szponzorált tartalom

2020.04.06. 13:00

Elektromos kazánnal a környezetünkért

A környezettudatosság, a környezettudatos életmód drága – állítják sokan. Ráadásul nem csak drága, de rengeteg odafigyeléssel és plusz energia befektetésével jár. Vajon valóban igazak ezek az állítások?

Az internetet böngészve számos cikket olvashatunk arról, hogy a környezettudatos életmóddal tehetünk a legtöbbet jövőnk biztonsága és a Föld bolygó életben maradása érdekében. Talán még ennél is több írás jelent meg arról, hogy mi mindent kell azért tenni, hogy valaki környezettudatosnak mondhassa magát. Nem véletlen tehát, hogy a számtalan cselekvési tervet olvasva úgy látjuk, rengeteg plusz energiát igényel, ráadásul kifejezetten drága is lehet az az élet, amit odafigyelve élünk.

Két dolgot azonban kétségtelenül mindenki megtehet a jövőnk érdekében: takarékoskodjunk a vízzel és az energiával.

A vízzel való takarékoskodás minden fejlett országban fontos. Talán fel sem mérjük, milyen szerencsések vagyunk, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségben van hozzáférésünk, ráadásul ivóvíz minőségű folyadékhoz. Épp annak korlátlansága miatt nem könnyű mértékletesen használni azt.

A “zárd el a csapot fogmosás közben” és a “ne zuhanyozz fél óráig” felszólítások már nem csupán anyai intelmek gyermekeik számára. Ezek azok az apró figyelmességek, melyeket mindannyian megtehetünk különösebb gond nélkül. Ezen felül beszerezhetünk víztakarékos zuhanyfejet is, amivel még a szükséges mennyiségű és hosszúságú zuhanyzás során is spórolhatunk.

Spórolni az árammal, az energiával is lehetséges és szükséges. A víz mellett ez az a terület, amivel nem csak a bonygónkat segítjük, de hamar megérezzük eredményét a pénztrácánkon is.

Nyílászáróink megfelelő szigetelése amolyan nulladik lépés kell, hogy legyen a takarékos életmód felé vezető úton. Minden más ez után következik: például a villanykörték kicserélése, az elektromos készülékek áramtalanítása, a hűtő megfelelő használata.

Aki még komolyabban veszi, és van rá lehetősége, az akár napkollektor beszerelésével is növelheti az energiatakarékosságát. Napkollektorral ugyanis nem csupán megújuló energiaforrásból gazdálkodunk, de hihetetlen mennyiségű energiához juthatunk általa. Az egyik legmeglepőbb tény ezzel kapcsolatban, hogy egy elektromos kazán minden gond nélkül üzemel a nap ereje által, még a leghidegebb napokon is. Ez aztán az igazi környezettudatosság! Mindezt úgy, hogy nem csorbul kényelem érzetünk és plusz energiát sem igényel részünkről.

A fűtés árának csökkenése hamar visszahozza a befektetett összeget, ráadásul a spórolás mellett jelentősen csökkenni fog károsanyag kibocsátásunk is.

Persze a legjobb, ha még ennél is több dolgot teszünk, hiszen a lehetőségek tárháza (sajnos) szinte végtelen. Ha a profibbak között szeretnénk tudni magunkat, száműzzük a műanyagot az életünkből, szükséges mennyiségeket vásárlunk csupán, vagy akár magunknak termesztünk zöldséget, gyümölcsöt. Bárhogy is döntsünk, tudni érdemes, hogy a környezetünk védelme érdekében nem lehet elég kis lépést tenni. Minden lépés számít, és minden lépés a bolygónk, így a saját jövőnket szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában