Duol.hu videó

2024.02.15. 17:30

Idei költségvetés - Közel két és fél milliárdos hiány és annak fedezete

A februári közgyűlés elején Pintér Tamás polgármester köszöntötte a tavaly év végi nyugdíjba vonulása alkalmából dr. Jobbágy Lajost, a Szent Pantaleon Kórház volt főigazgatóját, majd ünnepélyes keretek között átadták a Dunaújváros Sportjáért díjat is, amelyet idén Salamonné Szabó Éva, a Móra iskola gyógypedagógusa vehetett át. A pohárköszöntő után megkezdték a döntéshozói munkát a képviselők, napirenden volt az idei költségvetés is.

Duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Egy napirendet levettek, ezzel egyidejűleg három sürgősségi indítványt felvettek a megtárgyalandók sorába. Idei költségvetés - mutatjuk a témákat:

  • a bevétel és kiadás különbsége 2,4 milliárd
  • személyes adatkezelő az önkormányzat
  • lemondott Bencsik István két tisztségéről
  • kalandpark üzemeltetés havi 1 millióért
  • bővíti szállóját a Hankook
  • kezdetnek 8,5 millió augusztus 20-ra
  • módosul a helyi buszközlekedés díjszabása
Salamonné Szabó Éva, a Móra iskola gyógypedagógusa vehette át a Dunaújváros Sportjáért díjat
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Idei költségvetés – a bevétel és kiadás különbsége 2,4 milliárd

A mostani közgyűlés egyik legfontosabb témája a város idei évi költségvetése volt, amelyet el is fogadott a többség. 

A 2024. évi költségvetés főbb számai szerint a kiadások tervezett összege 24,75 milliárd, míg a tárgyévi bevételeké 22,35 milliárd forint. E szerint a kiadásoktól a bevételek között 2,4 milliárd különbség adódik, amelyet 1,5 milliárd forint folyószámlahitellel és a tavalyi évi maradványérték 900 millió forintjából fogják „kiegyenlíteni”.

 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Munipolis cseh cég kommunikációs szolgáltatása 

A testület elé került az úgynevezett Munipolis kommunikációs rendszer megrendelése. Ez tulajdonképpen egy olyan hírcsatornaként funkcionáló applikáció, amellyel az önkormányzat közvetlen üzenetek tud küldeni a felhasználóknak. A szolgáltatás ára havi 125 ezer forintot jelentene, illetve egyszeri 390 ezer forintért egyedi profilt is terveznek hozzá. A képviselők támogatták az előterjesztést. Viszont az önkormányzati választások küszöbén nem mellékes információ, hogy a regisztrálni kívánó állampolgárok személyes adatkezelője az önkormányzat,  a szolgáltató pedig adatkezelő és adatfeldolgozó lenne. A szerződés határozott idejű, 2024. március 1. és december 31. között érvényes. (Választások június 9-én.)

Lemondott Bencsik a DVG elnök – vezérigazgatója két tisztségéről

Sürgősségi indítványként önkormányzati cégek vezető tisztségviselőiről is döntést hoztak a képviselők. A testület korábban Bencsik Istvánt bízta meg a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, a Dunanett Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjének, a DVG Zrt. igazgatósági elnökének, továbbá a DVG Zrt. vezérigazgatójának is. 

Bencsik István most lemondott a két dunanettes tisztségéről, helyére pedig március 1-től június 30-ig Horváth Anitát választották meg

 (aki jelenleg a DV N Zrt. vezérigazgatója is). Ezen kívül Bencsik Istvánnak a DVG-ben betöltött tisztségeit meghosszabbították 2027. május 31-ig.

Kalandpark üzemeltetés havi 1 millióért

A dunaújvárosi Kalandparkot és a Radari Sporttelepet a DVG Zrt. üzemelteti 2024. március 31-ig. A mostani ülésen arról határoztak, hogy továbbra is ezt az önkormányzati céget bízzák meg az üzemeltetési feladatokkal 2028. december 31-ig. A kalandpark esetében havi 966 ezer forintos díj ellenében, míg a sporttelep tekintetében havi 1,8 millió forintért.

Bővíti szállóját a Hankook

Sürgősségi indítvány volt a Hankook Tire Magyarország Kft. kérelme a településrendezési eszközök módosítására vonatkozóan: az abroncsgyártó vállalat bővíteni kívánja a munkásszállóját, négyemeletes épületet tervez, ennek érdekében pedig a képviselők jóváhagyták, hogy az adott területen 20 méterre emelik a beépíthető magasságot. A polgármester ismertette azt is, hogy a Hankook felajánlotta, szeretne hozzájárulni a Petőfi utcai orvosi rendelő belső felújítási munkálataihoz (körzetileg ehhez a háziorvosi praxishoz tartoznak a szálló lakói).

Kezdetnek 8,5 millió augusztus 20-ra

A közgyűlésen arról is határoztak, hogy vállalkozási szerződést kötnek a TBG Production Kft-vel a Szállj fel szabad madár című showműsor augusztus 20-i bemutatójáról. A Szalki-szigetre tervezett előadás teljes költségére (tiszteletdíj, útiköltség, catering) mintegy 8,5 millió forintot biztosítanak.

Módosul a helyi buszközlekedés díjszabása

A képviselők elé került a Volánbusz Zrt. által megküldött, a helyi autóbusz közlekedésre vonatkozó szerződésmódosítás, összegezve benne a menetrendekre és a viteldíjakra tett önkormányzati igényt. A mellékletet persze nem tartalmazta az előterjesztés, amelyből meg lehetne ismerni a részleteket. A polgármester egy videójában közölte azt, hogy 

idén 565 millió forintot fordítanak a tömegközlekedésre, és terveik szerint idén minden dunaújvárosi lakos számára biztosítják majd a 100 forintos havi bérletárakat.

 Az önkormányzati választások évében mindez nem meglepő! Végül is alapból 2,4 milliárd az önkormányzat által tervezett bevételi és kiadási oldal különbsége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában