szponzorált tartalom

2020.06.15. 12:40

Van falad, ami a meleget adja? Vagy a hideget?

Mi lehet annál innovatívabb és modernebb, mint amikor radiátor helyett a falunk fűt, vagy szükség esetén hűt. És a legjobb, hogy mindezt egészséges lakóklíma mellett, számos előnyös tulajdonsággal teszi. Most mindent összegyűjtöttünk, melyet a sugárzó falakról tudni érdemes.

Így működik a hagyományos fűtőtest

Egy fűtőtest a hőt vagy a levegő felmelegítésével valósítja meg – konvekciós fűtés -, vagy sugárzó fűtéssel. A radiátoroknak megvan az a hátrányuk, hogy a levegő cirkulációja miatt sajnos rengeteg finomport juttatnak bele a levegőbe, ami aztán az otthonunkban kering. Mindemellett az optimális páratartalomnak sem kedvez ez a megoldás, és a levegőt is túlszárítja, mely nem tesz jót a lakóklímánknak, de szervezetünkre vagy bőrünkre nézve sem ideális. Mit tud ezzel szemben a falfűtés?

Falfűtés a tökéletes levegőért

Először is teljesen más az érzés egy falfűtés esetén, mint a radiátorral történő fűtésnél. A falfűtés nagy felületen sugároz hőt, és lényeges különbség, hogy itt a levegő felmelegítése helyett a tárgyaknak a felmelegítése történik. Tehát az érzet leginkább arra hasonlít, mintha a szabadban lennénk egy kellemes meleg, napsütötte időben. Kiváló minőségű falfűtéshez a BIOKAY vályogvakolatok oldalát érdemes felkeresni.

Mivel a falfűtés függőleges irányban dolgozik, ezért a melegítés nem szorul be egyetlen területre, és attól sem kell tartani, hogy a meleg “beragad” a szőnyeg vagy egyes nagyobb bútorok alá, mint mondjuk a padlófűtés esetén, ahol még a szálló porral is meg kell birkóznunk. Persze a falnál is fordulhatnak elő nagyobb szekrények, mégis több a szabad terület, mint a padló esetében.

A falfűtés kivitelezése

Falfűtéscsöveket kell alkalmazzunk, amiket akár közvetlenül a falra is rögzíthetünk, majd bevakolhatunk. lyenkor tehát a vakolatba helyezzük a fűtéscsöveket. Azonban szereltethetjük őket a vakolathordó táblákra vagy akár nádszövetre is. Ha a szigetelésbe helyezzük a falfűtéscsöveket, akkor a hőszigetelő tábla jelenti a hőelosztó közeget. Ezután is jöhet felületképzőnek vakolat, de igény szerint tapéta is.

A vakolatban lévő faltűtést csak úgy tudjuk megoldani, ha a teljes felület hálózása megtörténik. Ezt 8 x 8-as, vagy 10 x 10-es lyukátmérőjű üvegszövethálóval tudjuk megoldani, amire az esetleges repedések elkerülése végett van szükség.

Ha szeretnénk fokozni az ideális lakóklímát, akkor feltétlen vályogvakolatot alkalmazzunk, hiszen így maximalizálhatjuk az egyenletes hőleadás képességét, és kihasználhatjuk a vályog természetes voltának számos előnyét, úgymint az elektroszmog szűrését, a páraszabályozó képességét vagy hőmegtartó tulajdonságát.

A meleg fal ára

Bár igaz, hogy kissé költségesebb kiépíteni egy falfűtést, mintha padlófűtést alkalmaznánk, azonban használata jóval kisebb rezsiszámlát fog eredményezni, ráadásul nagyon hamar képes felmelegíteni az otthonunkat, ezáltal fokozni a kényelmünket.

Címkék#fal#fűtés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában