Azt kipipálhatják, hogy a megyében laknak.

2022.02.06. 07:00

Recept a mindenki által olyan nagyon vágyott boldogsághoz

Végy egy csipetnyi élethosszig tartó tanulási vágyat, fűszerezd vállalkozó kedvvel, segédszakácsként, azaz hozzátartozóként válassz jó feleséget vagy férjet, oktass kiskuktákat, azaz nevelj gyerekeket, lehetőleg hármat, s Veszprémben vagy a környékén legyen a konyhád, azaz költözz ide. Ez a boldogság receptje egy hazai felmérés szerint. Ha ez valóban olyan összetétel, ami beválhat, olvasóink egy hozzávalóval mindenképp rendelkeznek: azt kipipálhatják, hogy a megyében laknak.

Rimányi Zita

Egy friss hazai felmérés szerint azok boldogabbak, akik addig tanulnak, amíg csak módjuk van rá. Fotónk az Educatio kiállításon a Dunaújvárosi Egyetem standjánál készült, ahol nagyon sokan érdeklődtek a képzési kínálat felől Fotó: DUE

Körkép - A Pénzcentrum oldalán közzétett hazai boldogságteszt decemberben vizsgálta, hogyan érezzük magunkat, miközben már második éve határozza meg mindennapjainkat a koronavírus. Meglepő, hogy átlagosan 6,33-as érték jött ki az egytől tízig terjedő skálán. Ugyanis régóta pesszimistának – legenyhébb megfogalmazás szerint is mindig a legrosszabbra készülő óvatos realistának – tartják a magyarokat. A válaszadók majdnem negyede nyolcasra értékelte általános elégedettségi szintjét, 15,3 százalékuk hetesre, 12,1 százalékuk kilencesre. Azaz a kitöltők több mint fele, 56,8 százalékuk hetesre vagy annál magasabb szintre teszi saját boldogságát. S minél fia­talabb valaki, annál boldogabb, a vállalkozók és a kismamák érzik leginkább teljesnek életüket. Legkevésbé a nyugdíjasok, a munkanélkü­liek és a közmunkások. A házasok nagyobb eséllyel érzik magukat jól a bőrükben, mint az egyedülállók, sőt, minél több gyermeke van valakinek, annál nagyobb valószínűséggel jelölte be a magasabb értékeket a válaszlehetőségek közül. 

Az egészségünkkel való elégedettség terén az átlag 6,57 lett. Leginkább a 25 év alattiak érzik jónak testi állapotukat, továbbá a valamiféle tanulmányt folytatók. A sort a nyugdíjasok, a munkanélkü­liek és a közmunkások zárják. A pénzügyi stabilitás értékelésekor 6,24-es átlag jött ki. A részadatok szerint megéri tanulni, az iskolázottság sokat javít anyagi biztonságérzetünkön. A Veszprém megyeiek élnek a legjobban saját bevallásuk szerint, a sokszor emlegetett Győr-Moson-Sopron megyei jólét csak a hatodik helyre volt elég e téren. Ez azt jelenti, hogy az átlagkeresettel foglalkozó felmérések, melyek szerint a fővárosban és a legnyugatibb megyénkben élnek legjobban az emberek, nem tükrözik pontosan az anyagi biztonságérzetünket. 

A körülöttünk élőkkel kialakított viszonyainkra is rákérdezett a teszt. Az átlagszám 6,64 lett, és e téren gyakorlatilag nincs különbség férfiak és nők között. A házasok adták a legmagasabb pontszámot maguknak, a legkevesebbet az egyedülállók. A mindennapi tevékenységeink minőségére vonatkozó kérdésnél, ami a karrierre, a családra, a hobbira vonatkozott, 6,3 lett az átlag. A férfiak saját meglátásuk szerint valamivel sikeresebbek, mint a nők, de a vállalkozók azok, akik toronymagasan vezetnek. A munkával, az előmenetellel való elégedettség terén pedig ez a megye került a második helyre. Arra szintén rávilágított a vizsgálat, hogy leginkább az idősek hangulatát befolyásolja a járvány. Ám azért senki nem állítaná, hogy egy gyermektelen, diplomát nem szerzett ember nem lehet kimondottan elégedett. Szakértők általánosan elfogadott álláspontja szerint a megélhetést veszélyeztető szegénység kizárja a boldogságot, ám az afölötti színvonalon élőknél már nem függ össze az anyagiakkal. Azt is gyakran hangsúlyozzák az életmód-tanácsadással hivatásosan foglalkozók, hogy ha az érzelmek megélése és empatikus, mások érzékenységére tekintettel lévő kifejezése csaknem egy időben megtörténik, akkor könnyebb megőrizni egészségünket. Megkérdeztünk a friss felmérés kapcsán egy pszichológust is. Ujszászi Petra azzal kezdte tájékoztatását, hogy a boldogság rengeteg mindenből fakadhat. 

Az szintén általános tudnivaló, hogy a sok gyermek sok örömet adhat

A nagy stresszfaktor, nagy kihívást jelent. Ha azzal megküzdenek a szülők, valóban jóleső többletet könyvelhetnek el. Emellett nagyobb rokonság révén több segítségre számíthatnak az emberek, gyakoribb jó hangulatú együttlétekre. 

A párkapcsolatok hasonlóképp fontosak, a minőségük számít, az, hogy kellőképp szeretetteliek, azaz mindkét fél annyit kap ebből, amennyire vágyik – sorolta a szakember, és hozzátette: a vállalkozás működtetése hasonlóképp kettős hatású a boldogság szempontjából. Nagyobb szabadsággal, de nagyobb felelősséggel, így több stresszel is jár. Az önmegvalósítás teljesebb lehet, ki-ki átélheti, hogy maga teremt, alkot, álmait megvalósíthatja. Ez jó érzéssel töltheti el az embert. A tanulás pedig a pszichológus szerint azért szolgálja lelkiállapotunk javítását, mert nyitottságot feltételez, gazdagítja gondolatvilágunkat, színesíti nézőpontjainkat, szellemi frissességet biztosít. Fejlődési vágy, pozitív irány felismerését jelzi. 

– Ha a szükségletek kielégítésének tudományban használt piramisára gondolunk, eszünkbe juthat, hogy alul, a legszélesebb részen vannak a legalapvetőbbek: a biztonságra törekvés, az anyagiak, a lakhatás. Feljebb a család, a kapcsolatok, aztán az önmegvalósítás. Erre az elrendezésre rímel az említett teszt eredménye. A boldogságunkat jelentősen meghatározzák szociális kapcsolataink. A baráti, a családi társas együttlét öröme mellett ilyenkor megértést kaphatunk, visszajelzéseket önkifejezésünkre. Ezek sokat jelentenek a tapasztalatok alapján. Hiányuk, a magány kockázat a jóllétre nézve, növeli a depresszió esélyét – hangsúlyozta a pszichológus. Szerinte a kapcsolatok valódiságáról szintén érdemes beszélni, mert manapság az internet révén akár távoli ismerősökkel könnyen üzeneteket válthatunk. Ám, ha csak ily módon kommunikálunk, és a személyes találkozást kerüljük, akkor élő kapcsolataink nincsenek vagy nem igaziak, és szomorúság, sivárság lehet a következmény. Igazi történésekre van szükségünk, hiszen hús-vér, háromdimenziós lények vagyunk. 

A szemtől szembeni eszmecserét semmi nem múlja felül. Ha arra egyáltalán nem teremtünk alkalmat, akkor csak pótszert, pótcselekvést jelent a világháló nyújtotta lehetőségek kihasználása. A net össze is köt, el is szigetel – erről nem szabad elfeledkezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában