Május 5-i határidő

2023.05.05. 07:00

Fontos mérföldkő a felszámolás alatt álló Dunaferr értékesítésében

Az ISD Dunaferr Zrt. felszámolója, a Honoratior Kft. nyilvános „Részvételi Felhívását” az ISD Dunaferr Zrt. „fa” és az ISD Kokszoló Kft. „fa” együttes értékesítésével kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék április 20-án tette közzé a Cégközlönyben. A folyamat május 5-vel fontos mérföldkőhöz érkezik.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Május 5-e 12 óra ugyanis az a határidő, ameddig a közzétett Részvételi Felhívásban meghatározott feltételek alapján jelentkezni lehet az ISD Dunaferr Zrt. „fa” és az ISD Kokszoló Kft. „fa”, együttesen, mint Adósok által létrehozandó un. Céltársaság üzletrészei 100 százalékának megvételére.

Részvételi és Ajánlattételi felhívás 

A felszámolási és értékesítési folyamat két fontos dokumentuma a Részvételi Felhívás és az Ajánlattételi Felhívás. A törvényszéki végzés dokumentuma szerint a „Részvételi Felhívás kizárólagos célja azon pályázók azonosítása és részvételi szándékának megismerése, akik rendelkeznek mindazon tárgyi, szakmai és személyi feltételekkel, amelyek alapján előreláthatólag biztosított a későbbi nyertes pályázó által az Adósok gazdasági tevékenységének folytatása. Azon pályázók, akik érvényes pályázatot nyújtanak be és megfelelnek a közzétett Részvételi Felhívásban foglalt feltételeknek, jogosulttá válhatnak arra, hogy kézhez kapják az Ajánlattételi Felhívást, amely alapján ajánlatot tehetnek a Céltársaság üzletrészei 100%-nak megvételére.” 

A jelentkezők jelentkezésük benyújtásával nem szereznek automatikusan jogosultságot a Céltársaság üzletrészeinek megszerzésére irányuló Ajánlattételi Felhívásban való részvételre, vagy a Céltársaság üzletrészeinek megszerzésére, illetve a Részvételi Felhívás mellékletében szereplő vagyontárgyak megszerzésére. A Részvételi Felhívás ugyanakkor nem értelmezhető értékesítésre vonatkozó ajánlatként vagy egy esetleges ajánlatra tett elfogadásként sem. 

Azok a jelentkezők, akik jelentkezése a Részvételi Felhívásra eredményes volt és meghívást nyernek az ajánlattételi szakaszra, jogosultak közösen konzorcium útján vagy a konzorciumban induló ajánlattevők által közösen, a részvételi jelentkezések bontása eredményének Cégközlönyben való közzétételét követően Magyarországon alapított és bejegyzett gazdasági társaság útján is ajánlatot tenni a Céltársaság üzletrészeire.  

 

Mi is az a Céltársaság?  

Az ISD Dunaferr és az ISD Kokszoló kizárólagosan vagyonértékesítés céljából a felszámolási eljárás során az Adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló Kormányrendelet ide vonatkozó szabályai alapján az Adósok gazdasági tevékenységének folytatására korlátolt felelősségű gazdasági társaságot (Kft.), un. Céltársaságot kívánnak alapítani a Részvételi Felhívásban részletezettek szerint. Az üzletrész értékesítési eljárása a Céltársaság bejegyzése előtt is megindítható, amelynek lebonyolítására a Felszámoló jogosult.   

Mikorra várható a Részvételi Felhívás eredményének közzététele?  

A határidőben beérkezett jelentkezések felbontását a Felszámoló a vonatkozó Kormányrendelet rendelkezéseire figyelemmel a meghatározott részvételi határidő lejártát követő 3 napon belül a Közjegyző jelenlétében folytatja le. A Közjegyző, a felbontásról jegyzőkönyvet készít, amely tartalmazza a részvételi jelentkezők nevét és az általuk benyújtott iratok felsorolását.  

A Felszámoló a Közjegyző jegyzőkönyve alapján a határidőben érkezett részvételi jelentkezések felbontását követően megállapítja, hogy kik nyújtottak be érvényes jelentkezést, továbbá, hogy mely részvételi jelentkezők feleltek meg a részvételi feltételeknek. Amennyiben egy részvételi jelentkező sem felelt meg részvételi feltételeknek vagy nem nyújtottak be érvényes részvételi jelentkezést, a Felszámoló az értékesítési eljárást eredménytelennek nyilvánítja. 

 

A Kormányrendelet vonatkozó rendelkezései alapján a Felszámoló a bontással kapcsolatos megállapításait a Közjegyző közreműködésével jegyzőkönyvbe foglalja, amely tartalmazza, hogy kik nyújtottak be érvényes részvételi jelentkezést. A Felszámoló jegyzőkönyvében ugyancsak feltünteti azon részvételi jelentkezőket is, akik nem feleltek meg a részvételi feltételeknek, valamint akiknek a jelentkezése érvénytelen volt, meghatározva, hogy mely feltételeknek nem feleltek meg, illetve, hogy miért volt érvénytelen a jelentkezésük. Felszámoló a jegyzőkönyvet – a személyes adatok tekintetében anonimizálva – a Kormányrendeletben foglaltak szerint meghatározott határidő lejártát követő 2 napon belül megküldi a Fővárosi Törvényszék részére a jegyzőkönyv Cégközlönyben történő közzététele érdekében. 

A Részvételi Felhívásban - többi között - tájékoztatják a részvételi jelentkezőket arról is, hogy a nyertes ajánlattevő felelőssége az ISD Dunaferr és bármely leányvállalata korábbi tartozásaiért nem zártható ki / fennmarad, amennyiben a nyertes ajánlattevő, vagy a nyertes ajánlattevő tényleges tulajdonosai részben vagy egészben azonosak az ISD Dunaferr korábbi tulajdonosaival (tényleges tulajdonosaival, végső haszonélvezőivel). 

 A Fővárosi Törvényszék 28.Fpk.5.804/2022/56. számú végzése felszámolási eljárásban hozott végzés - Részvételi Felhívás tárgyában - közzétételéről a Cégközlönyben teljes terjedelmében olvasható. 

 

A folyamatos működés fenntartása a cél 

A felszámolási eljárás alatt a felszámolók biztosítják a társaságok vagyontárgyainak megóvását, és a tevékenység folyamatos fenntartását az üzletrész(ek) értékesítéséig. Céljuk a felszámolás során elérhető bevételek maximalizálása a hitelezői igények minél magasabb összegű kielégítése érdekében. Céljuk továbbá a működő üzemek, üzemegységek és a működést biztosító cégek fenntartása, valamint a munkahelyek minél szélesebb körének megtartása. Ahogy dr. Fazekas Attila, az ISD Dunaferr Zrt. „fa” felszámolóbiztosa korábban a munkavállalóknak írt levelében fogalmazott „a DUNAFERR társaságcsoport tevékenységének tovább folytatása érdekében a sikeres felszámolási eljárás elengedhetetlen eszköz a gazdasági folyamatok egységben történő irányítására.”  

Stabil működést biztosító tulajdonosa legyen a Dunaferrnek  

Stabil működést biztosító tulajdonosa legyen a Dunaferrnek - fogalmazott dr. Mészáros Lajos Dunaújváros és térsége országgyűlési képviselője egy korábban lapunknak adott interjújában. „A fő cél az, hogy a felszámolás alatt működjön a gyár, a dolgozók ne veszítsék el munkahelyeiket és keressünk egy olyan befektetőt, aki átveszi majd a cég működtetését.” Ennek érdekében arról döntött a kabinet, hogy hat hónapig kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami több, mint 16 milliárd forint. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök, dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselőjével közösen még februárban jelentette be.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!