Sport- és tornabemutatók

2018.11.26. 20:02

Gurics György-emléknapot tartottak a birkózók Mezőfalván

Vasárnap egész napos program várta a birkózás és a küzdősportok kedvelőit a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében, ahol első mozzanatként az öt éve elhunyt nagyszerű sportemberre, Gurics Györgyre emlékeztek.

Horváth László

Mezőfalva Mátyás Gábor, a Dunaferr SE elnöke köszöntőjében méltatta Gurics György munkásságát, amelyben személyes, gyerekkori élményei is helyet kaptak. A kiváló sportoló életútját bemutató kisfilmmel színesített megemlékezés után különleges programként az Albafit SE fitt-kid bemutatójával kezdődött a délutánig tartó események sora.

A folytatásban dr. Harsányi Emese bőrgyógyász orvosi tanácsai nyújtottak értékes ismereteket a hallgatóságnak, majd Lakos Angéla pedagógus, járási tehetséggondozási koordinátor beszélt a tehetséggondozás, a szülő, a sport, a tanulás fontosabb kapcsolati elemeiről. Ez utóbbi a jelenlévő szülőknek, edzőknek adott használható és beépíthető támpontokat a neveléshez. Az emléknap és egyben családi nap végén a Sparing SE ökölvívóklub, valamint a Fanatic Force Küzdősport Egyesület bemutatója nyújtott látványos befejezést.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Varga Gábor országgyűlési képviselő, valamint Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere és Gurics György fia, Gurics Attila.

Mezei István fi lmmel, Mátyás Gábor személyes visszaemlékezéssel méltatta Gurics György életútját
Fotók: Horváth László

 

Az emléknapról először ifj. Tombor Istvánt, a Dunaferr SE birkózó-szakosztályának vezetőedzőjét, mezőfalvi testnevelő tanárt, a rendezvény főszervezőjét kérdeztük.

– A Honvédelmi Sportszövetség anyagi támogatásával lebonyolított rendezvényünk első célja volt méltón emlékezni egyesületünk névadójára, Gurics Györgyre, aki nemcsak helyi viszonylatban, hanem a magyar birkózásban is maradandót alkotott. A másik célként fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy az év végéhez és a versenyszezon lezárásához közeledve talán már mindenki egy kicsit elfáradt, tehát legyen alkalom leülni, beszélgetni egymással kötetlenebb, lazább formában. Nem mellesleg erősíthetjük is a szülő, edző és a gyerekek hármas kapcsolatát. A harmadik szempont pedig, hogy fiataljaink megmutathatják, az elmúlt esztendő vagy évek során miként ügyesedtek és hova jutottak el – ismertette az emléknap történetét Tombor István.

A család részéről Gurics Attila nyilatkozott lapunknak: – A birkózásnak csak akkor van jövője, ha rengeteg utánpótláskorú gyereket képesek lesznek beintegrálni. Ahogy édesapám mondta: „A munkának, az eredménynek ki kell jönnie” – foglalta össze röviden Gurics Attila.

Gurics György ha még köztünk lehetne, egészen biztosan nagyon büszkén tekintene az utódokra. Gurics György birkózó 1929. január 27-én Dunapentelén született, és itt kezdte iskolai tanulmányait, amelyet Adonyban folytatott a középiskoláig. 1943-ban Dunapentele focicsapatának válogatottja lett, majd Budapestre került. Ipari tanulóként a Ganz-MÁVAG-ban inaskodott, ahol több sportot is kipróbált mint labdarúgó, röplabdás, ökölvívó, legvégül pedig a birkózásnál kötött ki. A Ganz TE után, 1950-től 1964-ig, aktív pályafutásának befejezéséig a Budapest Honvéd színeiben versenyzett. 1960. november 25-én Sztálinváros kiegészítő parancsnokságára került, ahová sok tehetséges sportolót hozott. 1952-ben Helsinkiben bronzérmet nyert, majd 1956-ban Melbourne-ben ötödik lett kötöttfogásban, a középsúlyban. 1960-ban Rómában mindkét fogásnemben indult.

Nyert két világbajnoki ezüstérmet és egy bronzérmet. Kötöttfogásban kilencszeres, szabadfogásban hétszeres magyar bajnoki címet szerzett, ötször volt bajnokcsapat tagja. 1961-ben is már edzőként utazott el Japánba, a jokohamai világbajnokságra. Úgy beszélték rá, hogy induljon el a félnehézsúlyban, amelynek nem lett volna magyar szereplője. Elindult, és aranyat nyert. Edzősködött a Sztálinvárosi Vasas, illetve a Dunaújvárosi Vasasban. 1961-ben az év sportolójának választották. 1963 áprilisában visszahelyezték Budapestre a Honvédhoz, majd 1964-től 1978-ig a magyar válogatott szövetségi kapitánya és minden idők legeredményesebb válogatott vezetőedzője lett. Ez idő alatt olimpiákon öt aranyat, egy ezüstöt és tizenegy bronzérmet nyertek versenyzői.

Világversenyeken tíz világbajnoki és tizenegy Európa-bajnoki címet szereztek. Ezzel a birkózóválogatott legeredményesebb kapitánya lett. A BVSC mestereként még öt évet töltött el a szőnyeg mellett. 1972-ben mesteredzői címet kapott. Díjai: 1961 – Az év sportolója, 1972 – mesteredzői cím, 2009 – Dunaújváros díszpolgára, 2009 – Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat, 2009 – Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) érdemrendjének arany fokozata, 2009 – Pro Pentele díj.

Fia köszönete

– Óriási élmény itt lenni, megható, ahogy édesapám, Gurics György emlékét őrzik. Testvéreim közül nekem az az időszak jutott, mikor ő már edző volt, így nagyon sokat utazott és rengeteget dolgozott a családtól távol. Pár évig a BVSC-ben magam is birkóztam, ahol szakmai vezetőként egyengette sportolói életutamat. Jelenleg pedig csodálatos, amit Mátyás Gáborék végeznek a sportág jövőjéért. Biztos vagyok benne, ez a munka, a befektetett energia eléri célját – mondta Gurics Attila.

Gurics György fi a, Attila megtiszteltetésnek érezte a meghívást

Bárdosi élményei

Az eseményen láthattuk a Gurics György BDSE első, második és harmadik osztályos birkózóit, valamint a Dunaferr SE tornaszakosztály bemutatóját. Meghallgathattuk Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó sporttörténeti élményeit. Megcsodálhattuk a lepsényi Tótágas Tornárium karika- és szalagbemutatóját és tapsolhattunk a helyi gyermek néptáncosok produkciójának is. A tartalmas délelőttöt ízletes ebéd zárta.

Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes élménybeszámolót tartott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában