mérsékelt konzervatív

2021.10.04. 18:27

Új miniszterelnöke van Japánnak: a parlament alsóháza Kisida Fumiót választotta meg

A japán parlament alsóháza Kisida Fumiót, a kormányzó Japán Liberális Demokrata Párt (LDP) elnökét választotta meg hétfőn az ország új, századik miniszterelnökének.

A szavazást a parlament honlapján közvetítették. Kisida a 458 szavazatból 311-et kapott. Jelöltségéről a felsőházban is szavaznak, ahol a képviselők többsége várhatóan szintén rá voksol majd, mert az LDP vezette kormányzó blokknak a parlament mindkét házában többsége van.

Az új miniszterelnök kormányának összetételét a következő órákban jelentik be. Motegi Tosimicu külügyminiszter és Kisi Nobuo nemzetvédelmi miniszter várhatóan megtartja pozícióját az új kabinetben.

Kisida szeptember 29-én vette át a kormánypárt vezetését. Az új elnök megválasztása azért történt, mert lejárt Szuga Josihide miniszterelnök megbízatása, akit tavaly neveztek ki a tisztségre Abe Sindzó hirtelen lemondása miatt. A 64 éves leendő miniszterelnök, aki 2012 és 2017 között Japán külügyminisztere volt, mérsékelt konzervatívnak számít. Az Egyesült Államokkal való stratégiai szövetség és Japán védelmi képességeinek megerősítése mellett foglal állást, ugyanakkor óvatos az ország fegyveres erőinek nagy hatótávolságú rakétákkal és nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal való felszerelésével kapcsolatban.

Kisida támogatja az LDP politikáját is, beleértve az ország háború utáni alkotmányának felülvizsgálatára irányuló törekvést, de úgy véli, hogy nem kell elsietni a háborúellenes rendelkezések teljes felülvizsgálatát.

Az NHK közszolgálati televízió értesülése szerint az új kormányfő azt tervezi, hogy október 31-én általános választásokat tartanak, amelyeken újraválasztják az alsóház képviselőit. Ezért Kisida várhatóan október 14-én feloszlatja az alsóházat. A választási kampány október 19-én kezdődik.

Címkék#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában