Futballfieszta

2018.01.22. 14:00

Emlékezetes sikerekkel zárt az idei Carissa Kupa

Igazi meccshangulat, remek találkozók, a jótékonyság jegyében szerveződő összefogás jellemezte az immáron 16. alkalommal megrendezett Carissa Kupát, amelyre ezúttal a határainkon túlról is érkeztek csapatok.

Balogh Tamás, Szabó Szablocs

a

Pénteken délután indult hosszú, háromnapos útjára a labda a Dunaújvárosi Egyetem sportcsarnokában, hogy eldőljön: mely csapat teljesít a legjobban az országos népszerűségnek örvendő Carissa teremlabdarúgó-bajnokságon. Mint az utóbbi másfél évtizedben, így ezen a hétvégén is a szervezők jelesre vizsgáztak, hiszen két helyszínen 32 csapat több mint 400 játékosa játszhatott kiváló körülmények között. A torna rangját jelzi, hogy a vasárnap délutáni gálamérkőzésen, az egykori legendás Kohász és Dunaferr csapataiból összeállított kollektíva ezúttal a Zöld Sasok, azaz a ferencvárosi öregfiúkkal csatázhatott. A Dunaújváros Sportcsarnokban, telt ház előtt vívott rangadón a szurkolók hatalmas örömére ezúttal (is) a piros-fehérek nyertek a fővárosiak ellenében. A döntőbe a torna két legjobb csapata került. Az újvárosi Karmacsi Autó a Sárépszer gárdájával játszott a trófeáért, és egy, a végletekig izgalmas rangadón végül büntetőkkel győzedelmeskedett. A Carissa Kupa ezúttal is felvállalt egy nemes célt. A jótékonysági akcióján több mint egymillió forintot gyűjtöttek a Móra iskola javára.

Pénteken délután a Sárépszer és a Kézdivásárhely csapatainak találkozójával kezdődött meg az idei Carissa Kupa, amelyre 32 csapat több mint 400 játékosa nevezett.

Az első játéknapon a Dunaújvárosi Egyetem sportcsarnokában, szombaton e pályán és a Dunaújváros Sportcsarnokban, majd vasárnap már csak a csarnokban rendeztek mérkőzéseket. A lelkes szurkolóknak érdemes volt végig követniük a tornát, hiszen a mindenkor elvárható kitartó küzdelem mellett látványos és izgalmas derbik sokaságát hozta az idei januári torna, amelynek népszerűségét remekül jelzi, hogy számos, határon túli csapat is nevezett. A háromnapos torna zárásaként már a helyosztókat játszották a csapatok, ám a szervezők – a veretes hagyományokhoz híven – ezúttal is gálameccsekkel kedveskedtek a szép számú, a csarnokot megtöltő közönségnek. A legfiatalabbak részéről a házigazda DPASE és a dunaföldvári Holler FC U9-es utánpótláscsapatai mérkőztek a szurkolók hatalmas biztatása mellett. Rangadó rangadót követett, hiszen a bronzcsata után jött a sokak által nagyon várt gálamérkőzés, amely valóban igazi sporttörténeti jelentőségűnek bizonyult. A ferencvárosi öregfiúkat tömörítő egylet, a Zöld Sasok ellen meccseltek a dunaújvárosi legendák, azaz az egykori Kohász és Dunaferr legkiválóbb labdazsonglőrei, akik 2-1-re verték a fővárosiakat.

A régi nagy rangadókat megidéző hangulat fogadta vasárnap a csapatokat a Dunaújváros Sportcsarnokban, ahol telt ház előtt játszottak legendás játékosok és a jelen kiválóságai Fotó: AG

A legendák mérkőzésére már megtelt a csarnok, az újvárosi diadal után pedig következhetett a döntő, amelyet a Karmacsi Autó vívott a Sárépszer együttesével. Az újvárosi gárda egy remek találattal szerzett vezetést és végig uralta a találkozót, ám a Sárépszer az utolsó percben egyenlített. A döntő büntetőlövésekkel dőlt el, e párharcban pedig a Karmacsi játékosai bizonyultak jobbnak, így ők nyerték meg az idei Carissa Kupát.

A Carissa Kupát dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Nyilasi Tibor futballikon adta át a győztes Karmacsi csapatának Fotó: AG

A díjátadó előtt a csapatokat Cserna Gábor polgármester köszöntötte, aki jelesre értékelte a csapatok és a szervezők teljesítményét is. Az elismeréseket dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke és egyben a Carissa Plus díj friss tulajdonosa, az esemény fővédnöke, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, a torna fővédnöke, Kovács Judit, a DVG Zrt. igazgatósági tagja, Nyilasi Tibor, a magyar labdarúgás ikonikus alakja, Nemes Ferenc vállalkozó, a seregszemle támogatója és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár adott át a csapatoknak.

A torna egyben a jótékonyságról is szólt, a Móra Ferenc iskola támogatására (lásd keretes írásunkat) több, mint egymillió forint jött össze. A tombola fődíját, amely egy Real Madrid-meccsre szól, Kalló Zoltán nyerte.

A SNOEZELEN MÓDSZERRŐL

Snoezelen szó nyugalmat, pihenést jelent hollandul.

A módszert 1970 és 1975 között Jan Hulsegge és Ad Verhul dolgozta ki a hollandiai Hortenberg Intézetben értelmi fogyatékkal élők számára. A módszer elterjedése azonban széles körű alkalmazhatóságát igazolta. A módszer egyszerre terápiás és relaxációs jellegű. A terápia elsődleges célja a pszichés alapfunkciók (figyelem, érzékelés, észlelés ...) fejlesztése, aktivizálása.

Relaxációs hatását is az érzékeken keresztül éri el. Legfontosabb eleme maga a terápiás helyiség, amely egy biztonságos, stresszmentes környezet, amelynek ezzel együtt erős stimuláló hatása is van.

Elemeiben semmi kötelező felszerelési tárgy nincs, inkább különböző terápiás eszközök szabad összeállítása a felhasználók speciális igényeinek megfelelően.

A hallást kellemes zene, a tapintást a legkülönfélébb anyagokból összeállított berendezés vagy tapintófal ingerli, a limbikus rendszert vízággyal, a szaglást különböző aromaterápiás eszközökkel lehet stimulálni.

A szoba egy gazdag ingeráradat, amely a teljes nyugalom állapotában elönti az embert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában