Hirdetés

2023.10.16. 00:05

Ashwagandha, a különös nevű segítőtárs

Az ashwagandha népszerű gyógynövénycserje, amelynek gyökereit és bogyóit kedvező gyógyászati tulajdonságaik miatt használják fel. Indiai ginzengnek, téli cseresznyének vagy tudományos nevén Withania somniferának is nevezik. A hagyományos indiai orvoslásban (ájurvéda) évezredek óta használják a stressz enyhítésére és az általános egészség javítására, emellett fiatalítószer és a hormonális egyensúly legtermészetesebb helyrebillentője is.

PR cikk

Forrás: pixabay.com

Az ashwaganda az India szárazabb területein növő Withania Somnifera gyökerének őrleménye, hihetetlenül sokoldalú gyógynövény. A por világosbarnás színű, enyhén mogyorós illatú, és nagyon enyhén keserű íze van. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásáról ismert ashwagandha az adaptogéneknek nevezett növények egyik osztályába tartozik. Az adaptogének olyan gyógynövények, amelyek segítenek a testünknek a stresszhez való alkalmazkodásban. Az ashwagandha hatásosan csökkenti a stresszt és szabályozza a kortizolszintet, fokozza a fókuszt és a mentális állóképességet, valamint csökkenti a fáradtságot, az ingerlékenységet. Jellemzően por vagy kapszula formájában fogyasztják.

Mire jó az ashwagandha?

A stressz, a szorongás, a fáradtság, gyengeség érzésének csökkentése, az ízületi fájdalmak enyhítése, az immunrendszer támogatása csak néhány az ashwagandha jótékony hatásai közül. Fokozhatja az általános jó közérzetet, a szellemi és fizikai teljesítőképességet, és segítheti a nyugodt alvást. Az ájurvéda évezredes fiatalítószere, természetes módon járul hozzá a hormonális egyensúlyhoz, korosztálytól függetlenül alkalmazható. Serkentheti a növekedési hormont, és jótékonyan hathat a pajzsmirigy működésére is.

De  nézzük meg, milyen előnyei vannak még az ashwagandha alkalmazásának! Az ashwagandha hasznos a vércukorszint és a trigliceridek (a vérben előforduló leggyakoribb zsírtípus) csökkentésében. Hatását a kutatók a 2-es típusú diabéteszre felírt gyógyszerekéhez hasonlítják. Ezek mellett eredményesen alkalmazzák a fájdalomcsillapításban és a rheumatoid arthritis okozta panaszok enyhítésében.

Hatása a férfi és női egészségre

Az ashwagandha növeli az izomzatot és a fizikai erőt, alkalmazásával az alacsonyabb testzsírszázalék és a koleszterinszint csökkenése érhető el. Férfi résztvevőkkel végzett kísérletek szerint az ashwagandhát kapó férfiak jelentős növekedést tapasztaltak az izomerejükben, illetve a kar és a mellkasi izmok méretében. Emellett az ashwagandha növeli a férfiak termékenységét és a tesztoszteron szintjét úgy, hogy helyreállítja a reproduktív hormonszintet.

A hölgyek számára is tartogat előnyöket ez a sokoldalú gyógynövény: számos pozitív fizikai és lelki változást okozva javítja a szexuális élet minőségét. Az ashwagandha segít a menstruációs ciklus szabályozásában is, csökkenti a menstruációs görcsök időtartamát és súlyosságát.

Jobb memória, egészségesebb szív

Az ashwagandha segíthet megelőzni az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást, lerövidíti a reakcióidőt, valamint javítja a rövid- és hosszú távú memóriát. Az ashwagandháról kimutatták, hogy javítja a szív egészségét is, így a szívelégtelenségben szenvedők – természetesen az orvosukkal való konzultációt követően – eredménnyel alkalmazhatják. Mivel az ashwagandha segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal megvédhet a szívbetegségektől is.

Ha ashwagandha port vásárolunk, azt közvetlenül az ételekhez adhatjuk, fontos azonban tudni, hogy a magas hőmérséklet megsemmisíti a növény gyógyhatását. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a főzés vége felé adjuk hozzá az ételhez.

Ashwagandha termékek rendelhetők az alábbi linken.

Galagonya termékek, ezen a linken rendelhetők!

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet >>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában