szponzorált tartalom

2020.04.06. 13:08

Bevált praktikák álmatlanság ellen

Ne várd meg, amíg a fáradtságtól már délelőtt sem tudsz koncentrálni – az álmatlanság ellen igenis tenni kell! A memóriahabos párna, a relaxációs teák, és még sok más fortély hozzásegíthet a pihentető alváshoz. Mutatjuk a legjobbakat!

Akivel még nem esett meg, el sem tudja képzelni, aki pedig már tapasztalta, mindent megtenne azért, hogy többé ne élje át: a huzamosabb ideig tartó álmatlanság nem csak a testet, de a lelket is megviseli, a közérzet romlik, végül mindenféle egészségügyi problémák jelennek meg. Összegyűjtöttünk pár bevált házi praktikát, amivel elejét veheted a végtelen, éjszakai forgolódásoknak! Vegyük sorra, mi minden segíthet hozzá az édes álmokhoz, a megérdemelt pihenéshez!

Kiindulópont az ágy

Ha már pár napja nem jól alszol, érdemes végig gondolnod, a hálódban minden megfelel-e igényeidnek. Nem túl puha a matracod? Megfelelő a takaród, az ágyneműd? Mi a helyzet a párnával? Ez utóbbi fogas kérdés lehet, mindenképpen gondolkozz el rajta!

Ahogy az egész test, úgy a fej is speciális alátámasztást igényel alvás alatt. A memory párna, ravasz kialakításának köszönhetően, idomul fejed formájához és helyzetéhez, így megelőzi a makacs nyaki fájdalmakat. Gyakorlatilag átveszi a fej súlyát, így csökkentve a nyomást az ízületeken. A széles választéknak köszönhetően a memóriahabos párna otthonra való beszerzése gyerekjáték, elég csak a Sonmart virtuális polcain körülnézni – választhatsz henger alakú, ergonomikus, bambusz huzatos, vagy akár Aloe Vera kivonattal kezelt fejpárna modellt is.

Esti rituálé

Ha ágyadban „rendet tettél”, gondold végig azt is, egy-egy estéd miként alakul. Mit csinálsz szívesen: olvasol, vagy a telefonodon netezel? Csendben pakolászol kicsit, vagy még 9-kor is belekezdesz az aznapi edzésbe? Ha egy ideje már elkerül az álom, javasoljuk, hogy lefekvés előtt a következő három kis praktikából alakítsd ki esti rituálédat – meglátod, segíteni fog ellazulni és elmédet elcsendesíteni:

  • Egy órával ágyba bújás előtt kapcsold ki mobilodat és laptopodat. A kijelzők fénye, a hírek, a játékok csak tovább pörgetik agyadat, meggátolva az alvásra való felkészülést.
  • Főzz egy finom, egészséges és csodálatos lazító teát, és lassan, az ízeket kiélvezve kortyold el. Próbáld ki a bármelyik gyógynövényboltban vagy patikában kapható citromfű, macskagyökér, levendula vagy akár galagonya teát – ezek segítenek idegeidet elsimítani, szellemedet lecsillapítani.
  • Vezess kézzel írt naplót, és koncentrálj a pozitívumokra! Nem szükséges regényt írnod, elég, ha röviden összefoglalod napodat. Míg felidézed a szép dolgokat, egy meglepetést, váratlan találkozást, pozitív energiák szabadulnak fel benned, amik segítenek elaludni is.
  • Csend és sötétség

    Talán nem is gondolod, mennyire zavaróak lehetnek a beszűrődő fények, a napközben halknak tűnő neszek, pedig igen sok múlhat rajtuk! Szerezz be megfelelően fényszigetelő függönyöket, a ketyegő faliórát tedd át a konyhába, húzd ki az elektromos kütyük konnektorait. Teremts magadnak csened, nyugalmas, kellemes sötétet – meglátod, a várva várt álom nem kerül el!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában