Duol.hu videó

2023.05.21. 12:34

A Duna nem ismeri a szabályokat - víz alá került az illegális sírkert - videóval - frissítve

A Duna vízállása szombaton Dunaújvárosnál is tovább emelkedett. Az egykori kompkikötőnél létesült illegális sírkert teljesen a víz alá került.

Török Tímea

Képünkön ugyanaz a helyszín csütörtökön, majd szombaton

Többször írtunk már róla, hogy városunkban is jócskán megszaporodtak azok a temetések, amikor a hamvakat a Dunába szórják. Ezt követően sokan állítanak síremléket az egykori kompkikötő közelében. 

A Duna-part melletti területen sétálva nem csupán „tengernyi gyertyából és virágból” álló emlékhelyek láthatók, hanem olykor emlékkövek, névtáblák, kővel körberakott kis területek is megtalálhatók ott. Ez igencsak aggályosnak mondható, hiszen a városiak, a Duna szerelmesei, akik levegőzni és kikapcsolódni járnak le a folyóhoz, nem feltétlenül fejfák között képzelik el a pihentető sétát. Mindez a közvéleményt is megmozgatta, sok száz hozzászólásban nyilvánítottak véleményt a városiak a témához kapcsolódó közösségi média posztjaiban. 

Az illegális sírkert a magyar állam tulajdonában és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen található. Szilágyi Attila igazgató megkeresésünkre - korábban - a következőkről tájékoztatott: Az érintett folyamszakasz vonatkozásában kiállított, a hamvak Dunában szórására vonatkozó vagyonkezelői hozzájárulások – az előírások részletes leírásával – csupán a hamvak elhelyezésére vonatkoznak, a kegyhelyek, emlékhelyek kialakítására nem terjednek ki. A nagyvízi meder előírásait is figyelembe véve ezek a hozzájárulások betartandó elírásként rögzítik, hogy a szertartást követően a vízparti területekről az esetlegesen ott elhelyezett, nem lebomló kellékeket el kell távolítani. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy az emlékhely kialakítására egyetlen bérleti szerződés sincs kötve az igazgatósággal, és nem végeznek az emlékhelyek vonatkozásában fenntartási tevékenységet sem. 

A vízparti emlékhelyen tett februári látogatásunk alkalmával harmincnégy emlékhelyet számoltunk meg. Áprilisi ott jártunkkor nem volt kevésbé szomorú a látvány a parton. De a mindenki számára kedvező megoldás még akkor is váratott magára. Most, egy hónappal később az árhullám az illegálisan állított emlékeket is elérte és a víz alatt vannak. Írott és íratlan törvény, hogy megadjuk a tiszteletet az elhunytaknak. A kompkikötőnél tapasztalt azonban szomorú és méltatlan állapot élőkre és holtakra nézve egyaránt. De a Duna nem ismeri a szabályokat. 

Vasárnap már apad a Duna

Egy nappal később, vasárnap is a helyszínen jártunk, a fotón jól látható, hogy a szombati vízálláshoz képest már alacsonyabb a Duna vízszintje és az emlékhelyből is több minden látható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában