félidőig tudta tartani a lépést

2019.05.01. 21:26

Nem sikerült egyenlíteni, egy lépésre a címvédéstől az UVSE

Szombaton az aranyérmes álmok életben tartása lesz a tét a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics vízilabdázói számára, miután a három sikerig tartó bajnoki finálé párharcának második, kedd esti összecsapását is elveszítették a regnáló bajnok Újpest ellen.

Gallai Péter

Miután az első felvonáson nem sikerült jól játszani, így akkor esélye sem volt megszorítani Mihók Attila együttesének a hazai és nemzetközi klasszisokat felvonultató fővárosiakat. Ezért most nagyon készültek arra, hogy a keddi meccsen pariban legyenek ellenfelükkel, s ezzel együtt megszerezhessék a párharcban egyenlítést jelentő győzelmet is.

Nos, az első két negyedben úgy tűnt, valóban sikerült rendet tenni a fejekben és kezekben, hiszen ezekben a játékrészekben tapadt a dunaújvárosi alakulat riválisára, az elvárt keménységgel és kellő hőfokkal vette fel a küzdelmet a vízben. Garda duplázott és Horváth is betalált Gangl kapujába. Azaz a félidőre kialakult egygólos hátrány tudatában okkal lehetett bizakodni a folytatásra. Ezt a világ egyik legjobbjának, Keszthelyinek a vezérletével gyorsan igyekezett letörni a budapesti együttes a harmadik negyedben, ugyanis az ő góljával először vezetett kettővel az UVSE, majd az emberhátrányt kivédekezve Parkes centerből volt eredményes, ezzel pedig tovább nyílt az olló a két fél között.

Vályi Vanda és Parkes Rebecca „koreográfi ája” – sajnos a mérkőzés végén utóbbiak örülhettek bemutatott produkciójuknak Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Sőt, a sérülés miatt keretbe kerülő, tizenhét éves Peresztegi egy emberelőnyt használt ki eredményesen, ezzel pedig már néggyel vezettek a „vendégek” (3–7). Amivel szépen fel is őrölték a dunaújvárosiakat, így pedig már kisebb, sőt, nagyobb csodának kellett volna történnie az utolsó negyedben ahhoz, hogy legalább egyenlíteni sikerüljön a rendes játékidőben. Mivel a záró etap 1–1-es döntetlennel zárult, így a végére ismét magabiztos győzelemmel szerezte meg az Újpest a második sikerét a párharcban, így egy lépésre kerültek a címvédéshez.

Mihók Attila, a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics vezetőedzője a találkozó után azt mondta, leginkább az volt a vereség oka, hogy a második félidőben a támadójátékuk nem tudott gólerős lenni.

– A döntő első mérkőzésén ez az első két negyedben okozott problémát, ezúttal pedig fordítva történt. Ekkor túljátszottuk ezeket a helyzeteket, nem vettük figyelembe, hogy a támadások végén gólt kell szerezni, amiért némi kockázatra is szükség van. Sajnos bizonyos helyzetekben nem jó döntések születtek, Gardán kívül nem nagyon volt más, aki bátran és időben elvállalta a lövéseket. Az első két negyedben közel voltunk az újpesti kapuhoz, ellenben a harmadikban megint az történt a támadásainkkal, amit az UVSE szeretett volna. Ennek pedig természetszerűleg az a vége, hogy rendezetlenebb védelem ellen fejezik be az akcióikat. Azért megemlíteném, hogy rengeteg kontrát, valamint labda nélküli kiállítást kaptunk, és nem vagyunk olyan sokan, hogy ezt elviseljük – tette hozzá.

Benczur Márton, az ­UVSE mestere szerint lehet, a kívülállók sima és természetesnek vett győzelmeket várnak a Dunaújváros ellen, azonban e mögött kőkemény és rengeteg munkájuk van. A döntő első meccse sem volt könnyű számukra, a második pedig még inkább.

– Az első két negyed után kihasználtuk a helyzeteinket, és olyan szituációkból is betaláltunk, amelyek nem feltétlenül szoktak góllal végződni. Büszke vagyok az utánpótlásunkra, az ott dolgozókra, mert azt, hogy a két sérültünk helyére gond nélkül, ilyen könnyen tudunk beilleszteni fiatalokat, óriási dolognak tartok – fogalmazott.

A párharc harmadik felvonását május 4-én 15 órától rendezik meg, szintén a Hajós-uszodában, ekkor az ­UVSE lesz a hazai csapat.

A mérkőzés jegyzőkönyve és a helyosztók

DUE-Maarsk Graphics – UVSE

5–9 (1–1, 2–3, 1–4, 1–1)

Hajós uszoda, vezette: Homonnai, Rubus.

DUE-Maarsk: Aarts – Menczinger, Gurisatti 1, Horváth B. 1, Garda 2, Ziegler, Vályi V. 1. Csere: Kiss A. (kapus), Brezvoszki, Mahieu, Luka, Huszti, Szellák, Sajben. Vezetőedző: Mihók Attila.

UVSE: Gangl – Parkes 2, Szücs, Keszthelyi 3, Faragó K. 1, Sevenich 1, Paul. Csere: Szalay (kapus), J. Neushul, Antal, Kiss E., Mucsy, Peresztegi 2, Telek. Vezetőedző: Benczur Márton.

Gól emberelőnyből: 1/8, illetve 3/8.

Időközben eldőlt az is, hogy az ötödik helyet az Eger szerezte meg, miután a helyosztó második mérkőzésén is legyőzték a Szentest Szilágyi Dorottyáék. A harmadik helyért a Fradi és a BVSC meccsel két győzelemig. Az első felvonást a Fradi nyerte, a második szerdán lapzártánk után ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában