Fontos helyi intézkedések a koronavírus megelőzéséért

Magyarországon tizenkettőre nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma. Olaszországot karantén alá vonták, Csehországban bezárnak az iskolák. A megelőzés fontossága továbbra is kiemelt, nézzük városunkban és a térségben milyen intézkedéseket foganatosítottak ennek kapcsán.

Brousil Csaba

2020.02.05. Nagykanizsa Helyes kézmosással könnyen elkerülhető a legtöbb vírus. A patikákban hiánycikk a szájmaszk, és alkoholos kézfertőtlenítő gélhez is nehéz hozzájutni. Zala megyébe is begyűrűzött a koronavírus elleni védekezés. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A közelgő március 15-ei eseményekkel kapcsolatban külön cikkben foglalkozunk, ezt lapunk negyedik oldalán olvashatják. A nemzeti ünnep városi megemlékezéséről ma döntenek a város vezetői. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján kérték az iskolákat és óvodákat is, hogy ne rendezzék meg ünnepségeiket.

Dunaföldváron a március 22. napjára meghirdetett országos állat- és kirakodóvásár elmarad. Szintén Dunaföldváron a kéthetente minden szombaton megrendezésre kerülő piacon visszavonásig kizárólag tojást, füstölt árut, tejterméket, lángost, palántát, zöldséget, gyümölcsöt lehet árusítani. Városunkban két hét múlva lesz kirakodóvásár, ennek sorsáról a városvezetés később dönt majd, mondta lapunknak Medgyeski Miklós önkormányzati sajtószóvivő.

A papírpénzt is karantén alá helyezik Fotó: Vémi Zoltán

A helyi bölcsődék igazgatóságát is felkerestük, hogy milyen intézkedések vannak érvényben a koronavírus kapcsán. Varga Anna Éva igazgató lapunknak elmondta, a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros tagbölcsődéiben a mindennapokban alkalmazott higiénés szabályok betartása alapkövetelmény, és a dolgozókra nézve szigorúan betartandó. Influenza idején is alkalmazott megelőző intézkedéseket tettek: kézfertőtlenítés, kilincsek, ajtók fertőtlenítős tisztítása, játékok napi szintű mosása, fertőtlenítése, a gyermekeket kiszolgáló helyiségeinek még szigorúbb tisztán tartása. A szülők figyelmét szóban és írásban hívták fel a kézmosás szükségességére, fertőtlenítésére. A bölcsődék gyermekorvosaival napi telefonos kapcsolatban vannak a tájékozódás fontossága szempontjából. Az orvosok heti két alkalommal látogatják bölcsődéket.

A városi óvodák vezetőségét is felkerestük, Gyenes Józsefné intézményvezető azt válaszolta, hogy intézményeikben fokozott fertőtlenítést rendeltek el. Napi többszöri kézmosás, kézfertőtlenítést és játékfertőtlenítést alkalmaznak megelőzésképpen.

A napi többszöri kézmosás, kézfertőtlenítés a megelőzés egyik kulcsfontosságú lépése Fotó: Szakony Attila

A Ripost kérdezte meg a Magyar Nemzeti Bank illetékeseit, hogy tesznek-e óvintézkedéseket a készpénzzel, ami kézről kézre jár és potenciális vírushordozó lehet, hiszen a vírus a papíron napokig életben maradhat. A bank a következő választ küldte a Ripostnak: „a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig „pihenteti”. Azt követően a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, s azokat egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton küldik át. Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba.”

Továbbra is nagyon fontos, nem győzzük eléggé és elégszer hangsúlyozni: aki a koronavírussal fertőzött területeken járt, hazatért vagy olyan személlyel érintkezett, aki ezekről a területekről tért haza és lázas, fáj a torka, köhög, ne személyesen érdeklődjön orvosánál, hanem telefonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!