Az elvégzett munkában hisz

2018.08.22. 20:31

Vízi Gábort semmi nem tudta elválasztani attól, hogy edzőként dolgozhasson

Nevedben a sorsod – tartja a bölcsesség, amely Vízi Gábor esetében feltétlen megállja a helyét, hiszen a Dunaújvárosi Kohász egykori versenyzőjét sem a katonaság, sem egy drasztikus munkáltatói döntés, sem egy hasonlóképp megsemmisítő erejű betegség nem tudta véglegesen elválasztani attól, hogy kenusedzőként tevékenykedhessen.

duol.hu

A Rácalmás SE trénerével hetvenedik születésnapja alkalmából a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapja, a kajakkenusport. hu közölt interjút.

Nem példa nélküli ugyan a sportágban, de ettől még óriási fegyvertény, hogy ma is aktívan edzősködik. Az ön esetében ez minek köszönhető?

– Biztosan sok összetevője van, de a legfontosabb, amit szeretnék kiemelni, hogy miután nyugdíjba mentem a vasgyárból, ahol dolgoztam, megbetegedtem. Halálos betegséget kaptam, vastagbélrákot. Akkor keresni kezdtem, hogyan gyógyulhatnék meg, és találtam egy olyan embert, aki műtét és kemoterápia nélkül talpra állított. A mostani erőnlétemhez az is hozzájárul, hogy azóta a tőle tanult elvek szerint élek.

A hetvenedik születésnapját ünneplő Vízi Gábor négy éve Rácalmáson dolgozik, nem is eredménytelenül Fotó: Rácalmás SE

Választhatta volna az aktív, de kényelmesebb nyugdíjas életet is, edzői kihívások nélkül…

– Negyedik éve lesz, hogy megkerestek a Rácalmás SEtől azzal, hogy szeretnék a kenus szakágat fejleszteni, vállalnám-e a feladatot. Megkérdeztem a korábban engem kezelő Kovács-Magyar Andrást is, mi a véleménye, bevállaljak-e a betegségem után egy ilyen megbízatást. Azt válaszolta, hogy kimondottan javasolja… Meghánytam- vetettem magamban is a dolgot, aztán igent mondtam. Így kerültem vissza a sportágba.

Annak idején, fiatal srácként hogyan kezdődött a sportpályafutása?

– Dunaújvárosban egy olyan háztömbben laktam, ahol huszonegy lépcsőház volt, és az ottani egykorú srácokkal – voltunk jó páran, vagy tizenöten – elhatároztuk, hogy lemegyünk a Dunára, és kajakozni fogunk…

Sok kenus történet indult így…

– Igen, ugyanis a telepen azt mondták, hogy csak kenuzni lehet, így hát azt kezdtük el. Csináltuk is lelkesen, de egy idő után már csak ketten maradtunk a barátommal, a többiek lemorzsolódtak. ’66-ban aztán közbeszólt a katonaság, elvittek határőrnek 27 hónapra. Amikor leszereltem, megpróbáltam visszatérni a versenyzéshez, de nem igazán sikerült.

Itt akár egyszer s mindenkorra véget is érhetett volna ez a „vízi történet”…

– Akár így is történhetett volna, de pár évvel később, ’78-ban megkerestek az egykori sporttársak, volna- e kedvem edzőként viszszatérni közéjük. Főállásban maradtam a munkahelyemen, ahol villamosgép-szerelőként és tekercselőként dolgoztam, majd délutánonként háromtól mindennap edzést tartottam. Sikeresen dolgoztunk a versenyzőimmel egészen 2004-ig, amikor váratlanul kirúgtak a tanítványommal együtt, aki csak harmadik lett az Eb-n, és nem jutott ki az olimpiára. Aztán szerettem volna visszatérni, de akkor nagyon megharagudtam, végül csak 2014-ben kerültem vissza.

Kikre a legbüszkébb a mindenkori tanítványai közül?

– Sok tanítványom volt, és mindre büszke vagyok. Ha a nemzetközi szintű eredményeket nézzük, akkor Pálizs Attila nevét emelhetjük ki, aki világbajnok lett és olimpiai helyezett, valamint Malomsoki Sándort, aki ifi és felnőtt világbajnok. A mostaniak közül pedig Horváth Benedek, Bucsi Bence és Bucsi Bálint emelkedik ki a csapatból, ők mindhárman ifiválogatottak.

Az általános szakmai elmélet mellett milyen sajátos, Vízi Gábor-os elvek szerint készíti fel a versenyzőit?

– Az elvégzett munkában hiszek meg a jó technikai képzésben. Amit belefektet az ember, abból lehet kivenni az eredményt. Nekem volt valaha egy nagy munkabírású edzőm, Nagy György, aki anno a tokiói olimpiára készült, ő képviselte ezt, és ez a példa megmaradt bennem örökre.

Nyilvánvaló, hogy az idő múlásával változnak a dolgok szakmai vonalon és az egyén szintjén is. Mi a legnagyobb változás, mi az, amit másképp csinál ma, mint korábban, a betegsége előtt?

– Mára teljesen általánossá vált a különféle tudományos alapokra épülő technikai kütyük használata, amelyekről bizonyos formában már korábban is volt ugyan ismeretem, de most már alapvető kellékeknek számítanak a sportágban. Ezek használatát nekem is be kellett építenem a magam rendszerébe, kiegészítve velük mindazt a tapasztalatot, amelyet negyven év alatt összegyűjtöttem. A technikai eszközök és a hozzájuk kapcsolódó módszerek tekintetében én sokat tanulok a fiatal edzőkollégáktól, ők meg meríteni tudnak az én szakmai tapasztalataimból, ami nagyon jó érzés. Az ifi-vb edzőtáborában ez nagyon működött.

Milyen egy átlagos napja?

– Hű, az eléggé macerás. Van két kertünk, az egyik Kulcson, a másik Kunszentmiklóson. Egyikből be, a másikból ki; nő a gaz rendesen, permetezni is kell, igaz, már ott is csak természetes szereket használunk mérgek helyett. Egészen más íze van így a gyümölcsnek. Aztán ott vannak az edzések is. Most ugyan szabadságon vagyok, de kedden már kezdünk készülni az ORV-re.

Hogyan ünnepli a kerek dátumot?

– Családi körben. Van három fiam – korábban mindhárom kenuzott – és öt unokám. Lesznek hagyományos fogások is, de azért készítünk olyan ételeket, amelyek kimondottan egészségbarátak. A betegségem következtében teljes pálforduláson mentem át. Teljesen más a lelkivilágom, de főleg az étkezésem, és ezen a téren a családnak is próbálunk példát adni.

Milyen sportbéli pillanatokra emlékszik vissza legnagyobb örömmel a torta fölött?

– Nem is annyira eseményekre, mint magukra a versenyzőimre gondolok vissza jó szívvel, függetlenül attól, milyen eredményt értek el. Amikor találkozunk az utcán, mindig jó előre köszönnek, és ez mindig nagy öröm számomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában