Hírek

2016.12.19. 14:13

Nagy mennyiségű lösz omlott a 6-os útra Paks előt

Az eset a Dunakömlőd és Paks közötti útszakaszon történt.

A hatóságok lezárták a főút érintett (107-es kilométernél) szakaszát, a forgalmat egy közeli parkolón át terelik - olvasható a teol.hu oldalán.

Fotó: teol.hu

Az utat mintegy tíz méter hosszúságban borítják kisebb-nagyobb földdarabok és tömbök. A paksi hivatásos tűzoltók biztosítják a helyszínt.

Fotó: teol.hu

Az omlással érintett falszakaszt hamarosan statikus is megvizsgálja majd – tájékoztatott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Frissítés:

Nagy mennyiségű lösz omlott hétfőn reggel 8 óra után néhány perccel Paks és Dunakömlőd között a 6-os útra, az egykori vasúti múzeum előtt. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a balesetben személyi sérülés nem történt, járműben kár nem keletkezett, infrastruktúra nem sérült és szolgáltatáskiesés sem volt.

A Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség káreseti helyszíni szemlét tartott, és megállapították, hogy nincs szükség lakosságvédelmi intézkedésre, mivel a közelben nem található lakóépület, a partfal emberi életet és anyagi javakat nem veszélyeztet. Velkei Lilla, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője elmondta, hogy mintegy 15-18 köbméter lösz csúszott le, és terítette be az útszakaszt. Személyi sérülés, illetve a közlekedőknél anyagi kár nem keletkezett.

A Magyar Közút munkatársai a rendőrség, valamint a paksi hivatásos tűzoltók segítségével az utat lezárták, és megkezdték a takarítást. A lösz- és agyagtörmelék elszállítását követően félpályán megindulhatott a forgalom. Velkei Lilla hozzátette: nem zárható ki a további omlás, és a kialakult helyzetben a partfal állékonyságára vonatkozóan még nem áll rendelkezésükre írásos szakvélemény, de a közúti forgalom fenntartása szükségszerű. Ezért félpályás jelzőlámpás forgalomkorlátozást vezettek be. Az esetlegesen leguruló lösz- és agyag megfogása érdekében pedig betonelemeket helyeznek el az érintet szakaszon.

A kommunikációs osztály vezetője arra is kitért, hogy úgy tudják, a partfal magánkézben lévő területen van. A tulajdonost felszólították a kárelhárítás és a sürgős intézkedések haladéktalan megtételére.Az omlást feltehetően az esti fagy utáni reggeli kiengedés okozhatta. Korábban ilyen mértékű omlás nem volt, kisebb lösz- és agyagdarabok már estek le.

Beszéltünk egy paksi férfival, aki reggelente az érintett útvonalon jár munkába. Elmondta, hogy minden évben kisebb mennyiségű lösz omlik az útra, úgy emlékszik, legutóbb három-négy hete gurult le néhány földdarab. Arról is mesélt, hogy egy buszmegálló is van az érintett szakaszon, és munkába menet gyakran lát ott egy családot, akik abban az időpontban szoktak ott állni, amikor az omlás történt.

Nagy szerencse, hogy tegnap reggel nem voltak ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!