Kihívás

2024.01.05. 14:00

Mihók Attiláék három DFVE játékossal az olimpiai kvótáért szállnak harcba

Soraiban három – Garda Krisztina, Mahieu Geraldine és az újonc Szabó Nikolett – dunaújvárosi játékossal, pénteken este kezdi meg szereplését a vízilabda Eb-n a magyar női válogatott. A kezdés előtt Mihók Attila társkapitány elmondta, a nyitányig a mentális felkészülésen volt a hangsúly.

Duol.hu

Szabó Nikolett, Garda Krisztina és Mahieu Geraldine képviseli a válogatottban a DFVE csapatát

Forrás: DFVE

Az olimpiai kvótáért küzdő női vízilabda-válogatott pénteken 20.30 órától a görögökkel, szombaton 19 órakor a házigazda hollandokkal, vasárnap 20 órakor a horvátokkal találkozik a kontinenstorna csoportkörében. A csapatban a már említett három DFVE pólós mellett ott van a dunaújvárosi, jelenleg a Fradiban játszó Gurisatti Gréta, klubtársa, Vályi Vanda, aki hat évet játszott Dunaújvárosban, s itt lett meghatározó játékos. Továbbá az Egerben szereplő Szilágyi Dorottya is jó ismerősünk, hiszen egy évtizedet húzott le nálunk, s szintén ezen időszaka alatt vált a válogatott kihagyhatatlan tagjává. A stábban is van még egy helyi szakember Mihókon kívül, a DFVE kapusedzője, Kardos Krisztina.

A csapat a repülőtéren
Forrás: waterpolo.hu

Egyébként a tizenötös keretből az előző év legjobbjának választott Garda Krisztina rendelkezik Keszthelyi Rita (330) után a legtöbb válogatottsággal (188), azaz az ő rutinja aranyat érhet az Eb-n. A magyar állampolgárságot megszerző, ezzel a válogatott ajtaján belépő Mahieu Geraldine 45 fellépést számlál eddig, míg Szabó Nikolett mindössze egy felnőtt meccsel a háta mögött verekedte be magát az utazó keretbe. Ezen a listán Gurisatti a harmadik (164), Szilágyi a negyedik (163), Vályi a hetedik (119).

A dunaújvárosi Mihók Attila társkapitány a rajt előtt a Nemzeti Sportnak adott interjút, akivel még közvetlenül az indulás előtt a Duna Arénában beszélgettek.

– Mire helyezték a hangsúlyt az utolsó budapesti edzésen?
– Igyekeztünk még egyszer átismételni mindazt, amit eddig megbeszéltünk, illetve egy-két speciális játékhelyzetet is elővettünk, amelyek már a görögök elleni felkészülést szolgálták. Nyugodt körülmények között tudtunk gyakorolni. 

– Az elmúlt hetek betegséghulláma után jó hír, hogy ezúttal mindenki a vízben volt.
– Igen, talán ez volt az első ilyen alkalom

Egyenesbe jöttünk, bizakodva várjuk az Európa-bajnokságot, de a legfontosabb, hogy a görögökhöz képest milyen állapotban leszünk pénteken.

 Szeretném téthelyzetben viszontlátni, amit kitaláltunk.

– A jó formáról árulkodik, hogy pariban voltak a spanyolokkal Barcelonában. Milyen tanulságokkal szolgált az edzőtábor?
– Spanyolországban kimondottan jó állapotban voltunk, de azóta eltelt egy hét, volt egy rövidebb szünet is, és az elmúlt napokban nem készültünk olyan erős edzőpartnerrel, mint a spanyol válogatott. 

Úgy érzem, felhúztak minket a közös edzések, szeretnénk azt a koncentrált játékot átmenteni az Európa-bajnokságra, amelyhez a videózások mellett elsősorban mentális felkészülésre lesz szükség.

 Az a célunk, hogy a görögök elleni mérkőzésre olyan formába lendüljünk, mint amilyenben Barcelonában voltunk.

Mihók Attila korábbi játékosának, Mahieunak magyaráz a Kína elleni felkészülési mérkőzésen
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

– Többször is említették, hogy a keret kijelölésénél a gyorsaság volt az elsődleges szempont. Hogyan tudják kamatoztatni ezt a sebességet élesben?
– Bízom benne, hogy a mérkőzések egyértelmű választ adnak rá.

– A csoportkörben három nap alatt háromszor kell vízbe ugraniuk. Fizikailag vagy mentálisan lesz nehezebb?
– Erőnlétileg már nemigen van lehetőségünk előrelépni, de nem is ilyenkor kell felkészülni, az elmúlt időszakban megtettük, amit megtehettünk. A rendelkezésre álló időt a terveknek megfelelően használtuk fel. Amikor a spanyolok szétpofoztak minket, muszáj volt élesnek lenni, de a következő másfél napban nem volt rivális, amely kikényszeríti belőlünk azokat a reakciókat, amelyek az Európa-bajnoki mérkőzéseken szükségesek, vagyis magunkból kell előhívnunk a küzdeni tudást és a koncentrációt.

 A barcelonai mentális állapotunkhoz képest nagyjából hetven százalékon vagyunk, az első találkozónkig harminc százalékot kell javulnunk.

– Ha az utolsó eindhoveni mérkőzésük után ismét leülnénk beszélgetni, mivel lenne elégedett?
– Az első hellyel biztosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában