Dunaferr – Liberty

2023.05.11. 18:26

Ütemezetten halad a Dunaferr értékesítési folyamata

A szerdán megjelent téves sajtóhírekkel ellentétben a Dunaferrt az elmúlt hónapokban lélegeztetőgépen tartó Liberty Steel acélipari óriás is ott van a dunaújvárosi vasműre pályázó vevőjelöltek között. Ezt az Portfolio írta meg, aki előző nap ennek épp az ellenkezőjét tette közzé. Kérdéseikkel megkeresték ezek után a témában illetékes Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, amely jelezte, hogy miközben a acélipari cég talpra álítása a cél, eközben hamis információk jelentek meg erről egyes médiumokban.

Várkonyi Zsolt

A portfolio.hu által jegyzett cikk szerint a hvg.hu-n szerdán - az elmúlt hónapok előzményeit figyelembe véve - olyan meglepő információk jelentek meg a felszámolás alatt álló Dunaferr értékesítésével kapcsolatban, hogy négy cég/pályázó fejezte ki valódi érdeklődési szándékát a Dunai Vasmű iránt, de a Liberty Steel nincs közöttük. Az információkat az említett portál mellett mások is átvették. A duol.hu e témában kivárt, hiszen piaci források szerint a Liberty Stel szintén jelezte határozott szándékát a Részvételi Felhívásban közzétetteknek megfelelően és mindezt az előírt határidőre. 

A portfolio.hu ezt követően megkereste a témában illetékes Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, ahonnan ezt a konkrét információt nem erősítették ugyan meg hivatalosan az értékesítés jelenlegi fázisában, azt ugyanakkor érdeklődésükre jelezték, hogy a hvg.hu-n megjelent listával több probléma is van, és több helyen is hamis látszatot kelt.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A dezinformáció hamis látszata

A minisztérium azon az állásponton van, miszerint valakik a Dunaferr sikeres értékesítése körül akarnak zavart kelteni, ezért közöltek a portállal hamis és téves információkat.  A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy a Részvételi Felhívásban megjelent 4 millió eurós biztosíték a Dunaferr működtetésének egy napi költsége, egy ilyen méretű ügylet esetén a vevőjelöltek csakis komoly szándék esetén rúghatnak labdába és ez egy olyan összeg, ami jelzi, ha valaki komolyan érdeklődik. Azt is hozzátette a minisztérium, hogy több pályázat is beérkezett, ami azt mutatja, hogy sokaknak nem jelentett akadályt a biztosíték, ezért egy ilyen tranzakció esetén az összeg méretére hivatkozni nem korrekt. 

A kormány elkötelezett a Dunaferr működtetése mellett

Azt is elmondták, hogy - sokan vannak, akik a Dunaferr megmentésének kudarcában érdekeltek, de most közvetlenül 4000 család megélhetéséről van szó, a kormány ezért is elkötelezett a társaság reorganizációjában. Ezt is bizonyítja, hogy a Bérgarancia Alapból a kormány június végéig fedezi a béreket (Ez több, mint 16 milliárd forint - a szerk.), ez is azt szolgálja, hogy a felszámolási eljárásból újjá tudjon éledni a vasmű. A Dunaferr talpra állítása ugyanakkor nem megy egyik pillanatról a másikra, a hosszú folyamat egy fontos állomása lesz csupán, amikor a megvásárlás sikerrel lezárul. Itt azonban még nem tartunk, ugyanis ezek után a vevőjelöltként bejelentkező több társaság nemzetbiztonsági átvilágításon esik át. Majd ezt követően történhet meg a Dunaferr átvilágítása egy adatszobában és ezután tehetik meg a konkrét vételi ajánlatukat azok a pályázók, amelyek erre jogosulttá válnak.

Transzparens folyamat

Ahogy korábban megírtuk  a Dunaferr felszámolási és értékesítési eljárásának dokumentumai között a Részvételi Felhívás az, amelyben transzparens módon elérhető a teljes folyamat, és amelyben azt is pontosan meghatározták, hogy mi a közzététel módja és határideje. 

E szerint az ISD Dunaferr Zrt. felszámolója, a Honoratior Kft. nyilvános „Részvételi Felhívását” az ISD Dunaferr Zrt. „fa” és az ISD Kokszoló Kft. „fa” együttes értékesítésével kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék április 20-án tette közzé a Cégközlönyben. A folyamat május 5-vel fontos mérföldkőhöz érkezett, edddig kellett ugyanis jelentkezni, jelezni a szándékot - a dokumentumban közzétettek szerint - az ISD Dunaferr Zrt. „fa” és az ISD Kokszoló Kft. „fa”, együttesen, mint Adósok által létrehozandó un. Céltársaság üzletrészei 100 százalékának megvételére.

A törvényszéki végzés dokumentuma szerint a Részvételi Felhívás kizárólagos célja azon pályázók azonosítása és részvételi szándékának megismerése, akik rendelkeznek mindazon tárgyi, szakmai és személyi feltételekkel, amelyek alapján előreláthatólag biztosított a későbbi nyertes pályázó által az Adósok gazdasági tevékenységének folytatása. Azon pályázók, akik érvényes pályázatot nyújtanak be és megfelelnek a közzétett Részvételi Felhívásban foglalt feltételeknek, jogosulttá válhatnak arra, hogy kézhez kapják az Ajánlattételi Felhívást, amely alapján ajánlatot tehetnek a Céltársaság üzletrészei 100%-nak megvételére.” 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Nos az első lépés megtörtént, a pályázók pályáztak, mindez azonban nem jelenti azt, hogy automatikus lehetőséget kapnak ezzel arra, hogy ajánlatot is tegyenek. Azok a jelentkezők, akik jelentkezése a Részvételi Felhívásra eredményes volt és meghívást nyernek az ajánlattételi szakaszra, jogosultak közösen konzorcium útján vagy a konzorciumban induló ajánlattevők által közösen, a részvételi jelentkezések bontása eredményének Cégközlönyben való közzétételét követően Magyarországon alapított és bejegyzett gazdasági társaság útján is ajánlatot tenni a Céltársaság üzletrészeire.  

A pályázatok felbontattak – nemzetközi előminősítés

A határidőben beérkezett jelentkezések felbontását a Felszámoló a vonatkozó Kormányrendelet rendelkezéseire figyelemmel a meghatározott részvételi határidő lejártát követő 3 napon belül a Közjegyző jelenlétében megtette. Amennyiben külföldi személy is - úgy tűnik van(nak) ilyen(ek) - jelezte részvételi szándékát, abban az esetben nemzetközi előminősítési eljárást is le kell folytatni, úgy a vonatkozó Kormányrendelet szerint a jelentkezések értékelésére nyitva álló határidőt a miniszter vonatkozó döntésének a Felszámoló részére történő kézbesítésétől kell számítani. Ez pedig - a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt - még nem történt meg. 

Fontos kritérium - a Dunaferr közvetlenül a felszámolás előtti teljesítményét látva -, hogy a Részvételi Felhívásban tájékoztatták a részvételi jelentkezőket arról is, hogy a nyertes ajánlattevő felelőssége az ISD Dunaferr és bármely leányvállalata korábbi tartozásaiért nem zártható ki, illetve fennmarad, amennyiben a nyertes ajánlattevő, vagy a nyertes ajánlattevő tényleges tulajdonosai részben vagy egészben azonosak az ISD Dunaferr korábbi tényleges tulajdonosaival, végső haszonélvezőivel. 

(A Fővárosi Törvényszék 28.Fpk.5.804/2022/56. számú végzése felszámolási eljárásban hozott végzés - Részvételi Felhívás tárgyában - közzétételéről a Cégközlönyben teljes terjedelmében olvasható.) 

Megnyugtató megoldás 

Dunaújváros és térsége országgyűlési képviselőjeként dr. Mészáros Lajos az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága elnöke, Bánki Erik meghívására részt vett a testület legutóbbi ülésén, amelynek fő napirendi pontja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszámolója és annak vitája volt. Tudvalévő, hogy ez a miniszérium koordinálja a Dunaferr megmentése körüli ügyeket. Az országgyűlés képviselő közösségi médiában közzétett posztja szerint a bizottsági ülést követően egyeztetett a miniszterrel, aki tájékoztatotta őt a Dunaferr-rel kapcsolatos aktualitásokról. A képviselő bízik abban, látva a folyamatokat, hogy záros határidőn belüli megnyugtató megoldás születik.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!