Szép jövő előtt áll a női labdarúgás

2018.07.17. 21:41

Róth Magdolna bízik benne, hogy jelentősen előrelépünk nézettségben is

Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki Magyarországon komolyan kezd foglalkozni a női labdarúgással. Róth Magdolna ezt a nehéz munkát vállalta. Dunaújvárosi kezdés után, jelentős ugrással Spanyolországban folytatta a pályafutását, majd visszatért.

Balogh Tamás

Róth Magdolna jelenleg a Videotonnál dolgozik edzőként Fotó: BAT / DH

A jelenleg a Videoton FC női nagypályás szakágánál dolgozó edzővel beszélgettünk, aki megpróbálja a nemzetközi tapasztalatait átadni a játékosainak.

Bátor lépés volt több szinttel feljebb szerencsét próbálni!

– Valóban nagy ugrás volt az életemben, de az a fejezet már lezárult. Malagáról jövök, ahol a női futballt nagyon magas szinten játsszák. Spanyolország női labdarúgása a férfiakéhoz hasonlóan a világ élvonalában található. A mostani szakaszukat is még fejlődésként jellemezhetjük. Hozzánk, magyarokhoz képest körülbelül hét év az előnyük, és ezt az előbb említett eredményeik is igazolják.

Róth Magdolna jelenleg a Videotonnál dolgozik edzőként Fotó: BAT / DH

Mit kell tennünk, hogy felzárkózhasson a magyar női labdarúgás?

– A spanyolok a labdarúgást is szerető emberek, akik jól fogadják a női focimeccseket is. Az Atlético Madrid hazai találkozóira már huszonkétezer néző is kilátogat. Sajnos nálunk ennek még nincs ekkora kultúrája, de reménykedjünk, hogy az MLSZ hatására fejlődik a női futball, és hamarosan jelentősen előbbre lépünk a nézettség tekintetében is. Nemcsak anyagilag, hanem eszmei­leg is mögé kéne állni ennek a dolognak, és akkor sokkal jobban haladhat a fejlődése. Szerencsére Magyarországon is sok tehetséges fiatal kislányt láthatunk, akik előtt sikeres jövő állhat.

A női kézilabda népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, telt házas meccseik vannak. A focival is felemelkedhetnek arra a szintre?

– Feltétlenül, hiszen ezen az úton járunk. Akár „ripsz-ropsz” lehetne egy nagyon jó női válogatottunk is, és én hiszek benne, hogy egy-két éven belül lesz is. Mára már látható, hogy sokkal több kislány szeretne futballozni, mint korábban. Most már nem úgy kell elhalászni őket a kézi- vagy a vízilabdától és az úszástól, ma már maguktól jönnek.

Ők még nem biztos, hogy Ferrarit vehetnek a fizetésükből…

– Ez így is van, de nem is ígérgetünk, és ne is ezért jöjjenek hozzánk. Tanulják és szeressék meg, csinálják jól és a többi már megy magától. Halad az idő, tesszük a dolgunkat, és mindenkinek eljön az a szakasz az életében, amikor a tehetsége beérik. Ez így van a férfifutballban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában