Dunaferr – Liberty

2020.10.22. 17:10

Dunaferr: Nem áll le a kohó, megoldódott a nyersanyagszállítás

Nem cáfolta a Dunaferr Zrt. nyersanyagszállítási problémájával kapcsolatos híreket Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, akit a csütörtöki Kormányinfo sajtótájékoztatón lapcsoportunk tudósítója arról kérdezett: Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a vasmű elkerülhesse az esetleges leállás következtében várható csődhelyzetet? A cég vezetői azt nyilatkozták, hogy a kormánytól várják a közbenjárást az ügy megoldása érdekében.

Osváth Sarolta

Budapest, 2020. június 25. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszter válaszában kifejtette, hogy a felvetett nyersanyagellátási átmeneti zavar teljesen független a Dunaferrnél zajló bérvita kérdésétől, amely szintén a sajtótájékoztatón, egy másik újságírói kérdésben felmerült.

- Egy magáncég és a dolgozók, illetve az őket képviselő szakszervezet ügyéről van szó, amelybe a kormánynak ebben a helyzetben, amíg a vita jogszabályi keretek között zajlik, nincs módja és szándéka sem a beavatkozásra.

Ezt követően lapcsoportunk konkrét kérdésékre elmondta: a MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint már megnyugtatóan rendeződött a nyersanyagellátás átmeneti zavara. Az igaz, hogy Záhonyban bizonyos vágányok felújítása miatt szünetel a teherforgalom, ugyanis a közelmúltban egy 2021-ben befejeződő karbantartás kezdődött el. A vasúttársaság egyeztetett az érintett vállalatokkal, és egy olyan megoldást is kidolgoztak, amely a vágányzárral érintett átrakóterületek helyett egy más logisztikai bázis elérhetőségét teszi lehetővé. A Dunaferr esetében pedig a vasúton történő nyersanyagellátás folyamatosan biztosított és kedden már el is indult az első tehervonat. – mondta.

- A kormány tehát a továbbiakban már nem foglalkozik a Dunaferr helyzetével? – folytattuk a kérdezést.

– Természetesen a kormány minden olyan esettel foglalkozik, ahol segítségre van szükség. Ezt a konkrét helyzetet – információink szerint – sikerült a MÁV-val rendezni. A cég általános állapotáról pedig nincsenek közvetlen információink – tette hozzá, a kormánynak abban az esetben lenne csak lehetősége közbelépni, ha a viták a jogszabályi kereteket túllépnék és szükségessé válna a hatósági beavatkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!