Hírek

2014.12.22. 18:50

Kis vágás szemünk világa érdekében

Országos hírű szemészetet alakított ki városunkban az ötven éve végzett, arany diplomás főorvos.

Pekarek János

Nem, nem kértem dr. Biró András nyugdíjas szemész osztályvezető főorvost, hogy magyarázza el nekem, hogyan kell motoros trepánnal trabeculectómiást készíteni: bizonyára érdekes és fontos dolog ez, de biztos, hogy sem én, sem az átlagos olvasó nem értené. A doktor amúgy sem szívesen beszél magáról és érdemeiről. Tacitust idézi: minél többet tenni és minél kevesebbet beszélni...

Azonban, ha mestereiről kérdezem, azonnal megnyílik! Nagy szerencséjének tartja ugyanis, hogy két olyan embertől tanulhatta a szemgyógyászatot,, akik nem takargatták tudásukat, hanem inkább igyekeztek azt átadni másoknak! Ők adtak erőt és lehetőséget neki a továbblépésre, mondja. Egyikük dr. Szarvasi György, másikuk dr. Pintér László volt, mindkettejükkel a gyöngyösi kórházban találkozott, ahol Dunaújvárosba érkezése előtt dolgozott.

Nekik köszöni azt is, hogy sok kongresszusra járhatott, külföldre is – és mindenhonnan hozhatott haza valamilyen tanulságot, újdonságot.

Dunaújvárosba érkezve első feladatának tartotta, hogy műszerekkel, eszközökkel alaposan felszerelje a szemészeti osztályt. S az országban az elsők között, akkor, amikor még klinikákon sem mindenütt alkalmazták a módszert, hozzáfogott itt a műlencse-beültetésekhez. Ezzel emberek százait mentve meg évente a vakságtól, valamint attól, hogy a hályogműtét után leszázalékolják őket.

Egy kissé még minket, kívülállókat is bevezet azért a szemsebészet rejtelmeibe. Mint mondta: amikor kezdte a pályáját, tizenegy milliméteres vágásokat alkalmaztak a szemgolyón. Mikor végzett, már csak négy milliméteresekre volt szükség.

A legbüszkébb azonban unokájára, aki ugyancsak szemorvos lett: dr. Biró Bettina Székesfehérváron dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!