Duol.hu videó

2024.04.08. 18:02

Zajos siker a 30 éves jubileumi gálán - galériával, videóval

Zajos sikerrel adott teltházas ünnepi gálaműsort szombaton este a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermében a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Nagyvenyimi Táncegyüttes.

Balla Tibor

Fotó: LI

A közel két és fél órás műsorban az együttest vezető Czuppon Péter és Kuminka Zsuzsanna igyekezett kiválogatni az elmúlt évek és az általuk vezetett közel húsz év repertoárjából a jelentősebb koreográfiákat, amik sikert arattak, és a táncosok is szívesen adják elő, de összeállt egy koreográfia erejéig a Wünsch László által vezetett csapat is. Így aztán a repertoárban voltak gyimesi, moldvai, bagi, rábaközi, visai, dombói, marossárpataki, felcsíki, nyárádselyei táncok, Hegyaljai dalcsokor, Györgyfalvi legényes és Marosmenti csingerálás (cigánycsárdás) is. Természetesen jelen voltak az alapítók, Wünsch László és Tomcsányi Éva (őket külön köszöntötték a műsorban), a táncegyüttes felcseperedése mellett anyáskodó Rozbora Piroska, illetve az együttest az elmúlt 10 évben gardírozó Mogyorós Mária, a művelődési ház vezetője. A nézők soraiban ült dr. Müller Cecília főorvos asszony, a vármegye közigazgatási vezetői, Molnár Szilárd, Ruzicska Renáta, Nagyvenyim korábbi polgármesterei, Rauf Pál és Szabóné Lőrincz Ilona, Nagyvenyim korábbi és jelenlegi jegyzője, de a szomszédos települések polgármesterei és képviselői is. Kistérségi együttesről lévén szó, nem kell csodálkozni, hogy nagyvenyimi, mezőfalvi, baracsi, kisapostagi, előszállási, daruszentmiklósi, nagykarácsonyi, dunaújvárosi arcok is feltűntek a nézőtéren. 

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim község polgármestere mondott köszöntőt az ünnepi eseményen: „Táncosléptű, csengőhangú, barátokat átölelő esztendőnk az idei. Visszatekintünk, emlékeket húzunk elő a mögöttünk hagyott idő kalapjából. Számvetést készítünk az összegyűlt jóból, felidézünk szívünkben őrzött kincses-boldog pillanatokat. Kacagunk egy-egy jó sztori felett, de kegyelettel adózunk azok emlékének, akik már nem lehetnek közöttünk. A jubileum ilyen. Egy koffer, amibe belepakoljuk azokat a holmikat, amikbe szívesen burkolózunk marcona hidegben, meg azokat is, amelyeket a forró nyári esték szívmelengető, lanyg fuvallatának idejére szánunk. Megtelik az elmúlt idő lenyomatával, láthatatlan, mégis hatással bíró muníciót adva az előttünk álló időkhöz. 2024. a 30 éves jubileumok esztendeje Nagyvenyimen... ...A Nagyvenyimi Táncegyüttes csizmacsattogtató, szoknyasuhogtató, lángos izgalommal készült fennállásának 30. évét ünneplő mai gálaestjére. Mi, az önkormányzat, a művelődési ház és jómagam, mint házigazdák köszönettel fordulunk a megálmodók, az alapító alkotók, a magyar néptánckincset őrzők és a hagyományt továbbadók felé. Fejet hajtunk az együttes korábbi és jelenlegi vezetői előtt és tisztelettel köszöntjük az együttes régi és jelenlegi tagjait. Ezután is igyekszünk majd az elmúlt 30 év távlatában elért kiemelkedő eredményhez méltó közegben segíteni az együttes munkáját. Mert szeretnénk, ha itthon, Nagyvenyimen és távoli barátaink között is minél többek számára okozna örömet ez a csoda, ami a táncosaink talpa alatt a magyar népzenével összefonódva megszületik.”
A fergeteges gálaműsor végén pezsgős koccintással ünnepeltek együtt régi és új alkotók, táncosok, drukkerek, szimpatizánsok és támogatók a Bartók aulájában.

A Nagyvenyimi Táncegyüttes 1994-ben alakult Wünsch László (Laci bácsi) vezetésével. Laci bácsi több, mint 20 évig volt szakmai vezetője a csoportnak. Őt váltotta a jelenlegi vezetőség, Kuminka Zsuzsa és Czuppon Péter. Az együttes helyi és környékbeli tanulókból, dolgozó emberekből áll. Fontosnak tartják a hagyományokat, a népi kultúra ápolását. Leginkább Nagyvenyimen és környékén szerepelnek színpadon, de szívesen megfordulnak, és meg is fordultak külföldön: Tánctáborban voltak Erdélyben (Nyárádselyén, Vajdaszentiványban és Gyimesben). A testvértelepülési kapcsolatok ápolásában is jelentős szerepet játszanak. Altomünsterbe és Egeresre amikor tehetik, ellátogatnak és meglepik a külföldi közönséges fergeteges táncukkal. A 2014-es, Székesfehérváron megrendezett Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek VI. Minősítő Fesztiválján Kiemelt Arany fokozatot szereztek.
A táncegyüttes vezetője, Czuppon Péter 2015-ben a néptánc-kultúra érdekében kifejtett értékőrző és értékteremtő munkája elismeréseként a Németh László-díjat kapta meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában