A maszk hasznos, de nem minden esetben kötelező

November 1-től ismét kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata a közösségi közlekedés járatain, valamint a megállókban is. Lapunk arra is rákérdezett, mi a helyzet az oktatási és kulturális intézményeknél.

Szabó Szabolcs

20211018 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Szájmaszk használat kézfertőtlenítés az iskolákban.

Fotó: Ádám János

Dunaújváros – A hétköznapi életünk számos területén visszatért a maszkhasználat a novemberi hónap elejével.

Medgyesi Miklós, Dunaújváros önkormányzatának sajtószóvivője a D. Hírlap megkeresésére elmondta:

– Folyamatosan figyeljük az eseményeket, és egyeztetünk az intézményekkel. Konkrét döntés még nem született, amint ez megtörténik, tájékoztatni fogjuk a dunaújvárosi polgárokat.

Lapzártánk előtt még nem volt kötelező az iskolai maszkhasználat Fotó: AJ/EM

Több dunaújvárosi oktatási intézményt is megkerestünk kedden. Kratzmajer Zoltán, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta:

– Jelen pillanatban semmilyen kötelező szabály nincs érvényben a maszkhasználatot illetően. A kollégák közül többen és a diákok között is egyre többen viselnek maszkot. A Széchenyi gimnázium a korábbi időszakban is nagy figyelmet fordított a járványmegelőzési intézkedésekre, ez a jövőben is így lesz.

Szóládi Zoltán, a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta:

– A maszkhasználatról eddig szabadon dönthettek a szülők és a pedagógusok. A fenntartótól konkrét intézkedéshez kapcsolódó rendelkezéseket még nem kaptunk. Nálunk is számos olyan diák és a pedagógus van, aki maszkot hord. Nehéz jósolni, mert a helyzet természetesen naponta változhat. A jelenlegi hiányzási adatok megfelelnek a korábbi, úgymond átlagos évek adatainak. Tömeges megbetegedést, hiányzást eddig nem tapasztaltunk.

A közösségi közlekedésben már kötelező a maszk Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A közeli Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt az alábbi közleményt adta ki kedden délután: „A súlyosbodó járványügyi adatokra tekintettel november 3-tól az alábbi szabályok lépnek életbe: 1. A Dunaföldvári Polgármesteri Hivatalban az ügyfelek ­számára kötelező a maszkhasználat és a 1,5 méteres védőtávolság betartása, 2. A Dunaföldvári Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Alapszolgáltatási Központban is kötelező az ügyfelek, ellátást igénybevevők számára a maszkhasználat és a 1,5 méteres védőtávolság betartása. 3. A Napsugár Idősek Otthonában is számos korlátozó intézkedést vezetett be a Tolna megyei város önkormányzata, ezek megtalálhatók a település honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!