Magasra pattantak az érmekért

2017.12.22. 20:55

Hevesen a legeredményesebb csapatként végeztek gumiasztalosaink

Tizenöt év nem sok ahhoz, hogy egy sportág népszerűvé váljon, pláne, ha egy más jellegű mozgásformát képvisel, mint amilyen a régi, ősi testedzés. Nos, a fiatal ágazat a gumiasztal-torna, amelynek még jó pár évre szüksége lesz arra, hogy annyira népszerű legyen, hogy ne csak öt magyar egyesület foglalkozzon ezzel a tornával.

Jankó Árpád

A képen balról jobbra: Matucza Csaba, Vincze Áron, Fehérvári Nikolett, Hovanyecz Dorka, Domboróczky Panka, fölötte Vincze Ákos, Szalontai Petra, Tavaszi Dorottya, feljebb Farkas Zita, Bába Lora. Felső sorban Carroll Jasmin, Karámos Laura, Szántó Petra Fotó: Dunaferr SE

Halász Tibor, a Dunaferr SE edzője különben a Magyar Tornaszövetség gumiasztal szakági vezetője is.

- Jelenleg tényleg csak öt egyesület foglalkozik gumiasztal-tornával, a Veszprém, a Pattanj SE, az UTE, a Főnix és a Dunaferr. Ahhoz, hogy több egyesület legyen, több anyagi támogatásra lenne szükség a szövetségtől. Egy gumiasztal hárommillió forint. A legtöbb egyesületnek egyetlen asztala van. A Dunaferrnek kettő, tehát komoly előnnyel rendelkezünk az edzéslehetőségeket illetően. Nemrég már használhatjuk a mini-trampolint is, amely kicsi, rugós, hálós, és ami a lényeg, ez jóval olcsóbb.

A szakág vezetőjétől még megtudtuk, hogy az öt egyesületből magasan a legjobb eredményekkel büszkélkedhet a Dunaferr. Egyelőre nemzetközi versenyeken, kupákon nem szerepelnek, mert ahhoz feltétlenül szükség lenne az anyagi támogatásra. De a szakemberképzés is fontos lenne. A legtehetségesebb versenyzők előbb-utóbb abbahagyják a gumiasztal-tornát, mert nincs perspektívája a magyar tornában. Nagy kár, mert igazán látványos sportág. A dunaújvárosiak rendelkeznek két asztallal, tehát annyit edzenek, amennyit akarnak. Ez az előny az eredményekben is megmutatkozik.

A képen balról jobbra: Matucza Csaba, Vincze Áron, Fehérvári Nikolett, Hovanyecz Dorka, Domboróczky Panka, fölötte Vincze Ákos, Szalontai Petra, Tavaszi Dorottya, feljebb Farkas Zita, Bába Lora. Felső sorban Carroll Jasmin, Karámos Laura, Szántó Petra Fotó: Dunaferr SE

Az év utolsó versenyét Heves városkában rendezték meg, amelyen a helyi polgármester köszöntötte a Magyar Bajnokság résztvevőit. Negyvenhárom tornász indult a viadalon, amire sok helyi lakos is kíváncsi volt. A legnépesebb csapattal (a verseny egyéni volt) a Dunaferr nevezett. Tizennégy tornász, azaz mindenki indult a bajnokságon.

Öten értek el első helyet: Farkas Zita, Hovanyecz Dorka, Matucza Csaba, Vincze Áron és Vincze Ákos. Caroll Jazmin második lett. Harmadik helyet szereztek: Tavaszi Dorottya, Fehérvári Nikolett, Karámos Laura, Szántó Anna (ő felnőtt kategóriában versenyzett). A többi tornász, ötödik és hatodik helyen végzett: Bába Lora, Domboróczky Panka, Szalontai Petra, Szántó Petra.

A mini-trampolin számban is kipróbálták magukat a dunaújvárosiak. Összesen kilencen indultak (kicsik, nagyok egyaránt). Első lett Bába Lora és Vincze Áron. Caroll Jasmin a második, Farkas Zita pedig harmadik helyen végzett. A többiek a negyedik, az ötödik és a hatodik helyet szerezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában