Az első hétben kellene zárni a vb-t, csak ezek a helyek érnek olimpiai selejtezőt

2019.01.09. 20:00

A válogatott van olyan erős, hogy mindenki ellen esélyes a sikerre

Dánia és Németország közösen rendezi meg január 10. és 27. között a férfiak kézilabda-világbajnokságát. A magyar válogatott pénteken 18 órakor Argentína ellen kezd. A rajt előtt Imre Vilmost, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia sportigazgatóját kértük fel egy kis esélylatolgatásra.

Agárdy Csaba

Dunaújváros Imre Vilmos tavaly még a férfi junior válogatott kapitányaként irányította nemzeti csapatunkat Szlovéniában az Eb-n, ahol kiharcolták az idei vb-n való részvétel jogát – vagyis annak ellenére, hogy most hölgyekkel dolgozik, igencsak képben van férfivonalon is. Arról nem is beszélve, több neveltjét is láthatjuk majd a világbajnokságon. Ott lesz a csapatban Mikler Roland, Ancsin Gábor, Császár Gábor, Bodó Richárd és Hornyák Péter is.

Imre Vilmos: „Az aranyérem szerintem a franciák, a dánok és a horvátok között dől el. Hazai pályán a németek is meghatározóak lehetnek”
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

– Vágjunk a közepébe! Sokan mondják, könnyű csoportba, ágra kerültünk. Mi erről a véleménye, és milyen eredményt vár el csapatunktól?

– Nem beszélnék könnyű vagy nehéz csoportról. Az utóbbi években nagyon kiegyenlítődött a férfikézilabda mezőnye, tehát óvatosan bánnék azzal a jelzővel, hogy könnyű. Sorrendben Argentínával, Angolával, Katarral, Egyiptommal és Svédországgal játszunk. Vannak olyan ellenfeleink, akik ellen kötelezőnek mondható a győzelem. De nem szabad arról elfeledkezni, hogy a kötelező győzelmek a legnehezebbek. A magyar válogatott van olyan erős, hogy mindenkinek komolyan kell vennie, mert mindenki ellen van győzelmi esélye. Nekünk senkit sem szabad lebecsülnünk, és senkitől sem kell félnünk. Egészséges önbizalommal kell játszanunk.

Papíron a svédeken kívül mindenki ellen mi vagyunk az esélyesek. Nagyon sok múlik azon, hogyan sikerül a játékosainknak a mérkőzések közötti regeneráció, és nemcsak a sűrű program miatt, hanem azért is, mert több nagy testű kézilabdázónk van, és őket jobban igénybe veszi a sorozatterhelés. Milyen eredményt várok a mieinktől? Az első hétben kellene zárni, mert csak ezek a helyek jelentenek olimpiai selejtezőt. A lényeg: a középdöntőben a csoportunkban az első négyben kell végeznünk. A másik ágról a három továbbjutó helyekből kettőt valószínűleg Dánia és Norvégia „elvisz”. Hibáznunk nem szabad, és egy bravúr kell ahhoz, hogy ott legyünk a legjobb hétben.

– Említette, hogy a svédeket leszámítva mindenki ellen mi vagyunk az esélyesek. Az általában honosított játékosokkal felálló Katartól mire számíthatunk? 2015-ben másodikak voltak hazai pályán, két év múlva Franciaországban pedig pont mögöttünk a nyolcadikak…

– Nem tudni, milyen erősségű csapattal indulnak. Huszonnyolc játékost neveztek be, de hogy közülük kik lesznek ott a vb-n, az bizonytalan.

– Két egyenrangú szövetségi kapitány, Csoknyai István és Vladan Matics irányítja majd a válogatottunkat a vb-n. Jó döntésnek tartja ezt?

– Igen. Két kiváló szakemberről van szó, és ők korábban már dolgoztak együtt, meg tudják osztani egymás között a feladatokat. Azért is tartom jó döntésnek, hogy ketten felelősek a csapatért, mert én a pályán és azon kívül is a csapatmunka híve vagyok, és ők csapatjátékosok.

– Ön szerint ki nyeri az aranyérmet, és játsszunk el a gondolattal, ha ön lenne a kapitány, milyen eredménnyel lenne elégedett?

– Az aranyérem szerintem a franciák, a dánok és a horvátok között dől el. Hazai pályán a németek is meghatározóak lehetnek, és számítok arra, hogy lesz a négy között egy meglepetéscsapat, az oroszok, esetleg a norvégok. Amennyiben rajtam múlna, a hetedik helynél alább nem adnám. Ha ezt az eredményt eléri a csapat, akkor szurkolóként is nagyon boldog leszek.

– Mit szól ahhoz, hogy egykori dunaújvárosi neveltje, Bodó Richard lett 2018-ban itthon az év férfikézilabdázója?

– Gratulálok, de ő inkább György László tanítványa (a DKKA jelenlegi vezetőedzője – a szerk.), bár én is foglalkoztam vele.

A világbajnokság ma 18.15 órakor a Németország–Dél-Korea mérkőzéssel kezdődik. A vb meccseit az M4Sport közvetíti.

Öten itt nevelkedtek, és az egyik kapitány is innen indult

A magyar csapatban bőven találunk dunaújvárosi „érdekeltséget”. A keretből öten – Mikler, Ancsin, Császár, Bodó, Hornyák – az azóta már megszűnt Dunaferrben nevelkedtek. Az egyik kapitány, Csoknyai István, dunaújvárosi születésű, 1990-ben a Dunaferrből igazolt Veszprémbe. A kapusedző, Szathmári János 2001 és 2003 között valamint 2006-ban védte a Dunaferr SE kapuját.

A keret, kapusok: Mikler Roland (Veszprém), Székely Márton (Tatabánya). Jobbszélső: Hornyák Péter (Balatonfüred). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (FTC), Balogh Zsolt (Szeged), Máthé Dominik (Balatonfüred), Nagy László ­(Veszprém). Irányítók: Császár Gábor (Schaffhausen, svájci), Lékai Máté (Veszprém). Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Schuch Timuzsin (FTC), Sipos Adrián (Tatabánya). Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ilyés Ferenc (Tatabánya), Jamali Iman (Veszprém), Ligetvári Patrik (León, spanyol), Szita Zoltán (Balatonfüred). Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi), Juhász Ádám (Tatabánya). Szövetségi kapitány: Csoknyai István és Vladan Matics.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában