szponzorált tartalom

2019.11.15. 10:07

Autólízing és autóhitel különbségek 2019-ben

Az autóvásárlás előtt állók számára fontos, hogy minél több lehetőséget megismerjenek. Az alábbiakban az autóhitel és az autólízing közötti alapvető különbségeket ismertetjük, és kitérünk a személyi kölcsönökre, mint autóhitelekre is.

Mi a különbség az autóhitel és az autólízing között?

A legfőbb különbséget az jelenti, hogy ki az autó tulajdonosa. Az autóhitelek igénybevétele esetén az autó tulajdonosa már a futamidő alatt is az ügyfél volt. A bank csak a kölcsönt biztosította az adós félnek, emiatt az autó nem a bank tulajdonában állt.

Az autóhitel esetében a gépjármű úgy lehetett az autóhitel fedezete, hogy az ügyfél a hitelszerződés mellett opciós vételi jogot is szolgáltatott a bank részére. Utóbbi azon esetekre volt biztosíték a bank irányába, ha az ügyfél nem fizette a törlesztőrészletek költségeit. Ilyenkor a bank jogosan mondta fel a hitelszerződést, és az egyoldalú vételi szándéknyilatkozat által megszerezte a gépjármű tulajdonjogát.

A fentebb említett opciós vételi jogot, mint hitelfedezetet 2014 márciusában az új polgári törvénykönyv eltörölte. Az autóhitel fedezete ettől kezdve már nem lehetett maga az autó, így a bankok megszüntették az autóhitel konstrukciók használatát és értékesítését.

Az autófedezetes finanszírozási lehetőségek 2019-ben már csak autólízing konstrukciók segítségével valósíthatók meg. Fontos megjegyezni, hogy a lízing esetén az autó tulajdonosa a finanszírozó, ezért a törlesztőrészletet nem fizető ügyfelek esetében a visszavétel nem jelent jogi problémát. Emiatt az autólízing konstrukció esetében az autó továbbra is a hitel fedezete lehet.

Autóhitel személyi kölcsön formájában

Autóvásárlás előtt gyakran szóba jön az a lehetőség, hogy személyi kölcsönből fizetik ki az autó vételárát. A személyi kölcsönökkel kapcsolatban két előnyt érdemes megemlíteni az autólízinggel szemben. Az első előny, hogy nem szükséges az önerő, és ennek köszönhetően a vételár teljes egészét az autó megvásárlására lehet felhasználni. A második pozitívum, hogy az autó nem képezi fedezetét a hitelnek, ezért a gépjármű a futamidő alatt tetszés szerint, bármikor eladható vagy cserélhető.

A személyi kölcsönök autóhitelként történő felhasználása azonban hátrányokkal is járhat. Sok esetben a kívánt autó megvásárlására elegendő összegű személyi kölcsönhöz csak azok jutnak, akik hosszú ideje tartó, alkalmazotti munkaviszonnyal rendelkeznek, és bankszámlára folyósított, magas jövedelmet kapnak.

A személyi kölcsön igénybevétele esetén a bank számára a hitelnek nincs közvetlen fedezete arra a szituációra, ha az ügyfél nem fizeti a tartozását. Emiatt azonban a hitelbírálat is sokkal szigorúbb, mint egy autólízing esetében. Igazolt jövedelemmel az autó lízingeléséhez is rendelkezni kell, azonban itt már a vállalkozók, minimálbérre bejelentett vagy más hiteleket is törlesztő alkalmazottak és a külföldi jövedelemmel rendelkezők számára is lehetséges, hogy részletre tudják megvásárolni autójukat.

A személyi kölcsön tehát sokak számára nem jelent valódi megoldást, hiszen sok esetben az ügyfelek a hitelbírálat során nem kapják meg a kívánt összeget. Ha a személyi kölcsönök nem nyújtanak segítséget, érdemes megfontolni az AutohitelAzonnal.hu autólízing szolgáltatásának igénybevételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában