Hírek

2013.12.29. 16:45

Legyen malacuk!

Dunaújváros – Az óévet hangos dudaszóval, tűzijátékkal és mindenféle viccesnek szánt kabalákkal illik búcsúztatni. A standokon válogattunk.

Szabó Szabolcs

E sorok írója több ízben is szolgált szilveszterárusként, azaz kínált mindenféle humorosnak szánt termékeket az óévet emelkedett hangulatban búcsúztatni kívánó lakosságnak. Csodálatos élmény volt. Annyi önfeledt és boldog felnőtt embert ritkán láttam, mint amikor a hosszas családi szorgalmazás után a meglett és a karácsonyi műszakban megfáradt apukák felvettek egy-egy rövidre méretezett vámpírmaszkot. Örömteli, hogy a szilveszterre időzített bazári kínálat minden évben bővül.

A hétvégi vizitünkön is számos új, és mosolyogtató elemmel találkoztunk. Ilyen volt például a szőrös anyósnyelv, vagy az egyre bővülő politikus-maszkok sokasága. Bizonyára ismert: ezen térfélen mindig nagy fluktuáció, de azért vannak betonbiztos, állandó szereplők is a standokon. A karácsonyi kiköltekezés után az árakról se felejtkezzünk el. A pár száz forintos tételektől a sokasodó ezresekig bátran költhetünk. Ez a helyzet a legális tűzijáték frontján is. A legolcsóbb tételt mi 149 forintnál regisztráltuk, de találtunk komplett, egy kisvárosra elég szerelvényt, alig 34 ezer forintért. A tűzijáték eladás és vétel, majd annak felhasználása szigorúan szabályzott, mindemellett a szakemberek minden használótól fokozott figyelmet kérnek.


Tessék választani! Már csak órái vannak vissza a 2013-as évnek, amelyet elődeihez hasonlón méltó módon illik búcsúztatni. A babonatan hívei és a szilveszteri buliparádéra készülők is egyaránt megtalálhatják az óévbúcsúhoz legfontosabb kellékeket. Trombitára fel! (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint: ügyeljünk arra, hogy csak legális árusító helyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága. Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé.

A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Fontos megjegyezni, hogy a megvásárolt tűzijátékokat és egyén eszközöket csak 2013 december 31. 18 órától, másnap azaz 2014 január 1. reggel 6 óráig lehet használni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!