Dunaferr – Liberty

2021.02.02. 17:30

Pert nyertek a Dunaferr Vasas vezetői

Várkonyi Zsolt

Fotó: archív

Pert nyertek a Dunaferr Vasas vezető tisztségviselői az ISD Dunaferr Zrt. ellen. A jogerős bírósági végzés szerint a munkáltató, azaz az ISD Dunaferr Zrt. megszegte a társaságcsoport kollektív szerződését (KSZ) a dolgozók szabadságos bérének részletekben történő kifizetésével. – áll a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség honlapján közzétett dokumentumban.

Ahogy lapunk korábban megírta, a KSZ szerint esedékes, a tárgyév június 10-éig – egy összegben – kifizetendő szabadságos bért a munkáltató a reprezentatív érdekképviseletekkel egyeztetett egy hónapos haladékot (a kifizetés így július 10-re módosult – a szerk.) követően egyoldalúan három részletben kívánta kifizetni (amit aztán ezen a módon augusztus végéig meg is tett – a szerk.) A Dunaferr Vasas három tagja, akkor még, mint munkavállalók (2020. december 11-én kirúgták őket – a szerk.) ezért beperelték az ISD Dunaferr Zrt.-t. Azért ők hárman, mert szakszervezetük tagjait nem akarták kitenni az esetleges munkáltatói retorziónak.

A törvényszéki tanácselnök indoklásában – többi között – leírta, hogy a felperesek keresete (a három szakszervezeti tisztségviselő – a szerk.) a tárgyi témában megalapozott, az „alperes – ISD Dunaferr Zrt. -magatartása azért is rosszhiszemű, mert kétséget kizáróan tisztában volt fizetési kötelezettsége részleteivel, ezért kezdeményezte a kollektív szerződés módosítását, kereste meg közvetlenül a munkavállalókat.” Az indoklás szerint a „felperesek teljes mértékben pernyertesek”.

A Dunaferr Vasas három vezető tisztségviselője által benyújtott bírósági kereset időpontja és az ítélet kihirdetése között is „zajlottak” az események, a munkáltató egyoldalúan felmondta a KSZ-t, négy hónapja már nem a Munka Törvénykönyve szerint, hanem két részletben, az előírt fizetési határidő után kapják meg fizetésüket a munkavállalók. A kollektív szerződés megújítására jelen állás szerint esély sincs, bár a munkáltató képviselóje, Evgeny Tankhilevich korábbi nyilatkozata szerint: „amíg a stratégiai befektetővel nem jön létre a konkrét, végleges megállapodás” (értelmezésünk szerint aláírt szerződés – a szerk.) „a munkavállalók Munka Törvénykönyvében foglaltakat meghaladó alapvető juttatásai nem csökkennek”. Ez jelen helyzetben úgy értelmezhető, hogy a munkáltató fenntartja egyoldalú kötelettségvállalásként a KSZ „alapvető juttatásait”. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy mi számít alapvető juttatásnak és az azt meghaladó részt miből fogja kifizetni Tankhilevich. A munkavállalóknak írt levélben tett kijelentés egy szép mondat. Önökre bízom ennek megítélését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában