Egy arany-, egy ezüst- és hét bronzérem

2022.10.17. 21:15

Veterán birkózóink világbajnoki érmei

Két éremmel zárták szereplésüket a dunaújvárosi birkózók a Bulgáriában megrendezett veterán-világbajnokságon, amelyen negyvennégy nemzet képviselői vettek részt.

Gallai Péter

A dunaújvárosi küldöttség: Kemény Norbert (balra), Angyal László, Mátyás Gábor, valamint Papp Gyula

Fotó: DKSE

A Plovdivban a napokban rendezett megmérettetésen a dunaújvárosiak négyen vettek részt. Közülük Kemény Norbert a B korcsoport (35–40 évesek) 100 kilós mezőnyében képviselte egyesületüket és Magyarországot. Két vesztes és egy győztes mérkőzést követően végül az ötödik helyen végzett. Tombor István vezetőedző tájékoztatása szerint a C (45–50 évesek) és a D korcsoportban (50–55 évesek) három versenyző volt érdekelt. Papp Gyula (C korcsoport) 130 kg-ban az első mérkőzését elveszítette, majd a következőn győzelmet szerzett, így készülhetett a harmadik összecsapásra. Ennek az első menetében sajnos térdsérülést szenvedett, így nem tudta folytatni a küzdelmet. Végül a pontszerző negyedik helyen zárt. Angyal László (88 kg) első mérkőzésén török ellenfelét győzte le rendkívül kemény csatában, ezzel pedig a szerencsés sorsolásnak köszönhetően egyből elődöntőbe került. A fináléba jutásért rendezett meccsen sajnos technikai hibát elkövetve vereséget szenvedett a későbbi világbajnoktól. Mivel riválisa döntőbe jutott, ezzel biztosította Angyal helyét a bronzmérkőzésen. A harmadik helyért vívott csatában taktikailag jól felépített mérkőzésen tudatos birkózással, pontozásos győzelmet aratva Angyal László megszerezte élete első világbajnoki érmét. – Laci minden dicséretet megérdemel, hiszen a fiataloknak példát mutatva az elmúlt egy évben rengeteg edzéssel a háta mögött, fegyelmezetten, nagy lelkesedéssel készült az ez évi magyar bajnokságra és a világbajnokságra. Nagyon megérdemelte ezt az eredményt – mondta Tombor István. Mátyás Gábor 70 kg-ban lépett szőnyegre az E divízióban. Sorsolása nem volt túl szerencsés, hiszen a táblára kerülésért is birkóznia kellett. Első mérkőzésén francia ellenfelét az első menetben tusolta, ezzel a nyolc közé jutott. Ott bolgár ellenfele pihenten várt rá, akit végül 7–1-es pontozással magabiztosan legyőzött, és bejutott az elődöntőbe. Itt ismét francia ellenféllel birkózott, aki már négyszeres világbajnokként érkezett a versenyre. Ennek ellenére Mátyás magabiztos birkózással az első menetben 4–0-s vezetést szerzett. A másodikban passzívnak látták a bírók, azonban ellenfele nem tudott rajta akciót végrehajtani, így a passzivitásért járó ponttal 4–1-re nyerte a mérkőzést. A döntőben ötszörös grúz felnőtt bajnok, háromszoros veterán világbajnok grúz Shavadze 2–0-s előnyt szerzett az első menetben, aki taktikus, jó birkózással visszaverte Mátyás Gábor támadási kísérleteit és ezzel az eredménnyel bebiztosította győzelmét, a dunaújvárosi sportoló pedig a dobogó második fokára állhatott fel. Magyarország összességében egy arany-, egy ezüst- és hét bronzéremmel zárta a világbajnokságot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában