Interjú

2017.09.30. 10:00

Gebei Péter új karriert kezdett! Legjobb bírónk az utolsó korongot a gálameccsen dobja be

A legnevesebb jégkorong-játékvezetőnk Gebei Péter, aki az előző szezonban még sikeresen vezetett a KHL-ben, és bár ott és az EBEL-ben is szívesen látták volna, a visszavonulás mellett döntött. A jégkorong világától harmincöt sikeres év után sem válik meg, hiszen a Magyar Jégkorong Szövetségben a korábbi kollégái és a jövő nemzedék vezetését vállalta el.

Balogh Tamás

d

A kiváló dunaújvárosi sípmester számára egészen különleges mérkőzésen adatik meg a búcsúzás lehetősége, amit a szövetségtől kért, ugyanis a kilencvenéves MJSZ szombati gáláján ő vezetheti a szapporói magyar hősökből összeállított válogatott, illetve a tizenegy korábbi világbajnokkal érkező finn együttes közötti mérkőzést.

Amikor bejelentette, szenzációt jelentett a döntése. Nem bánja?

- Nem bánom, de el kell ismerni, hogy ez egy érdekes szituáció, hiszen arról beszélünk, hogy véget ért a jégkorong-játékvezetői karrierem, és indul a másik. Később valószínűleg árnyaltabb választ tudok erre adni, hiszen jött a nyár, szünet volt. Októberben, novemberben majd kiderül, hogy mennyire hiányzik majd a korábbi munkám.

Fenntartott még egy kiskaput a visszaútra?

- Ez egy átgondolt, egyben jó döntés volt a részemről, ezért nem. Nem szeretem, ha valaki elér egy csúcsot, és utána akárcsak néhány méterrel is alacsonyabbat akar újra megmászni. Abban hiszek, hogy ha valaki százszázalékos munkával elért egy célt, akkor nem szabad annál lejjebb adni, mert azzal saját magát töri meg. Nagyon jól éreztem magam azon a pályán, de mára már elég lett belőle. Visszatekintve, a régi fotókon újra látva a megtett utamat, még teljesebbé válik az a karrier, ami most már mögöttem van. Ezúttal egy másfajta motivációval indulok el egy másik cél felé. Ebben a tevékenységben most már nem nekem kell a csúcsra érkezni, hanem én fogok másokat segíteni annak az eléréséhez.

A Dunaújvárosban rendezett magyar – székely volt a búcsúmeccse?

- Nem. A jégkorong szövetséggel egyeztetve kértem egy búcsúmérkőzést, ahol méltóan tudok visszavonulni. Szeretnék még egyszer azokkal fölmenni a jégre, akikkel kezdtem, illetve sokat dolgoztam együtt. Erre a magyar jégkorong kilencvenedik születésnapja alkalmából rendezett gálán lesz módom, a Budapest Arénában szombaton. A szapporói hősök és a tizenegy világbajnokkal érkező korábbi finn legendák találkozóját vezetem, utána lesz a hivatalos búcsúztatásom.

Új feladatot kapott a jégkorongos világban. Mi a pontos megnevezése?

- A Magyar Jégkorong Szövetség játékvezető-igazgatónak nevezett ki. A felettesem Egri Gergely sportigazgató. Ebben a szakágban viszont én magam valósíthatom meg a terveimet, amikbe a többiben dolgozók nem fognak beleszólni. Ettől kezdve hozzám tartozik a teljes magyar játékvezetői kar.

Mi a feladata?

- A mostani fiatalokból kinevelni a jövő nagy generációját. Olyanokat, akik négy-hat éven belül a nemzetközi porondon is megállják majd a helyüket. Emellett a szövetség kérése az is, hogy a jelenlegi állományt felrázzam, és a mai feladatokra alkalmasabbá tegyem. Úgy érzem, nincs nehéz dolgom, hiszen ismerve őket tudom, mindegyikük vágyik arra, hogy tudást kapjon és többet dolgozhasson. Figyelmezettem őket, hogy a korábbinál keményebben alapozzanak, mert más lesz a számonkérések, tesztek szintje, mint eddig volt.

Fejben vagy lábbal kell előrelépniük?

- Elsősorban fejben, hiszen az eddigi problémák sem elsősorban a fizikai állapotukban, hanem a mentális felkészültségükben jelentkeztek. A legnagyobb probléma, hogy idáig nem részesültek megfelelő továbbképzésekben, mint például én, a nemzetközi karrierem során. Ezért nyitott fülekre lelek, amikor ezekről a dolgokról beszélek velük. Ha már azt sikerül megtanítani nekik és begyakoroltatni velük, hogy a mérkőzés a számukra sem a korong bedobásával kezdődik, hanem már aznap reggeltől hangolódjanak rá a következő feladatra, ez már tíz-tizenöt százalékos fejlődési lehetőséget rejt magában.

Nem biztos, hogy boldogok lesznek a játékvezetők a váltástól!

- Ez mindenütt így van. Az új vezetővel a munkája megkezdésekor sehol sem szimpatizál mindenki. Eddig sem azért dolgoztam a jégen, hogy engem sokan szeressenek, és nem volt ez így százszázalékosan eddig sem. Egy döntés nyomán akár tizenötezren fütyültek és kívántak nekem sokféle dolgokat. Szakmailag viszont mindenütt elismertek, és abban bízok, hogy a vezetésem alá tartozó játékvezetők is sikeressé válnak. Engem ebben a pozícióban sem kell szeretni, hanem el kell fogadni az általam felállított követelményrendszert. Be kell állniuk a sorba, mint egy rendes munkahelyen.

Mikor észlelhetjük az új seprő jó hatását?

- Mindenki az Erste Ligában várja a hatalmas fordulatot, de ez nehéz feladatnak ígérkezik. Mivel én már jó régóta nem itthon dolgoztam, az első feladatom az itthoni szakmai karnak, ennek a körülbelül száz embernek a megismerése volt. Abban hiszek, hogy a jövő évi rájátszásra olyan játékvezetőket tudok odaküldeni, akik azoknak a követelményeknek megfelelnek.

Vajon a pozíciójához új, joviális és pocakos külsőt is választ magának?

- Azt azért nem engedem meg magamnak, hogy az említett külsővel fújtatva kapaszkodjak fel a tribünre. Példaértékűnek és hitelesnek kell lenni fizikálisan és mentálisan egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában