Hirdetés

2023.10.25. 10:50

5 helyzet, amikor jól jöhet egy walkie-talkie

Az okostelefonok világában egyre ritkábban jön velünk szembe a walkie-talkie kifejezés. Sokan inkább játékszernek tekintik, pedig ez az eszköz ennél sokkal többet tud: egy olyan hordozható rádió adó-vevőről van ugyanis szó, ami két irányban működik.

PR cikk

Kép forrása: 123RF.com

A walkie-talkie előnyei

Jelentős előnyének tekinthetjük a mobiltelefonokkal szemben, hogy ingyenes, azonnali kommunikációt tesz lehetővé, akár több ember, azaz csoportok között is. A térítésmentesen hozzáférhető frekvencia igény szerint még külföldön is elérhető, nincs szükség hozzá térerőre. Ráadásul a készüléktől függően akár 4-5 kilométeres hatótávolságon belül is korlátlanul használható. 

walkie-talkie használata sem bonyolult. Ellentétben az okostelefonokkal, itt valóban csak néhány gomb áll rendelkezésünkre a különböző funkciókhoz, mint például a bekapcsolás, a hívás kezdeményezése vagy a hangerőszabályozás. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a kétoldalú kommunikáció kizárólag akkor jön létre, ha mindkét készülék bekapcsolt állapotban, azonos csatornán van. 

5 helyzet, amiben jól jöhet a készülék

Nézzük, hogy a fent listázott előnyöket milyen szituációkban használhatjuk ki! 

Sporttevékenységek űzése során

Az olyan sporttevékenységek közben, mint a túrázás, a síelés, a vadászat és társaik, gyakran hasznát vehetjük a walkie-talkie-k előnyeinek. Ha mi is ilyen célra használnánk, akkor érdemes egy kevésbé drága készülék mellett dönteni, amely könnyű, nem foglal el sok helyet, és azt sem bánjuk annyira, ha menet közben esetleg megsérül, vagy elveszítjük. Ezek az egyszerűbb felépítésű, hobbicélra tervezett eszközök ugyanúgy biztosítják a nagyobb távolságra elhelyezkedő résztvevők közötti kommunikációt – térerő hiányában is. 

Vízi körülmények között

Vízi sportok, például horgászat – de gyakorlatilag bármilyen vízközeli elfoglaltság – közben szintén támaszkodhatunk egy walkie-talkie előnyeire. Amellett, hogy lehetővé teszi a jelenlévők között a megbízható kapcsolattartást, már elérhetők olyan walkie-talkie rádiók is, amelyek bizonyos ideig kibírják a vízben tartózkodást. Tehát akkor sem kell megijednünk, ha a készülékünk esetleg a vízbe pottyan. 

Logisztikai feladatokhoz

Logisztikai létesítményeknél a raktárokban dolgozók akár napi szinten is alkalmazzák a walkie-talkie-t a munkájuk során. Ilyen körülmények között a gyakori használatból kifolyólag célszerű olyan változatot keresni, amelyhez kapható pótakkumulátor vagy asztali töltő. Ezzel elkerülhetjük, hogy a készülék lemerülése akadályozza a hatékony munkát. Ha az adott munkahelyen sűrűn előfordulnak hangos zajok, ezek zavaró hatását kiküszöbölhetjük egy olyan típussal, amihez beépített hallásvédő tartozik. 

Kereskedelemben

A kereskedelmi szektorban is leegyszerűsítheti a folyamatokat egy walkie-talkie. Egy retail üzletben például az eladó, a raktáros és a biztonsági őr használhatják az azonos rádiófrekvenciát az információcsere megkönnyítésére, még abban az esetben is, ha külön épületekben tartózkodnak. Így több kolléga is bevonható a gördülékeny kommunikációba, míg az okostelefonokkal sokkal bonyolultabb a csoportos hívás kezdeményezése. 

Nagylétszámú eseményeken

Egy walkie-talkie segít kapcsolatot teremteni az érintettek között olyan helyszínen is, ahol egyszerre sok ember tartózkodik. Ilyenek lehetnek a koncertek, esküvők, vagy bármely rendezvény, ahol nem csupán a biztonsági személyzet számára lehet ajánlott a walkie-talkie igénybevétele. Amennyiben az adott programra a gyerekek is elkísérik a családot, egy ilyen eszköz biztosítja a szülők számára, hogy minden körülmények között kapcsolatot tudjanak teremteni csemetéikkel. 

Éljünk a lehetőséggel!

Amennyiben a fenti helyzetek közül többel is szoktunk találkozni a mindennapjaink során, érdemes megfontolni egy ilyen készülék beszerzését. Manapság könnyen megfeledkezünk erről az opcióról, hiszen annyiféle kommunikációs csatorna áll rendelkezésünkre, csupán egy érintéssel. De nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekhez képest a walkie-talkie számos előnnyel rendelkezik.

Ha viszont emellett döntünk, bizonyos szempontokat figyelembe kell vennünk a választás előtt. Az egyik legfontosabb szempont például, hogy az adott eszköz meddig bírja majd töltés nélkül. Már találhatunk olyan modelleket is, amelyeket a gyártók kifejezetten úgy terveztek, hogy takarékosan bánjanak a felhasznált energiával. Alapvetően az is előnyt jelent, ha egy walkie-talkie nem foglal el sok helyet, és nem jelent plusz súlyt. 

Ha van lehetőségünk beszerezni egyet, mindenképpen éljünk a lehetőséggel! Mindannyian találhatjuk magunkat olyan szituációban, ahol nincs elérhető térerő, vagy nem tudjuk a mobilunkat feltölteni, erre az eshetőségre pedig célszerű felkészülni. Ilyenkor aggodalom nélkül támaszkodhatunk a walkie-talkie-ra, ami megbízható opcióként áll a rendelkezésünkre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában