szponzorált tartalom

2020.07.21. 14:24

7 tipp a testtartás javításához

Húzd ki magad! Hányszor hallottuk ezt a felszólítást gyerekként? Számtalanszor ránk szóltak a szüleink, a testnevelő tanár az iskolában és a gerincjóga tanárunk is. Az egészalakos fotókon tényleg ott mutatkozik a púp és sokszor sajog a nyakunk és hátunk is.

Tények

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy minden ötödik, alsó tagozatos gyerek testtartás problémákkal küzd. Ha ezek kezeletlenül maradnak, az beláthatatlan következményekkel jár a későbbi életkorokra is. Általánosságban véve a mozgásszegény életmód, a technológia fejlődése, rossz szülői minták és a stressz is felelős az egészségtelen testtartás kialakulásáért. Ezen kívül, a motiváció hiánya is okozhatja a rendellenességek megmutatkozását. Egy másik, a Miskolci Egyetemen végzett tanulmány szerint 60-90% azoknak a kisiskolás gyerekeknek az aránya, ahol tartáshibákat észleltek. Ez vészjóslóan magas, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a már meglévő tartásproblémák orvoslására.

7 tipp a helyes testtartás megőrzéséért

  • Az izmok és csontok egészsége érdekében valamilyen sporttevékenység beiktatása a leghasznosabb. Itt a rendszerességen van a hangsúly, hiszen a minimális mozgást szervezetünk izom- és csontrendszere sínyli meg. A legjobb mozgásformák az úszás, valamint olyan sportok, amelyek a hát és hasi izmokat erősítik. Ilyen a torna, labdajátékok, súlyokkal történő edzés vagy atlétika.
  •  

  • Táskahordáskor a súly eloszlása nem mindig egyenletes. A válltáskák terhelése egyoldalú. Ezzel az a probléma, hogy gerincünknek éppen a szimmetrikus súlyeloszlás lenne megfelelő. Ezért inkább a hátizsázsákok viselése a jobb, mert a hátizmok mindkét oldalon egyformán dolgoznak.

  • Sokan helytelenül ülnek a széken és nem kevés ideig. Ez a monotónia kedvezőtlenül hat a porckorongokra és igen súlyos elváltozásokat okozhat. Iktassunk be kisebb-hosszabb szüneteket, amikor nyújtunk, felállunk, sétálunk, végzünk pár tornagyakorlatot. Ezen kívül tanuljunk meg helyesen ülni. Először is figyeljünk oda, hogy a derekunk enyhén homorú maradjon. Utána az alsó bordák leengedése következzen a mellkas kiemelése nélkül. Így könnyíteni tudunk az ülés okozta kellemetlenségeken.
  •  

    A gerinc körüli- és a hátizomzat erősítésére több lehetőség is adott. Úszás, speciális tornagyakorlatok... Hol érdemes fürdőruhát, edzőgépet vásárolni? Elsőre valószínűleg mindenkinek a Decathlon vagy a Hervis jut eszébe. Ugyanakkor széles választék várja az embert egyes hipermarketekben is. S hogy pénztárcánkat is kímélhessük, érdemes a Kimbino.hu weboldalon a termékkereső funkciót használni. Összehasonlíthatjuk az üzletek aktuális árait. Ha betápláljuk például a bikini szót, a weboldal kiadja azokat a digitalizált szórólapokat, amelyekben megjeleníthető ez a termék.

  • Amikor valaki túlsúlyos, a testén felhalmozódó zsír igen nagy terhet ró a gerincoszlopra is, nem beszélve az ízületekről. Elsősorban a gerinc formája változik meg, ami már önmagában is ijesztő, hiszen ez a tartóoszlopunk. Mindazonáltal maga a csontváz mozgékonysága is csökken és így a mozgásképesség jelentősen korlátozódik. Mivel a sok zsírtól a hasi izmok is gyengébbek lesznek, egyszerűen nincs elég tartóelem megtámasztani a gerincet. Így ez a rész nagymértékben sérülékenyebbnek mutatkozik, mint a nem túlsúlyos embereknél. A helyes étrend, rendszeres mozgás és a normális testsúly megtartása elemi feladatunk egészségünk érdekében.
  • Stressz és önbizalom viszonya megmutatkozik a testtartásban is. A görnyedt, púpos hát a sok lelki terhet cipelő emberek sajátossága is lehet. Fordítsunk figyelmet a mentális egészségünkre is, alakítsunk ki pozitív szokásokat a test pozíciójának korrigálásához.
  • Számítógép, tablet és mobiltelefon használat során a fejtartási szokások megváltoztatása is szükséges, mert az előre esés sok csigolya rendellenességet produkálhat és fájdalommal járó krónikus állapotot eredményezhet.
  • Járjunk el jó példával, ha szülők vagyunk! Odafigyeléssel, megfelelő mozgással, mi is ösztönözzük, hogy jól rögzüljenek ezek a viselkedésmódok a gyerekeinkben.
  • Javunkra válik, ha odafigyelünk tartásunkra. Gyermekeink rólunk vesznek példát egészen kiskoruktól fogva. Mozogjunk naponta pár percet, a testfelépítésünkhöz megfelelően állítsuk be a táskák pántját, egyenes háttal dolgozzunk, ha naphosszat számítógép előtt kell lennünk. Az odafigyelés nem kerül pénzbe, a nem odafigyelés viszont súlyos pénzeket igényelhet évekkel később.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában