Díjak a szakkiállításon

2024.05.09. 15:00

Pálhalmai börtöntehenek a legjobb magyar haszonállatok között

Magyarország egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításán ismét remekeltek a büntetés-végrehajtás haszonállatai – adta hírül a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.

Molnár Emese

Forrás: BVOP

Mint írják, a börtön mellett működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. által gondozott közel 900 tehén évente 8 millió liter tejet produkál. Az idei XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár igazi díjözönt hozott. 

A május 2-4. között megrendezett szakkiállítás évről-évre rengeteg kiállítót és érdeklődőt vonz. A hódmezővásárhelyi rangos eseményen a szarvasmarha, ló, sertés, juh, kecske, baromfi, díszbaromfi, nyúl ágazatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint halászati, vadászati kiállítással és kültéri állatbemutatóval várták a résztvevőket.

A fogvatartotti munkáltatással működő Pálhalmai Agrospeciál Kft. szarvasmarha tenyészete egy növendék szűz üszővel, és két különböző korcsoportú fejős tehénnel, a sertéstenyésztés pedig három kocasüldővel képviseltette magát.

A Holstein-fríz szűz üsző kategória bírálata során a Pálhalmai Agrospeciál Kft. Csokor nevű üszője a harmadik helyezést érte el. A tejelő tehenek bírálata során az 5. kategóriában versenyző Tóbi nevű tehenünk második helyezést ért el, valamint a 6. kategóriában Viki nevű tehenünk az első helyen zárta a versenyt. 

Forrás: BVOP

A kiállított pálhalmai szarvasmarhák nagy értékű különdíjjal is gazdagodtak: a fentieken túl, a zsűri az Ecolab által felajánlott 600 ezer forint értékű tőgyfürösztő- és fertőtlenítő szerekkel jutalmazta a csapatot.

Az elismerésének érdemét igazolja, hogy a Holstein-fríz fajta tenyésztése, fenntartása csakis a világ legkorszerűbb tartástechnológiájával történhet, hiszen enélkül nem lehetne a fajtában rejlő genetikai adottságokat felszínre hozni, és azokat hatékonyan kiaknázni. A Holstein-fríz rendkívül szigorú szelekciós nyomással kitenyésztett fajta, amely az ágazat leghatékonyabb tejtermelésre képes tejelő szarvasmarha-fajtája.

Az Agrospeciál Kft.-ben jelenleg 98 százalék fölötti vérhányadú Holstein-fríz szarvasmarha populációt tartanak számon. A tradicionálisan szarvasmarhatartó gazdaság, több mint fél évszázada szolgálja ki a magyar fogyasztókat, közvetetten, minőségi tejjel; valamint jelentősen hozzájárul a magyar börtönök önfenntartó, belső ellátásához és a fogvatartottak munkáltatásához.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. Sertéstenyésztési Osztálya három F1 kocasüldővel vett részt a kiállításon. A kocasüldő csoport szintén gondos felkészítésen esett át, amely ezúttal sem maradt elismerés nélkül. A börtönsertések a nyitó napon lebonyolított sertés tenyészállatbírálaton a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesület különdíját érdemelték ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában