Takács Krisztián két elsőséggel zárta az eseményt

2022.07.12. 20:09

A férfiváltó második Világjátékok-aranya

Ismét aranyérmet nyert a Takács Krisztiánnal felálló vízi- és életmentő váltó az egyesült államokbeli Birminghamben zajló 11. Világjátékok negyedik versenynapján.

Gallai Péter

Birmingham - A 4x50 méteres akadályúszásban aranyérmes staféta a negyedik versenynapon a 4x50 méteres vegyesváltóban volt érdekelt az uszodában. Ezúttal is a csapat tagja volt Dunaújváros négyszeres olimpikon úszója, Takács Krisztián, aki az első aranyéremnél harmadikként váltott. 
A fiúk ezúttal is kitettek magukért, mindenkit megelőzve 1:26.53 perces Világjátékok-rekorddal győztek. Takács 50 méter gyorsot úszott kezdő emberként. Őt korábbi dunaferres klubtársa, Balog Gábor váltotta víz alatti uszonyos delfinúszással. Harmadik társuk, Szabó Szebasztián hevederrel úszva 50 métert teljesített gyorson. 

Takács Krisztián (balra), Balog Gábor, Szabó Szebasztián és Gyárfás Bence a dobogó tetején a Himnusz alatt Fotó: Freschli József

S innen jönnek a nehezítő tényezők. A medencefalon való beütés után át kellett adni a hevedert a negyedik Gyárfás Bencének, aki uszonnyal a vízben várt, és legalább egyik kezével a medence szélét fogja, majd a harmadik résztvevőt – áldozatként – 50 métert vontatta. Utóbbinak a hevedert két kézzel kellett fognia, mielőtt áthaladtak az 5 m-es vonalon. Ezután a negyedik résztvevő gyorsúszásban úszott a célig. Az áldozat a vontatásnál csak lábmozdulatokkal segédkezhetett, semmi más segítség nincs megengedve. 

– Mondanom sem kell, hogy nagyon jó szájízzel zárjuk ezt a versenyt. Az akadályváltó után ettől a számtól kicsit tartottunk, mert sokkal több benne a rontási lehetőség, az elmúlt években, amikor a hevederrel váltottunk, be-becsúszott egy hiba. Most szerencsére minden tökéletes volt, és ennél jobban nem is fejezhettük volna be ezt a Világjátékok-szereplést – nyilatkozta Takács Krisztián. 
Balog Gábor az eredményhirdetés után elmondta, a váltó gerince régóta együtt van, Szabó Szebasztián pedig új lendületet hozott a csapatba. – Bízom benne, hogy az életmentés egy picit jobban előtérbe kerül. A Világjátékok nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a magyar vízi- és életmentés letegye névjegyét – idézte őt a magyar sajtócsapat tájékoztatása. 
A csapat még egy számban volt érdekelt, ún. 4x25 méteres manikin babaváltóban. A baba a vízi balesetet szenvedő áldozatot szimulálja, 1 méter magas, narancssárga, vízzel feltöltött, kb. 40 kg súlyú műanyag bábu. A csapat itt a hetedik helyen zárt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában