Receptek

2012.11.14. 09:34

A káposzta dicsérete

Nyíregyháza - A hűvösebb idő, az ünnepek közeledte már rábírja a háziasszonyokat a testesebb ételek elkészítésére. A töltött káposzta alapvetés, de vannak még finom káposztás ételek.

Kovalcsik Katalin

Különleges étel az egri káposztás tyúk, amelynek érdekessége - talán mondani sem kell -, az egri bor, a Leányka, vagy a Hárslevelű. A receptet a  nyíregyházi, Sóstói Múzeumfalu idei kiadványában találtam, érdemes megfontolni az elkészítését. Kell hozzá egy  másfél kilós tyúk, ugyanennyi savanyú káposzta, 2-3 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, egy-két evőkanál őrölt piros paprika, só, bors, őrölt kömény, 15 deka zsír, egy nagy doboz tejföl, egy evőkanál liszt, egy deci bor az előbb említettek valamelyikéből.

A zsírt felhevítjük, beletesszük az apróra vágott hagymát. Ha már aranyszínű, kerülhet bele a paprika, és tegyük hozzá a darabolt tyúkot is. Pörköljük egy kicsit, mert úgy lesz az igazi, majd kevéske vizet öntsünk alá és lassú tűzön pároljuk tovább. Miközben párolódik öntözgessük a borral, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a köménymagot, és a tört fokhagymát. Ha a hús félig megpuhult, adjuk az ételhez a savanyú káposztát. (Ki-ki ízlése szerint kinyomkodja  vagy nem, ez szokás és ízlelés kérdése.) Az nem árt, ha a káposztát rövid szálakra vágjuk mielőtt a tyúkhoz adjuk, könnyebben fogyasztható, nem kell a szálakkal bajlódni. Öntsük fel annyi vízel az ételt, hogy ellepje és tegyünk bele két húsleveskockát. Pároljuk készre, majd adjuk hozzá a minőségi tejfölt, de előtte egy kevéske liszttel keverjük el, ezzel habarjuk be az káposztásunkat. Kicsit forraljuk még, és már tálalhatjuk is.

A nyíregyházi Autós, Motoros Veterán Klub tagjai is káposztáztak az idén a múzeumfaluban. Egy üveg konzervbabot, 40 deka sertéscombot, 10 deka füstölt tarját, 10 deka füstölt szalonát, 3 kanál olajat, fél kiló savanyú káposztát, egy hagymát, csípős paprikát, őrölt paprikát, fokhagymát, sót borsot használtak ételhez. A szalonnát zsírjára sütötték, beletették az olajat, a hagymát, majd a vágott sertéshúst. Megszórták őrölt paprikával, és megfőzték a pörköltöt. Amikor megfőtt, hozzáadták a babot, a savanyú káposztát, kis gulyáskrémet, sót, csípős paprikát, és kész voltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!