Emlékezés

2024.03.13. 16:00

Száz éve született a dunaújvárosi labdarúgás egyik meghatározó alakja, Fejes László

Március 13-án volt száz éve, hogy megszületett a dunaújvárosi labdarúgás egyik meghatározó alakja Fejes László, aki 2013. április 15-én, 89 éves korában hunyt el.

Gróf András

Egy korabeli fotón az egyik dunaújvárosi csapattal, a kép jobb szélén Fejes László

Forrás: DLSZ

Laci bácsi 1924. március 13.-án született Szombathelyen, ahol pályafutását is kezdte. A szombathelyi Haladásban nevelkedett, és vált az első csapat meghatározó tagjává. Többször volt vasutas válogatott. Futball karrierje alatt kilencszer szerepelt az akkor még rangot jelentő ,,B" válogatottban. Huszonnégy éves korában az Újpesti Dózsába igazolt. Négy éven keresztül futballozott lila-fehér színekben, ahonnan Dunapentelére került. 

Először csak pár évre tervezte dunaújvárosi karrierjét, de végül a dunaújvárosi futball egyik meghatározó alakjává vált.

1952. márciusában került az újonnan megalakult dunaújvárosi Sztálin Vasmű Építők egyesületéhez, a bemutatkozó mérkőzésén három gólt rúgott a VM Egyetértés ellen. A csapat ekkor az NB II közép csoportjában szerepelt, amelyet abban az évben meg is nyert. 

Forrás: DLSZ

Dunaújvárosi színekben 1952-59 között összesen 170 mérkőzésen szerepelt az első illetve másodosztályban, és ez alatt összesen 101 gólt rúgott.

A dunaújvárosi klubban 1959-ben hagyta abba az aktív játékot, de továbbra sem távolodott el a focitól. Pályafutása befejeztével azonnal edzősködni kezdett, abban az időben az ifi és a tartalék csapatot bízták rá. Az 1970-71-es idényben az első csapat edzőjévé kérték fel. Tizenkilenc meccsen irányította az NB I-es gárdát, majd ismét visszatért az utánpótlás-neveléshez. Munkája elismeréseként az akkor már Dunaferr Sportegyesület elnöksége 1994-ben a klub örökös tagja címet adományozta neki, valamint a Dunaújváros Sportjáért kitüntetést is átvehette. 

Forrás: DLSZ

Laci bácsi összesen 56 évet töltött el a magyar labdarúgásban, mint játékos és mint edző. Rengeteg tehetséges gyereket nevelt fel és tanította meg a labdarúgás alapjaira, valamint a tiszteletre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában