nyilatkozta lapunknak.

Mirtill mind a négy szeren indul, így az egyéni összetett mellett, a szerenkénti döntőkbe is bekerülhet

A tréner szerint esélyeket latolgatni egyelőre fölösleges, hiszen ennek a korosztálynak ez lesz az első világversenye, így nehéz jóslásokba bocsátkozni: – Mindenkinek megvan a saját programja erre a versenyre, itt a célegyenesben igazából már csak a finomhangolás marad, hogy a viadalon mindenki a lehető legjobb formáját nyújtsa – tette hozzá.

– Hónapok óta dolgozunk azon, hogy itt, most elmondhassuk: minden a helyére került, végül 62 nemzet legjobbjai érkeztek a világversenyre. Győr maximálisan felkészült arra, hogy sporttörténelmi esemény házigazdája legyen – mondta Borkai Zsolt azon a szerdai vb nyitó sajtótájékoztatón, amely egyperces, néma megemlékezéssel kezdődött, a közelmúltban elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai és világbajnok emlékére, akit szerdán kísértek utolsó útjára.

Steve Butcher, a nemzetközi szövetség (FIG) sportigazgatója beszámolt arról, hogy Magyarország ezúttal is kitett magáért és kiváló világbajnokságot készített elő. – Először láthatjuk ezt a mezőnyt világbajnokságon, bízom benne, hogy mindenki számára emlékezetes vb-t láthatunk az előttünk álló napokban – mondta a sportvezető.

Altorjai Sándor kiemelte: Magyarországnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a junior korosztálynak világbajnokságot rendeznek. – Büszkeséggel tölt el minket, hogy a nemzetközi szövetség végül úgy döntött, hogy a fiatalok már junior korban világbajnoki mezőnyben szerekhez léphessenek – szögezte le a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

A győri junior torna-világbajnokság csütörtökön a fiúk selejtezőivel kezdődik, pénteken pedig a lányok kvalifikációival folytatódik. Szombaton és vasárnap pedig a szerenkénti döntőket rendezik – remélhetőleg magyar, különösen Dunaferr SE résztvevőkkel.

A jövő olimpiai bajnokait látjuk

A magyar színeket hat versenyző képviseli, valamint plusz egy-egy tartalék tornász tagja a válogatott keretnek. Lányok: Makovits Mirtill, Szujó Hanna, Szilágyi Nikolett. Tartalék: Szmirnov Anna. Fiúk: Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám, Bátori Szabolcs. Tartalék: Kovács Márton. A hazai nézők csütörtökön és pénteken élő streamközvetítést láthatnak a junior világbajnokság teljes versenynapjáról a hivatalos honlapon. Szombaton és vasárnap az M4 Sport ad élő streamközvetítést a finálékról, televíziós közvetítést pedig felvételről láthatnak az érdeklődők. Puskás Jenő, a fiúcsapat szakmai igazgatója szerint a vb nagy hiányt pótol, mivel eddig nem volt arra lehetőség, hogy a junior korosztály megméresse magát. Úgy vélte, a jövő olimpiai bajnokait láthatjuk majd Győrben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában