piaci körkép

2018.01.19. 07:30

Különleges ízek tárháza: gyümölcsök aszalva, kandírozva

Páratlan élmény, amikor friss gyümölcsbe haraphat az ember, de ha éppen nem adódik alkalom friss áru beszerzésére, a gyümölcsök tartósításának remek formája az aszalás vagy a kandírozás. Fel is kerültek a piaci palettára az így kezelt gyümölcsök.

KOVÁCS ANITA

Benes András pultján aszalt és kandírozott gyümölcsök is sorakoznak Fotó: Zsedrovits Enikő

Ha lassan is, de erősödni látszik a piaci forgalom, aminek egyik szemmel látható jele, hogy egyre több standnál pakolnak ki az árusok, és a vevők is szép számban „képviseltetik magukat”.

Sőt, azt is jó jelnek tekinthetjük, hogy szélesedett a választék, mivel a szokásos áruk mellett újabbak jelentek meg. Ilyenek például az aszalt és kandírozott gyümölcsök, amelyekkel kapcsolatban Benes Andrást (képünkön) faggattuk: – Akik figyelnek az alakjukra, és esetleg diétáznak, azok inkább az aszalt finomságokat keresik, mert ezek hozzáadott cukor nélkül készülnek. A kandírozásnak viszont pont az a lényege, hogy cukorral tartósítsuk a gyümölcsöt.

Benes Andrástól azt is megtudtuk, hogy leginkább a gyömbért keresik a vásárlók, valamint hogy 2500 és 3000 forint közötti kilónkénti áron szerezhetők be az aszalt vagy kandírozással tartósított csemegék.

Lehet, hogy első hallásra kicsit borsosnak érezhetjük a fenti árakat, de vegyük számításba, hogy több napos eljárással érhető csak el a kívánt minőség. Először ugyanis cukorszirupba helyezik a gyümölcsöt, majd huszonnégy órát állni hagyják benne. Ezután le kell csorgatni a gyümölcsről a szirupot, majd újra felfőzni, s jön megint az egynapos állás.

Benes András pultján aszalt és kandírozott gyümölcsök is sorakoznak
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezt a folyamatot összesen ötször ismétlik meg úgy, hogy az utolsó alkalommal a kiszedett gyümölcsöt rácson elterítve megszárítják.

Mondjuk úgy: ez a hivatalos verzió. Vannak egyszerűsített módszerek is, például ha az ötször megismételt folyamatot csak egyszer végezzük el, természetesen a szikkasztásra itt is két-három napot hagyni kell.

Az aszalás, ami gyakorlatilag szárítás, még ennél is egyszerűbb eljárás. Elég ha beruházunk egy spéci készülékbe, utána már csak türelem kell. Kivárni, hogy a kezelt gyümölcs elveszítse víztartalmát, és eközben a magas hőfok miatt a fertőtlenítés is megtörténjen.

Szinte minden gyümölcsöt lehet aszalni, kandírozni, de különösen finom így az alma, a szilva, az ananász, a sárgabarack vagy a narancshéj. Sőt, a zöldségek közül is van néhány, aminek nekiveselkedhetünk: cékla, gyömbér, sárgarépa, sütőtök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában